ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έρευνες για την υπόθεση «Russiagate» στο Ευρωκοινοβούλιο

Η έρευνα σχετίζεται με ισχυρισμούς ότι ευρωβουλευτές πληρώθηκαν για να προωθήσουν ρωσική προπαγάνδα μέσω του ιστότοπου «Voice of Europe»

Έφοδο σε γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποίησε σήμερα η αστυνομία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου, στο πλαίσιο έρευνας για την υπόθεση «Russiagate».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημερινές έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε ιδιωτική κατοικία στις Βρυξέλλες και σε γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες. Η υπόθεση διαφθοράς αφορά ευρωβουλευτές οι οποίοι φέρονται να πληρώθηκαν για να προωθήσουν ρωσική προπαγάνδα μέσω του ιστότοπου «Voice of Europe».

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτό», ανέφεραν οι βελγικές αρχές. Σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση της έρευνας, η βελγική αστυνομία εξετάζει τις διασυνδέσεις ενός κοινοβουλευτικού βοηθού που έχει εργαστεί για το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα AfD και τώρα εργάζεται για τον επίσης ακροδεξιό Ολλανδό ευρωβουλευτή, Μαρσέλ ντε Γκράαφ.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανέφερε ότι οι έρευνες αποτελούν μέρος «μιας υπόθεσης διαπλοκής, παθητικής διαφθοράς και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ρωσικής ανάμειξης».

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρνήθηκε να σχολιάσει την εν εξελίξει έρευνα, αλλά επιβεβαίωσε ότι οι αρχές μπήκαν σε γραφείο.

Το ακροδεξιό AfD έχει βρεθεί αντιμέτωπο με σειρά σκανδάλων τους τελευταίους μήνες. Αποκορύφωμα ήταν η σύλληψη ενός βοηθού του υψηλόβαθμου ευρωβουλευτή Μαξιμίλιαν Κραχ τον Απρίλιο. Οι γερμανικές αρχές ανέφεραν ότι ο βοηθός του ήταν «υπάλληλος μιας κινεζικής μυστικής υπηρεσίας».

Λίγο αργότερα, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές της Δρέσδης ξεκίνησαν προκαταρκτικές έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο Κραχ είχε δεχθεί πληρωμές από τη Ρωσία και την Κίνα «για το έργο του ως ευρωβουλευτής». Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η βελγική και η γερμανική αστυνομία διεξήγαγαν έρευνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση.

Ο Κραχ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής υποψήφιος της AfD στις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την προεκλογική εκστρατεία και θα παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο του κόμματος, εν μέσω κατηγοριών για κατασκοπεία και διαφθορά.

Με πληροφορίες από Politico, Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση