ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανία: Αντεπίθεση του Κιέβου στον νότο - Πρώτος στόχος η Χερσώνα

Η αντεπίθεση «απέτυχε παταγωδώς», υποστηρίζει η Μόσχα

Kathimerini.gr

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι ξεκίνησε πολεμικές επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, κάτι που είναι πιθανό να σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας ευρείας αντεπίθεσης με στόχο την ανάκτηση εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας, υπήρξε έντονη κλιμάκωση των συγκρούσεων σε ένα τμήμα της πρώτης γραμμής σήμερα, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «διαπέρασαν την πρώτη γραμμή άμυνας των κατακτητών κοντά στη Χερσώνα».

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται επίσης ότι έπληξε μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική βάση στην περιοχή της Χερσώνας, καταστρέφοντάς την. Δεν κατέστη άμεσα δυνατή η επαλήθευση αυτών των πληροφοριών.

Σε όλη την περιοχή της Χερσώνας – η πρωτεύουσα της οποίας είναι και η πρώτη μεγάλη πόλη που οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους από την αρχή του πολέμου – τα δίκτυα ηλεκτρισμού «έπεσαν» προσωρινά λόγω των εχθροπραξιών, ενώ τα ρωσικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για εκκενώσεις πόλεων.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ στον τομέα της Άμυνας, υποστήριξε την ιδέα ότι η Ουκρανία κλιμακώνει τις επιθέσεις της στον νότο, λέγοντας ότι: «Οι επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν δείχνουν την όρεξη των Ουκρανών για πρόοδο στο πεδίο της μάχης».

Ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο παραμένει επιφυλακτικό σχετικά με το εάν η στρατιωτική ικανότητα του Κιέβου είναι αυτή τη στιγμή αρκετή για να οδηγήσει σε σημαντικές νίκες.

Παραμένει ασαφές εάν αυτή είναι η αρχή της αντεπίθεσης στον νότο, για την οποία η ουκρανική πλευρά έκανε λόγο εδώ και καιρό, ή εάν πρόκειται για μια απλή συνέχιση των επιθέσεων που πραγματοποιεί η Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, οι ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά ρωσικών στόχων στην περιοχή κατέστησαν δυνατές χάρη στα όπλα της Δύσης, ενώ είχαν αποσταθεροποιητική επίδραση για τις ρωσικές δυνάμεις.

Όπως τονίζεται, ωστόσο, οποιαδήποτε επιχείρηση δεν αναμένεται να είναι εύκολη.

«Η αντεπίθεση απέτυχε», λέει η Μόσχα

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι «απέκρουσε» την «απόπειρα επίθεσης» των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάιφ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι επέφερε «βαριά πλήγματα» στους Ουκρανούς.

«Αυτή η νέα απόπειρα επίθεσης του εχθρού απέτυχε παταγωδώς», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στην ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο υποστηρίζει μάλιστα ότι «οι μονάδες του ουκρανικού στρατού υπέστησαν βαριές απώλειες λόγω της σθεναρής άμυνας των Ρώσων στρατιωτών».

Στην ανακοίνωσή του λέει ότι οι Ρώσοι κατέστρεψαν 26 άρματα, 32 θωρακισμένα οχήματα και δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-25. «Ο εχθρός έχασε περισσότερους από 560 στρατιώτες», πρόσθεσε.

Φθάνει στο Κίεβο η αποστολή του ΙΑΕΑ για τη Ζαπορίζια

Σημειώνεται επίσης ότι η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που θα επισκεφθεί τον κατεχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στην νότια Ουκρανία, αναχώρησε από τη Βιέννη και αναμένεται να φθάσει στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Αναμένεται ότι η αποστολή θα αρχίσει να εργάζεται στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια τις επόμενες μέρες», έγραψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Όλεγκ Νικολένκο σε ανάρτησή του στο Facebook.

Νωρίτερα σήμερα, αξιωματούχοι που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στην Ουκρανία δήλωσαν ότι ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα άνοιξε μια τρύπα στη στέγη μιας αποθήκης καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Με πληροφορίες από New York Times, Reuters, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση