ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Παράθυρο» Βερολίνου για τα Leopard από την Πολωνία

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε καθαρά ότι θα επιτρέψει στην Πολωνία να στείλει άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο

ΠΗΓΗ: Reuters

Η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο εάν η Πολωνία θέλει να στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σηματοδοτώντας μια πιθανή στροφή για την Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τις δυνάμεις της ενόψει μιας αναμενόμενης νέας ρωσικής επίθεσης.

Έντεκα μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας, οι μάχες επικεντρώνονται στο Μπαχμούτ στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου οι μισθοφόροι της ρωσικής Wagner και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εγκλωβιστεί σε μάχη φθοράς.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του βελτιώνουν τις θέσεις τους στη νότια περιοχή της Ζαπορίζια, αν και εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού είπε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η κατάσταση εκεί ήταν «δύσκολη» αλλά σταθερή.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι η κυβέρνησή της δεν θα εμπόδιζε την Πολωνία εάν έστελνε τα άρματα μάχης Leopard 2 χωρίς τη γερμανική έγκριση.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι καλούν τους Δυτικούς συμμάχους να τους προμηθεύσουν τα σύγχρονα άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής εδώ και μήνες, αλλά η Γερμανία δεν τα στέλνει ή δεν επιτρέπει σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να το κάνουν.

Τα άρματα μάχης Leopard, τα οποία διαθέτουν μια σειρά χώρες του ΝΑΤΟ αλλά η μεταφορά τους στην Ουκρανία απαιτεί την έγκριση του Βερολίνου, θεωρούνται από τους ειδικούς στον τομέα της άμυνας τα καταλληλότερα για την Ουκρανία.

Οι Δυτικοί σύμμαχοι υποσχέθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα για την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν τη Γερμανία να άρει το βέτο της για την παροχή των αρμάτων μάχης.

Ωστόσο, σε μια προφανή αλλαγή στη θέση της Γερμανίας, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι η κυβέρνησή της δεν θα εμπόδιζε την Πολωνία εάν έστελνε τα άρματα μάχης Leopard 2 χωρίς τη γερμανική έγκριση.

«Προς το παρόν η ερώτηση δεν έχει τεθεί, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα σταθούμε εμπόδιο», είπε στο γαλλικό LCI TV, όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της κυβέρνησής της σε οποιαδήποτε τέτοια πολωνική απόφαση.

Νωρίτερα την Κυριακή, η Πολωνία δήλωσε ότι θα στείλει τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης που διαθέτει στην Ουκρανία ακόμα κι αν δεν το κάνει η Γερμανία και ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει μια διπλωματική πρωτοβουλία στην Ευρώπη, εάν το Βερολίνο δεν το κάνει.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούμε την Ουκρανία να αιμορραγεί μέχρι θανάτου», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η Γερμανία, στο μεταξύ, έχει δεχτεί μεγάλη πίεση να αφήσει τα Leopard να πάνε στην Ουκρανία, αλλά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς είναι παραδοσιακά δύσπιστο για στρατιωτικές εμπλοκές και επιφυλακτικό για ξαφνικές κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση με τη Ρωσία.

Οι δηλώσεις της Μπέρμποκ φάνηκαν να υπερβαίνουν τα σχόλια του Σολτς στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι χθες, Κυριακή, ότι όλες οι αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων θα λαμβάνονται σε συντονισμό με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ουκρανία λέει ότι τα βαριά τεθωρακισμένα άρματα μάχης θα δώσουν στα χερσαία στρατεύματά της περισσότερη κινητικότητα και προστασία ενόψει μιας νέας ρωσικής επίθεσης που αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Εντούτοις, η Γερμανία φαίνεται να έχει συνδέσει οποιαδήποτε τέτοια συνεισφορά με αντίστοιχη κίνηση των ΗΠΑ να στείλουν τα άρματα μάχης Abrams, κάτι που Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι διστάζουν να κάνουν επειδή τα οχήματα είναι πολύπλοκα στη συντήρηση.

«Ένας φρικτός πόλεμος»

Πόλεμος στην Ουκρανία – Το Βερολίνο αφήνει «παράθυρο» για αποστολή Leopard από τη Βαρσοβία-1©Reuters

Αμερικανοί βουλευτές πίεσαν την κυβέρνησή τους την Κυριακή να εξαγάγει άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ακόμα και η αποστολή ενός συμβολικού αριθμού θα ήταν αρκετή για να πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους να κάνουν το ίδιο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα προμήθευε 14 άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε την Κυριακή ότι εξακολουθεί να θέλει μια διεθνή συμφωνία για την παροχή των γερμανικής κατασκευής τανκς.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής τανκς Leclerc στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι οι δυτικές χώρες που θα προμηθεύσουν επιπλέον τανκς στην Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την πορεία της σύγκρουσης, αλλά θα προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα στον ουκρανικό λαό.

Ένας στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Κυριακή ότι οι παραδόσεις επιθετικών όπλων στο Κίεβο που θα απειλήσουν τα εδάφη της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε παγκόσμια καταστροφή και θα καταστήσουν αβάσιμα τα επιχειρήματα κατά της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, πρόεδρος της Κάτω Βουλής, προειδοποίησε ότι η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία οδηγεί τον κόσμο σε έναν «φρικτό πόλεμο».

Τα μέτωπα του πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία – Το Βερολίνο αφήνει «παράθυρο» για αποστολή Leopard από τη Βαρσοβία-2©Reuters

Στην εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία, ο ανώτατος αξιωματούχος που έχει τοποθετηθεί από τη Ρωσία στα κατεχόμενα μέρη της περιοχής του Ντονέτσκ δήλωσε αργά την Κυριακή ότι επισκέφθηκε το Σολεντάρ που η Ρωσία λέει ότι κατέλαβε αυτό τον μήνα.

Ο Ντένις Πουσίλιν δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο στο Telegram που τον έδειχνε να οδηγεί και να περπατά ανάμεσα σε ακατοίκητες περιοχές και κατεστραμμένα κτίρια.

Στις 11 Ιανουαρίου, η ιδιωτική ρωσική στρατιωτική ομάδα Wagner είπε ότι κατέλαβε το Σολεντάρ και οι αρχές που είχαν εγκατασταθεί από τη Ρωσία στην περιοχή του Ντονέτσκ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν τον έλεγχο της πόλης του αλατιού.

Η Ουκρανία δεν είπε ποτέ δημόσια ότι η πόλη καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Την Κυριακή, το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου ανέφερε σε καθημερινή ενημέρωση ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει πυρά κατά ουκρανικών θέσεων στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση