ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσία: Πώς σώθηκε η Μαρίνα Οφσιανίκοβα

Η Ρωσίδα δημοσιογράφος που ύψωσε πανό κατά του πολέμου στον αέρα και προκάλεσε την παρέμβαση Μακρόν

Α.Ρ.

Στο ενδιαφέρον του Γάλλου προέδρου Μακρόν για την τύχη της αποδίδει σήμερα την ελευθερία της η 43χρονη αρχισυντάκτρια ειδήσεων του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Channel One, Μαρίνα Οφσιανίκοβα, η οποία εισέβαλε στο πλατό των ειδήσεων στις 14 Μαρτίου κραδαίνοντας πανό κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

«Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα», έγραφε το πανό της Μαρίνα, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Politico. Για λίγα δευτερόλεπτα η διαμαρτυρία της δημοσιογράφου προκάλεσε την έκπληξη των τηλεθεατών, προτού η μετάδοση διακοπεί. Η Μαρίνα συνελήφθη και προσήχθη σε αστυνομικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας. Από εκεί μεταφέρθηκε σε μυστικό χώρο κράτησης της κρατικής ασφάλειας, όπου παρέμεινε ανακρινόμενη για 14 ώρες.

΄Ύστερα από επίμονη αλλά απαλλαγμένη από βία ανάκριση, ο ανακριτής είπε στη συλληφθείσα: «Ας πιούμε ένα τσάι κι ας φάμε ένα κομμάτι κέικ. Όλοι πεινάμε». Όπως κάθε αντιφρονών του καθεστώτος Πούτιν θα μπορούσε να βεβαιώσει, όταν ένας Ρώσος ασφαλίτης σάς προσφέρει τσάι και μπισκότα, μη δεχτείτε την προσφορά. Η Οφσιανίκοβα, όμως, δεν είχε εμπειρία ανακρίσεων και ήπιε το τσάι που της πρόσφεραν χωρίς να πάθει το παραμικρό.

«Δεν ήταν τα κάτεργα της KGB. Δεν υπήρχαν χειροπέδες και δεν με βασάνισαν», λέει η Μαρίνα. Οι ανακριτές της ήταν δύο άνδρες ηλικίας γύρω στα 30. «Δεν με άφησαν καθόλου μόνη. Αν ένας τους εγκατέλειπε το δωμάτιο, ο άλλος ερχόταν να μείνει μαζί μου. ΄Ήταν η πρώτη μου ανάκριση», λέει η δημοσιογράφος. «Δεν ήταν τίποτα ειδικοί της ανάκρισης. Ήταν δύο κανονικοί άνθρωποι. Τα κινητά τους τηλέφωνα χτυπούσαν συχνά και στη γραμμή βρίσκονταν ανώτεροί τους, που τους ενημέρωναν για τις διεθνείς αντιδράσεις της πράξης μου», λέει η Μαρίνα.

Η πρώτη κρίσιμη εξέλιξη για την κρατούμενη σημειώθηκε τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του «σε αυτή τη γενναία κυρία, που μπήκε στο στούντιο με το αντιπολεμικό πανό». Η περιπέτεια της Οφσιανίκοβα πήρε τέλος, όμως, μετά τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη της Μαρίνα. Αμέσως μετά τα σχόλια του Μακρόν, το τηλέφωνο χτύπησε στην αίθουσα ανάκρισης και στη Μαρίνα επιβλήθηκε απλό διοικητικό πρόστιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Με φόντο τις ανακοινώσεις για την αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ανακύπτουν μια σειρά από πολύ πρακτικά ερωτήματα ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ