ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σ. Κυριακίδου: Το EU4Health η απάντησή μας στην έκκληση πολιτών και επιστημόνων

«Με αυτό το Πρόγραμμα, μόλις εγκριθεί, θα είμαστε σε θέση να σας υποστηρίξουμε για τη λήψη μέτρων», είπε η Επίτροπος Υγείας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το EU4Health, το σχέδιο της Κομισιόν για περισσότερη ευρωπαϊκή εμπλοκή στον κλάδο της υγείας, «είναι η απάντησή μας στην έκκληση των πολιτών και των επιστημόνων», μετά την πανδημία, επεσήμανε σήμερα απευθυνόμενη στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου. «Πρόκειται για την απάντηση στις εκκλήσεις των πολιτών μας για πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στον τομέα της υγείας», τόνισε.

«Ακούσαμε τους πολίτες. Ακούσαμε πολύ προσεκτικά εσάς, τις αρχές, τους βουλευτές, τους ενδιαφερόμενους και τους επιστήμονες τους τελευταίους μήνες και το Πρόγραμμα EU4Health είναι η απάντησή μας - με αυτό το Πρόγραμμα, μόλις εγκριθεί, θα είμαστε σε θέση να σας υποστηρίξουμε για τη λήψη μέτρων και θα δείξουμε ότι η υγεία αποτελεί προτεραιότητα στο φιλόδοξο πακέτο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και των οικονομικών συνεπειών της», δήλωσε συγκεκριμένα η Επίτροπος απευθυνόμενη στους Υπουργούς.

Όπως εξήγησε, «ο νέος προϋπολογισμός είναι σημαντικός - 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ για 7 χρόνια, μια αύξηση 23 φορές σε σύγκριση με την πρόταση του 201» επισημαίνοντας τους τρεις βασικούς στόχους:

«Πρώτον να ενισχύσουμε την ικανότητα ετοιμότητας και αντίδρασης στην Ευρώπη. Το νέο πρόγραμμα θα επιτρέψει τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων προϊόντων σχετικών με την κρίση. Θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία αποθεματικών ιατρικού, υγειονομικής περίθαλψης και προσωπικού υποστήριξης που μπορούν να κινητοποιηθούν, όπως γιατροί, σε καταστάσεις κρίσης. Η προστασία των πολιτών μας από απειλές για την υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του προγράμματος», σημείωσε.

«Δεύτερον - και είμαι βέβαιη ότι συμφωνείτε μαζί μου - δεν θέλω να βιώσω ξανά τις ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε, ανά πάσα στιγμή, τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές διαθέσιμα και προσιτά. Αυτό θα το επιτύχουμε μέσω του Προγράμματος EU4Health, σχεδιάζοντας στρατηγικά αποθέματα εκ των προτέρων, αλλά και αποθεματικό έκτακτης ανάγκης σε στενή συνεργασία με άλλα προγράμματα της ΕΕ, όπως το RescEU. Ποτέ ξανά οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη δεν πρέπει να μπουν στη θέση να επιλέξουν ποιοι ασθενείς λαμβάνουν εξοπλισμό διάσωσης. Αυτή είναι μια απαράδεκτη κατάσταση - και είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά», ξεκαθάρισε.

«Ο τρίτος βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των συστημάτων υγείας και του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας.
Το πρόγραμμα θα στηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να βελτιώσουν την απόδοση και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας τους. Στην πράξη, αυτό σημαίνει καθολική κάλυψη για την υγεία, αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και διασφάλιση ότι η Ευρώπη διαθέτει εργατικό δυναμικό υγείας έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Θα παρέχει τα μέσα για την επιτάχυνση της ψηφιακής ικανότητας υγείας, των διαλειτουργικών υπηρεσιών και των δυνατοτήτων για καλύτερη χρήση, πρόσβαση και επαναχρησιμοποίηση δεδομένων. Και θα επιτρέψει σε βασικά εργαλεία, όπως τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς (ERN), να επεκταθούν πέρα ​​από σπάνιες ασθένειες», σημείωσε.

Η Επίτροπος εξήγησε δε ότι το Πρόγραμμα θα συμβάλει επίσης στην υλοποίηση σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών, ειδικά στο Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη και στη Φαρμακευτική Στρατηγική, οι οποίες είναι δύο εμβληματικές προτάσεις που θα παρουσιαστούν αργότερα φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση