ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρ. Κέιγκαν: Αν κερδίσει ο Τραμπ, η Αμερική θα αλλάξει πολιτική προσέγγιση

Ο senior fellow στο Ινστιτούτο Brookings συνομίλησε με τον διευθυντή της Καθημερινής, Aλέξη Παπαχελά, για τις ΗΠΑ και τον ρόλο τους στις διεθνείς εξελίξεις

Kathimerini.gr

Ο Ρόμπερτ Κέιγκαν, senior fellow στο Ινστιτούτο Brookings, συνομίλησε με τον διευθυντή της Καθημερινής, Aλέξη Παπαχελά για τις ΗΠΑ και τον ρόλο τους στις διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Η βασική δομή του διεθνούς οικοδομήματος είναι ακόμη ακέραια, αλλά για να έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον “κήπο” που έχουμε δημιουργήσει και να μη γίνουμε ξανά “ζούγκλα” (χρησιμοποιεί τους όρους ως αναφορά στο βιβλίο του The Jungle Grows Back) θα πρέπει να παλέψουμε. Ο κόσμος δημιουργήθηκε με πόλεμο και με μάχη (αν όχι πόλεμο) θα διατηρηθεί», εξήγησε ο κ. Κέιγκαν, σύζυγος της Βικτόρια Νούλαντ, την οποία είχε επιλέξει ο Τζο Μπάιντεν ως υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.

«Οι ΗΠΑ δεν είναι το τέλειο κράτος. Εχουν κάνει λάθη κυρίως διότι είχαν την υπεροπτική αντίληψη ότι φέρουν ευθύνη για τις διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος Βιετνάμ, Ιράκ)».

Ο Ρόμπερτ Κέιγκαν, senior fellow στο Ινστιτούτο Brookings.

Στο ερώτημα αν η Ουκρανία είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο, απάντησε ότι δεν έχει τα μέσα που χρειάζεται και αυτό διότι η δυτική βοήθεια ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που έδωσε προβάδισμα στην πλευρά της Ρωσίας.

Κάνοντας την υπόθεση ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο ο Τραμπ κερδίζει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Ρόμπερτ Κέιγκαν εκτιμά ότι θα υπάρξει μία ξεκάθαρη αλλαγή πολιτικής, καθώς ο Τραμπ τα βλέπει όλα με οικονομικούς όρους. «Ολες οι συμφωνίες αφορούν ανταλλάγματα και έτσι, δημιουργώντας μία ομάδα με τα ίδια ιδανικά, θα έχει μία διαφορετική προσέγγιση στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής», είπε.

Για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα τόνισε ότι το «ρεύμα Τραμπ» είναι πολύ ισχυρό και πως δεν έχει αντίπαλο, ενώ για το Δημοκρατικό κόμμα δήλωσε ότι απέτυχε να βρει έναν νέο υποψήφιο και τώρα είναι αργά να αλλάξει την επιλογή Μπάιντεν. Σχετικά με το αποτέλεσμα της κάλπης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι το «μπλοκ» των Δυτικών χωρών (ΗΠΑ, Ευρώπη) είναι πολύ ισχυρότερο από το μπλοκ Κίνας-Ρωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση