ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρωσία: Ανακλήθηκε η άδεια κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta

Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο και την κηδεία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Kathimerini.gr

Ρωσικό δικαστήριο ανακάλεσε την άδεια κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο και την κηδεία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης και ιστορικού υποστηρικτή της εφημερίδας.

Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Ντμίτρι Μουράτοφ, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης του 2021, ετέθη το περασμένο Σάββατο επικεφαλής της επικήδειας πομπής του φίλου του και χορηγού της εφημερίδας.

Η δικαστική διαδικασία κινήθηκε βάσει αγωγής που είχε κατατεθεί από τον Ιούλιο κατά της ρωσικής εφημερίδας από την υπηρεσία ελέγχου των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, Roskomnadzor, η οποία ισχυρίσθηκε ότι η εφημερίδα δεν διαβίβασε τα αναγκαία έγγραφα κατά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος το 2006.

Εξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο Μουράτοφ δήλωσε ότι η αγωγή στερείται νομικής βάσης και ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και ότι θα ασκηθεί έφεση.

Η Rozkomnadzor κατέθεσε τον Ιούλιο και δύο άλλες αγωγές ζητώντας την ανάκληση άδειας λειτουργίας της ιστοσελίδας και του νέου περιοδικού της Novaya Gazeta. Οι δύο αγωγές θα εξετασθούν κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Στο τέλος του Μαρτίου, η Novaya Gazeta αποφάσισε να διακόψει την ηλεκτρονική και την έντυπη έκδοσή της φοβούμενη την καταστολή του ρωσικού καθεστώτος. Συνεπώς, η εφημερίδα δεν εκτυπώνεται ντε φάκτο εδώ και μήνες.

Οι δημοσιογράφοι της έχουν δημιουργήσει έκτοτε ενημερωτική ιστοσελίδα στην Ευρώπη, η οποία έχει επίσης μπλοκαριστεί στην Ρωσία.

Η Novaya Gazeta ιδρύθηκε το 1993 με τα χρήματα του Νόμπελ Ειρήνης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και είναι γνωστή για τις εμπεριστατωμένες της έρευνες για την διαφθορά των ρωσικών ελίτ και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως στην Τσετσενία. Εξι δημοσιογράφοι της έχουν σκοτωθεί/δολοφονηθεί από την ίδρυσή της.

ΟΗΕ: Νέο πλήγμα στην ανεξαρτησία των ρωσικών μέσων ενημέρωσης

«Νέο πλήγμα» στην ανεξαρτησία των ρωσικών μέσων ενημέρωσης κατήγγειλε μετά την σημερινή δικαστική απόφαση ο ΟΗΕ, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία».

Η απόφαση αποτελεί «νέο πλήγμα κατά της ανεξαρτησίας των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, οι δραστηριότητες των οποίων έχουν ήδη περιορισθεί λόγω των νομικών απαγορεύσεων και των ενισχυμένων ελέγχων του κράτους που έχουν επιβληθεί μετά την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραβίνα Σαμντασάνι.

Με πληροφορίες από AFP, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ρωσία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ