ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανία: Η Wagner λέει ότι ελέγχει πλέον όλο το ανατολικό Μπαχμούτ

Κρίσιμη για τον πόλεμο η μάχη για την πόλη, τονίζει ο Ουκρανός πρόεδρος

ΑΜΠΕ

Οι μισθοφόροι της εταιρείας Wagner έχουν τον πλήρη έλεγχο του ανατολικού τμήματος του Μπαχμούτ, δήλωσε την Τετάρτη ο ιδρυτής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε για τις σοβαρές συνέπειες μιας ολικής κατάληψης της πόλης αυτής στο δυτικό Ντονμπάς.

«Μονάδες της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner πήραν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της Μπαχμούτ», ισχυρίστηκε ο Πριγκόζιν με ηχητικό μήνυμά του στην πλατφόρμα μηνυμάτων Telegram.

«Τα πάντα ανατολικά του ποταμού Μπαχμούτκα βρίσκονται πλήρως υπό τον έλεγχο της Wagner», πρόσθεσε.

Το πρακτορείο Ρόιτερς σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία και πως ο Πριγκόζιν έχει στο παρελθόν ανακοινώσει πρόωρα κάποιες επιτυχίες των μισθοφόρων της εταιρείας του.

Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι προειδοποίησε πως εάν καταλάβει το Μπαχμούτ ο ρωσικός στρατός θα έχει «ελεύθερο τον δρόμο» για να προσπαθήσει να κυριεύσει και άλλες πόλεις στο Ντονμπάς.

«Είναι σαφές πως μετά το Μπαχμούτ, μπορεί να πάνε πιο μακριά. Μπορεί να πάνε στο Κραματόρσκ, μπορεί να πάνε στο Σλαβιάνσκ, ο δρόμος θα είναι ελεύθερος για τους Ρώσους προς άλλες πόλεις της Ουκρανίας», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και μεταδόθηκε την Τετάρτη.

«Αυτό έχει στρατηγική σημασία για εμάς», επέμεινε ο κ. Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο στρατός του παραμένει αποφασισμένος να υπερασπιστεί την πόλη.

Κρίσιμης σημασίας μάχη

Ο ρωσικός στρατός κλιμακώνει την επίθεση για την κατάληψη του Μπαχμούτ, κρίνοντας πως η πόλη έχει κρίσιμη σημασία για τη συνέχεια αυτής που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», παρά τη σκληρή ουκρανική αντίσταση.

Το Μπαχμούτ «είναι σημαντικός κόμβος (των γραμμών) άμυνας των Ουκρανών στρατιωτών στο Ντονμπάς», σχολίασε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Η κατάληψή της θα επιτρέψει να διεξαχθούν νέες επιθετικές επιχειρήσεις σε βάθος», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε στη συνέντευξή του στο CNN πως ο στρατός του είναι αποφασισμένος να κρατήσει την πόλη. «Είχα συνάντηση με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και τους στρατιωτικούς διοικητές και όλοι τους μου είπαν πως πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη στο Μπαχμούτ», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι.

Ουσιαστικά προϊδεάσε για άμυνα των ουκρανικών δυνάμεων μέχρι την παραλαβή νέου εξοπλισμού από τη Δύση για την εξαπόλυση αντεπίθεσης: «Ασφαλώς πρέπει να λογαριάσουμε τις ζωές των στρατιωτικών μας. Αλλά πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε καθώς παραλαμβάνουμε όπλα ώσπου ο στρατός μας να προετοιμαστεί για αντεπίθεση».

Παρότι το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ υποβαθμίζει τη στρατηγική σημασία του Μπαχμούτ, η πόλη έχει προσλάβει μεγάλη συμβολική και τακτική σημασία, καθώς τα δύο αντιμαχόμενα μέρη έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες. Πρόκειται για την πιο μακρά και φονική μάχη αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Η πόλη, στην οποία έχουν απομείνει λιγότεροι από 4.000 κάτοικοι από τους 70.000 που είχε προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ukraine  |  Κόσμος  |  Ρωσία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση