ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρήξη στην Ακροδεξιά δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές

Η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Γαλλίας «αφορίζει» το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), έναν από τους κύριους συμμάχους της στο Ευρωκοινοβούλιο

Kathimerini.gr

Δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Γαλλίας, ήρθε σε πλήρη ρήξη με το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), έναν από τους κύριους συμμάχους της στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν θα καθόμαστε δίπλα τους στην επόμενη θητεία», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Libération χθες Τρίτη ο Αλεξάντρ Λουμπέ, εκπρόσωπος της εκστρατείας υπέρ του Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος είναι επικεφαλής της λίστας του RN στις ευρωεκλογές, επίσημος πρόεδρος του κόμματος και ντε φάκτο διάδοχος της Μαρίν Λεπέν.

Το RN επιβεβαίωσε τη ρήξη, όπως ανέφερε η επίσης γαλλική Monde, «μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της λίστας του AfD».

Οι προκλητικές δηλώσεις για τα SS

Η Μαρίν Λεπέν είχε προδιαγράψει την εξέλιξη σε ανεπίσημες δηλώσεις της που επικαλείται η Monde.

«Εχω πάρει την απόφασή μου για το AfD», φέρεται να εκμυστηρεύτηκε την περασμένη εβδομάδα η τρεις φορές υποψήφια για τη γαλλική προεδρία. «Ενα κίνημα που έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο του πιο ριζοσπαστικού περιθωρίου του, δεν μου φαίνεται αξιόπιστος και κατάλληλος σύμμαχος», φέρεται να είπε.

Οι δηλώσεις της Λεπέν ήρθαν λίγο πριν από τη δημοσίευση στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica και στους βρετανικούς Financial Times συνέντευξης του Μαξιμίλιλιαν Κραχ, επικεφαλής της λίστας του AfD στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Στην πιο πρόσφατη από μία σειρά προκλητικών δηλώσεων που διανθίζουν την εκστρατεία του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος, ο ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται «αυτόματα εγκληματίας» όποιος συμμετείχε στα SS, την πιο φανατική από τις ναζιστικές οργανώσεις του Χίτλερ.

«Μεταξύ των 900.000 μελών των SS ήταν και πολλοί αγρότες: υπήρχε σίγουρα υψηλό ποσοστό εγκληματιών, αλλά δεν ήταν όλοι τους», ανέφερε ο Κραχ.

Το ρίσκο της απομόνωσης

Ο Κραχ δεν έχασε επίσης την ευκαιρία να προκαλέσει τον Γάλλο εταίρο του: «Αν μας διώξουν, αμφιβάλλω ότι θα καταφέρουν να φτάσουν τον αριθμό των επτά χωρών που απαιτούνται για να σχηματίσουν ομάδα».

Ωστόσο, το πρώην Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας παίρνει το ρίσκο της συγκρότησης μίας αναγκαστικά μικρότερης ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο – χωρίς εκπροσώπους από τη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης – και ενδεχομένως της εμπλοκής σε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Προβάδισμα για το RN στις δημοσκοπήσεις

Σημειώνεται ότι η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, οδηγεί την κούρσα για τις ευρωεκλογές στη Γαλλία.

Το ακροδεξιό AfD, που κατέχει τη δεύτερη θέση στις γερμανικές δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, έχει τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο μετά τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών του σε συνάντηση όπου συζητήθηκε η απέλαση μεταναστών, καθώς και για τους ισχυρισμούς ότι στους κόλπους του δρουν πράκτορες της Ρωσίας και της Κίνας.

Την περασμένη εβδομάδα, γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν το AfD ως δυνητικά εξτρεμιστικό κόμμα.

Η «τιμωρία» των συστημικών κομμάτων

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα κερδίσουν ρεκόρ ψήφων τον Ιούνιο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι αναμένεται να τιμωρήσουν τα κυρίαρχα κόμματα επειδή δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από τον υψηλό πληθωρισμό, να περιορίσουν τη μετανάστευση, να παράσχουν επαρκή στέγαση και υγειονομική περίθαλψη.

Τα ακροδεξιά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι επί του παρόντος διαιρεμένα μεταξύ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), των οποίων ντε φάκτο ηγέτης είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, και της ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), με επικεφαλής το RN.

Με πληροφορίες από Reuters, Le Monde

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση