ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Αποφοίτηση μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου (φωτογραφίες)

Το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό – δηλωτικό της καταστροφής, αλλά και της ανάγκης για ελπίδα πίσω από τα χαλάσματα

Kathimerini.gr

Το Τσερνίχιβ είναι μια μεγάλη πόλη, βορειοανατολικά του Κιέβου, μία ανάσα από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, ήταν από τους πρώτους και βασικούς στόχους της ρωσικής εισβολής, με ακατάπαυστο βομβαρδισμό.

Η πόλη άντεξε και από τα τέλη του Μαρτίου, οπότε και αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις από το μέτωπο του βορρά, επανήλθε μία -τρόπον τινά- κανονική ροή της καθημερινότητας, πλην με το νέο, δυσοίωνο πλαίσιο – το πολεμικό: Οι βομβαρδισμοί των ρωσικών δυνάμεων διέλυσαν πολλά κτίρια, η άλλοτε ακμάζουσα πόλη θυμίζει σε σημεία της ερειπιώνα, όπως κι άλλες ουκρανικές πόλεις, ανατολικά και νότια του Κιέβου.

Η ζωή, ωστόσο, έχει τους δικούς της ρυθμούς – τα παιδιά που φοιτούσαν στην τελευταία τάξη του λυκείου αποφοίτησαν. Στις 5 Ιουνίου, ορισμένοι μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ ενός Ουκρανού φωτογράφου, έφτιαξαν ένα άλμπουμ αποφοίτησης μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου. 

Το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό – δηλωτικό της καταστροφής, αλλά και της ανάγκης για ελπίδα πίσω από τα χαλάσματα.

Ουκρανία: Αποφοίτηση μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου (φωτογραφίες)-1

Ουκρανία: Αποφοίτηση μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου (φωτογραφίες)-2

Ουκρανία: Αποφοίτηση μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου (φωτογραφίες)-3

Ουκρανία: Αποφοίτηση μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου (φωτογραφίες)-4

Ουκρανία: Αποφοίτηση μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου (φωτογραφίες)-5

Ουκρανία: Αποφοίτηση μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου (φωτογραφίες)-6

Ουκρανία: Αποφοίτηση μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου (φωτογραφίες)-7

Ουκρανία: Αποφοίτηση μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου (φωτογραφίες)-8

Ουκρανία: Αποφοίτηση μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου (φωτογραφίες)-9

Ουκρανία: Αποφοίτηση μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου (φωτογραφίες)-10

Ουκρανία: Αποφοίτηση μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου (φωτογραφίες)-11

Ουκρανία: Αποφοίτηση μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου (φωτογραφίες)-12

Ουκρανία: Αποφοίτηση μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου (φωτογραφίες)-13

Το κορίτσι με το κόκκινο φόρεμα

«Η κατάσταση στο Χάρκοβο παραμένει πολύ τρομακτική», δηλώνει η 16χρονη Βαλαράι, το κορίτσι αυτό από την Ουκρανία, που η φωτογραφία της, με την κόκκινη τουαλέτα με φόντο το ερειπωμένο από τις ρωσικές βόμβες σχολείο της, έκανε το γύρο του κόσμου.

Όσο ο κόσμος παρατηρούσε τη φωτογραφία της, η 16χρονη ζούσε στιγμές αγωνίας καθώς το Χάρκοβο δέχθηκε σφοδρό βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Ήταν πολύ δυνατά χθες το βράδυ. Είναι πολύ τρομακτικό. Στο Χάρκοβο από την πρώτη μέρα και είναι πολύ επικίνδυνο και τρομακτικό», είπε μιλώντας στο BBC.

«Η μισή τάξη μου έχει μετακομίσει στο εξωτερικό, κάποιοι πολίτες ζούσαν σε υπόγεια, αλλά τώρα αρχίζει να επιστρέφει ένα είδος κανονικής ζωής», προσθέτει και σημειώνει πως την ιδέα να επιστρέψει στο σχολείο φορώντας την κόκκινη τουαλέτα -που σκόπευε να βάλει στο χορό της αποφοίτησής της- τη σκέφτηκε μαζί με τους συμμαθητές της, ενώ ο ουκρανικός στρατός τους βοήθησε να την υλοποιήσουν.

Κληθείσα να σχολιάσει τη φωτογραφία, λέει: «Ήθελα να δείξω την αντίθεση μεταξύ του σχολείου μου, πώς έχει γίνει μετά τους βομβαρδισμούς, και εμένα: Περιγράφει την κατάσταση στη χώρα».

Σημειώνει δε ότι δεν πίστευε πως η φωτογραφία της θα έφτανε σε όλο τον κόσμο. «Δεν αφορούσε εμένα. Ήταν περισσότερο για να επιστήσω την προσοχή στην κατάσταση. Είμαστε περήφανοι για τους ήρωές μας και τις ένοπλες δυνάμεις μας στην Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι θα νικήσουμε γιατί η καλοσύνη θα νικάει πάντα το κακό», προσθέτει.

Η θεία της, Άννα Επισέβα, δημοσίευσε τη φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Με φόντο τις ανακοινώσεις για την αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ανακύπτουν μια σειρά από πολύ πρακτικά ερωτήματα ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ