ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες στα ανατολικά

Ο Ουκρανός κυβερνήτης της κυρίως ρωσοκρατούμενης επαρχίας του Λουγκάνσκ δήλωσε ότι η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της για μια επίθεση που ενδέχεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα

Η Ουκρανία στέλνει ανάμεικτα μηνύματα για την τύχη του υπουργού Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, αφήνοντας μια βασική υπουργική θέση υπό αμφισβήτηση. Τα ερωτήματα σχετικά με τον Ρέζνικοφ ήταν το πρώτο δημόσιο σημάδι σύγχυσης της ηγεσίας της Ουκρανίας εν καιρώ πολέμου, με τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών να υποδεικνύουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει νέα, ευρείας κλίμακας επίθεση στη χώρα.

Στα μέτωπα του πολέμου

Ο Σέργκι Χαϊντάι, ο Ουκρανός κυβερνήτης της κυρίως ρωσοκρατούμενης επαρχίας του Λουγκάνσκ, δήλωσε ότι η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της για μια επίθεση που ενδέχεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Οι σκληρές μάχες στην περιοχή του Ντονέτσκ «είναι πολύ δύσκολες», είπε ο Ζελένσκι. Ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη Μπαχμούτ, που προσπαθούν να καταλάβουν στρατεύματα της Ρωσίας εδώ και μήνες, συνεχίζουν να απωθούν τις αλλεπάλληλες εφόδους τους.

«Τους αντιστεκόμαστε», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα μετά τα μεσάνυχτα. Εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του σε «κάθε στρατιώτη που επιδεικνύει αποφασιστικότητα στην αντίσταση».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος συνεδρίασε νωρίτερα χθες με επιτελείς του, ανακοίνωσε νέους διορισμούς διοικητών στα μέτωπα, «ειδικά στα σύνορα και στις περιοχές των πρώτων γραμμών», κάνοντας λόγο για «ηγέτες με στρατιωτική εμπειρία», που μπορούν «να αμυνθούν πιο αποτελεσματικά έναντι των τρεχουσών απειλών».

Ανακοίνωσε επίσης πως σχηματίζονται νέες μονάδες της εθνοφυλακής, της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής.

Λόγω της κλιμάκωσης των ρωσικών επιθέσεων, ο ουκρανικός στρατός έχει αναγκαστεί να ενισχύσει τα μέτωπα με μέρος τουλάχιστον των δυνάμεων που προόριζε για αντεπιθέσεις το προσεχές διάστημα.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, από πλευράς του, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είχαν τον έλεγχο της Μικολάιβκα, ένα χωριό στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κρατική Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι εξετάζει την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων από τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στις ανατολικές πόλεις Σολεντάρ και Μπαχμούτ. Οι ουκρανικές δυνάμεις δήλωσαν ότι δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ χημικά όπλα πουθενά και σε καμία στιγμή.

Στο μέτωπο της διπλωματίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει προσκληθεί να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εν μέσω αναφορών ότι θα μπορούσε να βρεθεί στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα κιόλας.

Παράλληλα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις αναμένεται να συζητήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία όταν θα ταξιδέψει για να παραστεί σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή διάσκεψη για την ασφάλεια στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα, καθώς η εισβολή της Ρωσίας πλησιάζει τον έναν χρόνο.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, της πυρηνικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, θα επισκεφθεί τη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, αλλά το Κρεμλίνο είπε ότι δεν θα συναντήσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η διακοπή δεσμών με τη Ρωσία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κύρια καθολική εκκλησία της Ουκρανίας είπε ότι θα μετακινηθεί σε νέο ημερολόγιο που θα εορτάζει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου και όχι στις 7 Ιανουαρίου, εν μέσω μιας γενικευμένης προσπάθειας ουκρανικών ιδρυμάτων να διακόψουν τους πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Την απόφαση της ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία μετράει λιγότερο από το ένα δέκατο των Ουκρανών, χαιρέτισε ο υπουργός Πολιτισμού Ολεξάντρ Τκατσένκο.

 

Πηγή: Reuters, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση