
Kathimerini.gr
Ουκρανία και Ρωσία ανακοίνωσαν επισήμως ότι ολοκληρώθηκε μία μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων στο πλαίσιο της φόρμουλας «1.000 προς 1.000» που αποφασίστηκε στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε η υλοποίηση της συμφωνίας και -σήμερα- επέστρεψαν στην Ουκρανία 390 άτομα. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο.
«Επιστρέφουμε τους ανθρώπους μας στο σπίτι», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του. «Είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθεί πλήρως αυτή η συμφωνία».
Ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην ανταλλαγή, τονίζοντας ότι η προσπάθεια είναι αδιάκοπη: «Ευχαριστώ όλους όσοι εργάζονται 24/7 για να επιστρέψουν οι Ουκρανοί και οι Ουκρανές. Ελέγχουμε κάθε όνομα, κάθε στοιχείο».
Λίγο νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ανταλλαγή με την Ουκρανία, στο πλαίσιο της οποίας απελευθερώθηκαν συνολικά 270 αιχμάλωτοι πολέμου και 120 πολίτες. Την ανακοίνωση έκανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μέσω επίσημης δήλωσης.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ανταλλαγές θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τα πρόσωπα που απελευθερώθηκαν ή για τους όρους της συμφωνίας.
Το κρατικό ρωσικό πρακτορείο TASS σημειώνει ότι οι Ρώσοι πολίτες και στρατιώτες που απελευθερώθηκαν μέσω της ανταλλαγής βρίσκονται πλέον στο έδαφος της Λευκορωσίας και πρόκειται να μεταφερθούν στη Ρωσία για νοσηλεία και αποκατάσταση σε στρατιωτικά νοσοκομεία.
Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Μόλις ολοκληρώθηκε μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», ανακοίνωσε στο Truth Social, προσθέτοντας: «Συγχαρητήρια και στις δύο πλευρές για αυτήν τη διαπραγμάτευση. Θα μπορούσε αυτό να είναι η αρχή για κάτι μεγάλο;;;».