ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:25
 

Πολιτικός αναβρασμός στην Άγκυρα για την Λιβύη

Η κυβέρνηση Ερντογάν στέλνει έκτακτο νομοσχέδιο στην τουρκική εθνοσυνέλευση αυτήν την Πέμπτη

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να στείλει στην Λιβύη τουρκικά στρατεύματα και περισσότερη ενίσχυση στην κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία αντιμετωπίζει την απειλή της εισβολής στην Τρίπολη των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Μπιν Χάφταρ. Τα νέα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης προκαλούν πολιτικές αναταράξεις στην τουρκική πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση Ερντογάν στέλνει έκτακτο νομοσχέδιο στην τουρκική εθνοσυνέλευση αυτήν την Πέμπτη. Το ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί με τις ψήφους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ) και του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (ΚΜΕ).

Το σχέδιο της Άγκυρας

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Άγκυρα ενδέχεται να αναπτύξει τον στόλο της στα παράλια της Λιβύης και να στείλει νέα πολεμοφόδια και μαχητές από την Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων της Τρίπολης.
Ήδη, ξένα Μέσα αναφέρουν ότι εκτελούνται έκτακτα δρομολόγια στον αεροπορικό άξονα Κωνσταντίνουπολης-Μισράτα, τα οποία μεταφέρουν μαχητές στην Λιβύη.

Μετά την έγκριση του σχετικού ψηφίσματος στην εθνοσυνέλευση, περιορισμένου αριθμού τουρκικά χερσαία στρατεύματα αναμένεται να υποστηρίξουν το έργο των συγκεκριμένων δυνάμεων.

Δεν συμφωνεί η αντιπολίτευση

Σε αντίθεση με τα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαφορετική άποψη για το ζήτημα της Λιβύης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) δεν θα υποστηρίξει την πρόταση για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, στο πλαίσιο συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη. «Ποια δουλειά έχουμε στη Λιβύη», αναρωτήθηκε ο ηγέτης της ΡΛΚ, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι το AKP θέλει να πάει στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη; Η Τουρκία πρέπει να πάει στη Λιβύη για να κάνει ειρήνη μεταξύ των πλευρών και να μην πολεμήσει. Θα πρέπει να συνομιλήσει και με τα δύο μέρη. Αυτός θα πρέπει να είναι ο ρόλος της ", ανέφερε επίσης ο κ. Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ξεκαθάρισε την αντίθεση του με την νέα απόφαση της Άγκυρας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 30 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε τον κ. Κιλιτσντάρογλου για να τον ενημερώσει σχετικά με το νομοσχέδιο που απεστάλη στο κοινοβούλιο και την τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη.

Λίγο μετά την επίσκεψη του υπουργού, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΡΛΚ, Ουνάλ Τσεβίκοζ CHP δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να εγκατασταθούν στρατεύματα στη Λιβύη, δεδομένου ότι η προτεραιότητα της Άγκυρας θα πρέπει να είναι η εμπλοκή στη διπλωματία.

Διαφωνούν και άλλα κόμματα

Τις τελευταίες ώρες παρόμοιες απόψεις ακούγονται και από τις τάξεις άλλων κομμάτων που εκπροσωπούνται στο τουρκικό κοινοβούλιο. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ), το Κόμμα Ευτυχίας (ΚΕ), το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας (ΕΚΤ) και το Δημοκρατικό Κόμμα των Περιοχών (ΔΚΠ), πολιτικοί σχηματισμοί που υποστηρίζουν η τουρκική Αριστερά, οι Κούρδοι και μια μερίδα του συντηρητικού κινήματος, αντιτίθενται στην νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ερντογάν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ν. Νουρής: Στοπ σε εικονικούς φοιτητές και γάμους για άσυλο

«Κύριε Υπουργέ, θα σου βγάλω το καπέλο αν καταφέρεις αυτό που οι προηγούμενοι υπουργοί δεν κατόρθωσαν ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Πρώην και νυν ΥΠΟΙΚ αντιδρούν κατά Άντρου

«ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ… Οπωσδήποτε, με τις εμπειρίες, που ελπίζω να αποκτήσατε, στη διαχείριση των οικονομικών ...»
YIANNOULIS  |  13:22

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X