ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Politico: Η Ε.Ε. σχεδιάζει να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία τον Ιούνιο

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιμένουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις 25 Ιουνίου

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιμένουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ ήδη από τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου, αναφέρει σήμερα Τρίτη το Politico, επικαλούμενο πέντε διπλωμάτες.

Στα παρασκήνια, διπλωμάτες από την Ε.Ε και το Κίεβο εργάζονται εντατικά για να πείσουν την ουγγρική κυβέρνηση να συμφωνήσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ενωση, αναφέρουν πηγές της έγκυρης επιθεώρησης.

Συγκεκριμένα, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Κίεβο διεξάγουν εντατική διμερή διπλωματία για την επίλυση των «προβλημάτων των ουγγρικών μειονοτήτων» στην Ουκρανία.

Εκτιμάται ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα φέρει ηθική ανάταση στην Ουκρανία, η οποία πολεμά μια ευρείας κλίμακας εισβολή από τη Ρωσία επί περισσότερα από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων του Απριλίου μεταξύ του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Αντρίι Γέρμακ και του Υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σίτζαρτο, «τα μέρη σημείωσαν τη θετική δυναμική του διαλόγου».

Το Κίεβο απάντησε στη λίστα των 11 σημείων που παρουσίασε η Βουδαπέστη και περιμένει την απάντηση της Ουγγαρίας, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

Συγκυρία

Ενας από τους συνομιλητές του Politico πρότεινε ότι η Ουγγαρία μπορεί να θέλει να προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας πριν από την έναρξη της εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο. «Υπήρχε η αίσθηση ότι δεν έπρεπε να γίνει πριν από τις Ευρωεκλογές Τώρα ψάχνουμε εκείνη την ώρα τον Ιούνιο. Εάν ήσασταν Ούγγρος, θα θέλατε αυτό να τελειώσει πριν από την προεδρία σας», είπε ο διπλωμάτης.

Αφού οι ηγέτες της ΕΕ παρείχαν πολιτική υποστήριξη στο Κίεβο, το επόμενο βήμα στη διαδικασία προσχώρησης είναι η έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων μέσω μιας διακυβερνητικής διάσκεψης με την Ουκρανία. Αυτό θα σημαίνει το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, γράφει το Politico.

Για να συμβεί αυτό, οι χώρες-μέλη ρέπει να συμφωνήσουν στο λεγόμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Οι 27 πρωτεύουσες διαφωνούν για το έγγραφο από τότε που το έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο. Οι συνομιλίες πηγαίνουν καλά σε τεχνικό επίπεδο μέχρι στιγμής, είπαν οι δύο διπλωμάτες, και αναμένουν να σταλεί νέο προσχέδιο στους πρεσβευτές της ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα πιο πιεστικά ζητήματα.

Πηγή: Politico, Ukrinform

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση