ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρίσι σε Βερολίνο:Μειώστε περιορισμούς σε εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού

«Είναι ανώφελο να παράγουμε όπλα μέσω της βελτιωμένης συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, αν δεν είμαστε σε θέση να τα εξάγουμε», δήλωσε ο Λεμέρ

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία θα πρέπει να χαλαρώσει τους κανονισμούς της που αφορούν την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού εκτός ΕΕ, προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία.

Γαλλία και Γερμανία συνεργάζονται σε μεγάλα αμυντικά έργα, όμως το Παρίσι έχει εκφράσει τα παράπονά του για την άρνηση του Βερολίνου να επιτρέψει την έκδοση νέων αδειών για την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία.

Η Γερμανία είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ότι δεν θα εγκρίνει νέες εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ριάντ μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Επισήμως δεν έχει απαγορεύσει την εκτέλεση των συμβολαίων που έχουν ήδη υπογραφεί, όμως έχει καλέσει την αμυντική βιομηχανία να αποφεύγει προς το παρόν τις παραδόσεις εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία.

«Είναι ανώφελο να παράγουμε όπλα μέσω της βελτιωμένης συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, αν δεν είμαστε σε θέση να τα εξάγουμε», δήλωσε ο Λεμέρ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και αποτελεσματικοί, θα πρέπει να μπορούμε να εξάγουμε σε χώρες εκτός Ευρώπης», τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

Σύμφωνα με τον Λεμέρ, και η Γαλλία έχει σχετικά περιοριστικούς κανόνες για την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού. «Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Γερμανία σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», υπογράμμισε.

«Αν (οι χώρες) θέλουν να προστατεύσουν τους πολίτες τους, χρειάζονται αμυντικά μέσα, έναν ισχυρό στρατό και, από οικονομικής άποψης, περισσότερη καινοτομία, επενδύσεις, προστασία. Αυτό ακριβώς θέλουμε να καταφέρουμε με τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», κατέληξε ο Λεμέρ.

Γερμανία και Γαλλία εργάζονται για την υποβολή μιας κοινής πρότασης που θα αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές για τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού σε χώρες εκτός Ευρώπης.

Και η Βρετανία επέκρινε αυτή την εβδομάδα το πάγωμα στις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει επιβάλει η Γερμανία στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, αυτό το πάγωμα εμποδίζει τους Βρετανούς κατασκευαστές να τηρήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με το Ριάντ καθώς έχουν σταματήσει οι παραδόσεις γερμανικών εξαρτημάτων για πολεμικά αεροσκάφη, όπως το Typhoon και το Tornado.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X