ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Ισορροπία τρόμου στο Βούχλενταρ

Αποδεκατίστηκαν δύο ρωσικές ταξιαρχίες

Η Ρωσία έχει αναπτύξει σχεδόν ολόκληρο τον στρατό της στην Ουκρανία, αυξάνοντας την πίεση κατά μήκος της πρώτης γραμμής της μάχης στα ανατολικά της χώρας, ωστόσο δεν έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για μια νέα ρωσική επίθεση, που θα συμπέσει με την πρώτη επέτειο της εισβολής της Μόσχας την επόμενη εβδομάδα. Οι ρωσικές δυνάμεις, άλλωστε, έχουν διπλασιάσει τις επιθέσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ουκρανία επιδιώκει να απαντήσει στις επιθέσεις, κερδίζοντας χρόνο για να αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις προκειμένου να πετύχει την ανακατάληψη εδαφών.

«Υπολογίζουμε ότι το 97% ολόκληρου του ρωσικού στρατού βρίσκεται στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας. «Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προχωρήσουν σε όλα τα μέτωπα», είπε, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε δει στην πραγματικότητα μία τέτοια συσσώρευση δυνάμενων προκειμένου να προχωρήσει σε μια μεγάλη επίθεση. Μόλις επιχείρησαν να προχωρήσουν είχαν τεράστιο κόστος».

Η Ουκρανία επιδιώκει να απαντήσει στις επιθέσεις, κερδίζοντας χρόνο για να αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις προκειμένου να πετύχει την ανακατάληψη εδαφών. Δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η Ουκρανία θα ξεκινήσει μια αντεπίθεση την άνοιξη.

Ο Αντρίι Γιούσοβ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σπεύδουν να κερδίσουν έδαφος προτού το Κίεβο συγκεντρώσει επαρκή ισχύ για τη δική του επίθεση. «Οι Ρώσοι κατανοούν ότι η συνέχιση της ουκρανικής αντεπίθεσης και οι επιχειρήσεις για την απελευθέρωση των εδαφών μας είναι αναπόφευκτες», είπε και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό ο εχθρός βιάζεται».

Οι μάχες ήταν ιδιαίτερα σκληρές στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται στις ρωσικές κινήσεις να περικυκλώσουν την πόλη.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι οι μάχες στα ανατολικά εξαντλούν την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιήσει μια μεγαλύτερη επίθεση. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κατάσταση στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Ουκρανία: Ισορροπία τρόμου στο Βούχλενταρ – Αποδεκατίστηκαν δύο ρωσικές ταξιαρχίες-1

Καταστροφή δύο ρωσικών ταξιαρχιών

Σε δικό τους δημοσίευμα, οι New York Times προτάσσουν τις σκληρές μάχες στην πόλη Βούχλενταρ, όπου η Ρωσία εντείνει την επίθεσή της, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι έχει ήδη χάσει δύο ταξιαρχίες. Όλο αυτό, επισημαίνει το δημοσίευμα, εγείρει ερωτήματα για τις στρατιωτικές τακτικές της Μόσχας και φουντώνει τις αμφιβολίες για την ικανότητά της να διατηρήσει συνεχείς, μεγάλης κλίμακας χερσαίες επιθέσεις.

Οι μάχες έχουν επίσης κόστος για την Ουκρανία, η οποία ξοδεύει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών για να απωθήσει τον αυξανόμενο αριθμό χερσαίων στρατευμάτων της Ρωσίας, που συχνά υποστηρίζονται από βαριά τεθωρακισμένα, πυροβολικό και αεροπορική υποστήριξη.

Αυτό επέτεινε τον επείγοντα χαρακτήρα στις εκκλήσεις της Ουκρανίας για περισσότερα πυρομαχικά, ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι εξέφρασαν μία αυξανόμενη ανησυχία για την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Η μάχη γύρω από το Βούχλενταρ, που βρίσκεται στη διασταύρωση του ανατολικού μετώπου στην περιοχή του Ντόνετσκ και του νότιου μετώπου στην περιοχή της Ζαπορίζια, θεωρείται ως μία από τις εναρκτήριες κινήσεις της Μόσχας για την ανοιξιάτικη επίθεση.

Αν και εξελίσσεται εδώ και εβδομάδες, η κλίμακα των απωλειών της Ρωσίας μόλις αρχίζει να έρχεται στο επίκεντρο, τονίζουν οι ΝΥΤ, που επικαλούνται πληροφορίες για μια παραπαίουσα ρωσική εκστρατεία που συνεχίζει να μαστίζεται από δυσλειτουργία.

Η Μόσχα ανέπτυξε στην πρώτη γραμμή τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους ήταν άπειροι νεοσύλλεκτοι.

Στην προσπάθεια να καταλάβει το Βούχλενταρ, το οποίο βρίσκεται κοντά σε μια σιδηροδρομική γραμμή που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να τροφοδοτεί τις δυνάμεις της, «ο εχθρός υπέστη κρίσιμες απώλειες», δήλωσε σε συνέντευξή του ο συνταγματάρχης Ολεξέι Ντμιτράσκιβσκι, εκπρόσωπος των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Δύο από τις πιο επίλεκτες ταξιαρχίες της Ρωσίας –η 155η και η 40η Ταξιαρχία Πεζικού– αποδεκατίστηκαν στο Βούχλενταρ, είπε ο συνταγματάρχης.

Ουκρανία: Ισορροπία τρόμου στο Βούχλενταρ – Αποδεκατίστηκαν δύο ρωσικές ταξιαρχίες-2

Στήριξη και νέες υποσχέσεις από το ΝΑΤΟ

Οι δηλώσεις Γουάλας έγιναν την ώρα που οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν για δεύτερη ημέρα συνομιλιών για την ενίσχυση των προμηθειών στο Κίεβο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει «πραγματικές καλές πιθανότητες» να αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.

«Πιστεύω ότι θα έχουν μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουν σημαντική διαφορά στο πεδίο της μάχης και να εδραιώσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την πρωτοβουλία στο μέλλον», τόνισε.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν την παραγωγή πυρομαχικών, καθώς η Ουκρανία εκτοξεύει βλήματα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να τα παραδώσει η Δύση, δήλωσε η συμμαχία την Τετάρτη εν μέσω δεσμεύσεων να παραδώσει τουλάχιστον 48 άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο.

«Πολλά συμβαίνουν, αλλά πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη να παράσχουμε στην Ουκρανία πυρομαχικά», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε ότι χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία και η Νορβηγία είχαν υπογράψει συμβόλαια για πυρομαχικά που θα επέτρεπαν στα μέλη του ΝΑΤΟ να αναπληρώσουν τα δικά τους αποθέματα, αλλά και να συνεχίσουν να προμηθεύουν το Κίεβο.

Ουκρανία: Ισορροπία τρόμου στο Βούχλενταρ – Αποδεκατίστηκαν δύο ρωσικές ταξιαρχίες-3

Πηγή: WSJ, Reuters, New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ειδική αποστολή των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, καθώς μια πτώση του θα ήταν καταστροφική για την προεκλογική εκστρατεία ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ