ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρουμανία: Συμμαχία Φιλελεύθερων και Σοσιαλδημοκρατών κατά της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές

«Είναι σαφές ότι μόνο τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μπορούν να αντιμετωπίσουν το κύμα εξτρεμισμού», τόνισε ο πρωθυπουργός και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών

Kathimerini.gr

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ρουμανίας των κεντροδεξιών Φιλελευθέρων και των αριστερών Σοσιαλδημοκρατών θα συμμετάσχει από κοινού στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, όπως ανακοίνωσαν οι ηγεσίες των δύο πολιτικών παρατάξεων, σε μία προσπάθεια να ανακόψουν την άνοδο του υπερεθνικιστικού αντιπολιτευόμενου AUR.

Ωστόσο, τα δύο κυβερνητικά κόμματα θα έχουν διαφορετικούς υποψηφίους στις τοπικές εκλογές, οι οποίες, βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν χθες Τετάρτη, θα διεξαχθούν επίσης στις 9 Ιουνίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) προηγούνται έναντι των Φιλελεύθερων (PNL), ο οποίοι δίνουν μάχη με το AUR για τη δεύτερη θέση.

«Κύμα εξτρεμισμού»

«Αποφασίσαμε να σχηματίσουμε συμμαχία στις ευρωεκλογές», δήλωσε ο αρχηγός του PSD και πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου.

«Είναι σαφές ότι μόνο τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μπορούν να αντιμετωπίσουν το κύμα εξτρεμισμού. Καμία από τις δύο πολιτικές δυνάμεις δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της», όπως τόνισε ο ίδιος.

Το κόμμα AUR, το οποίο σάρωσε για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές του 2020, βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν περαιτέρω, καθώς η ακρίβεια και η κρίση στους τομείς υγείας και ενέργειας έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη των Ρουμάνων στους κρατικούς θεσμούς.

Η κυβέρνηση έχει δώσει έμφαση στον έλεγχο των δημοσιονομικών και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ώστε να διατηρήσει την πρόσβαση σε κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Τι θα γίνει στις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές

Στη Ρουμανία φέτος θα διεξαχθούν επίσης κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο κυβερνώντα κόμματα είναι πιθανό να καταφέρουν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών ενδέχεται να μεταφερθεί και να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο αντί για στα τέλη Νοεμβρίου. Τα δύο κυβερνώντα κόμματα αναζητούν κοινή στρατηγική για τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τι αναμένουμε μετά το αεροπορικό ατύχημα στο οποίο έχασε την ζωή του ο Πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσί
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ