ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σαλόμ Λίπνερ στην «Κ»: Το Ιράν έχασε τους πυρηνικούς επιστήμονες

«Θα δούμε ανταλλαγή στρατιωτικών χτυπημάτων για μέρες ή και εβδομάδες»

Kathimerini.gr

Η επίθεση του Ισραήλ αυξάνει δραστικά το κίνητρο του ιρανικού καθεστώτος για την ανάπτυξη πυρηνικής επιχειρησιακής ικανότητας, αλλά συγχρόνως υπονομεύει σημαντικά τις δυνατότητες της Τεχεράνης να εκπληρώσει τον στόχο της. Ετσι περιγράφει την πραγματικότητα που διαμορφώνεται γύρω από το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο Σαλόμ Λίπνερ, Ανώτερος Συνεργάτης της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Atlantic Council, πάλαι ποτέ σύμβουλος σε επτά διαδοχικούς πρωθυπουργούς στο Ισραήλ.

Μιλώντας στην «Κ», προβλέπει ότι Ισραήλ και Ιράν θα συνεχίσουν να ανταλλάσσουν στρατιωτικά χτυπήματα «τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες».

Αναφορικά με τον ρόλο και τη στάση της Ουάσιγκτον στις εξελίξεις που λειτουργούν ως ανάφλεξη της ιρανοϊσραηλινής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ο Λίπνερ τονίζει με νόημα: «Ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε προηγούμενη ειδοποίηση και, τουλάχιστον, δεν άναψε κόκκινο φως».

Πόσο σημαντική ήταν στην πράξη η επίθεση του Ισραήλ; Ποιο είναι το εύρος της ζημιάς που προκάλεσε στο Ιράν;

Από την οπτική γωνία με την οποία βλέπουν τα πράγματα οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στο Ισραήλ, το Ιράν είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την επίτευξη πυρηνικής ικανότητας και η επίθεση ήταν κρίσιμη για την εξάλειψη μιας ιδιαίτερα σοβαρής απειλής για την ασφάλεια του έθνους τους. Αν και η έκταση της ζημιάς εξακολουθεί να αξιολογείται, φαίνεται ότι η επιχείρηση έχει πράγματι υπονομεύσει σημαντικά τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

Θεωρείτε ότι το Ισραήλ έδρασε πραγματικά μόνο του ή υπήρξε κάποια μορφή συνεννόησης με τον πρόεδρο Τραμπ; Πόσο βαθιά είναι τελικά η κρίση στις σχέσεις Τραμπ – Νετανιάχου;

Δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα για τον βαθμό στον οποίο η δράση του Ισραήλ ήταν συντονισμένη με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην επίθεση, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ουάσιγκτον έλαβε προηγούμενη ειδοποίηση και, τουλάχιστον, δεν άναψε κόκκινο φως.

Ποια είναι τα σενάρια από εδώ και στο εξής; Πώς θα αντιδράσει το Ιράν και τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια;

Η εκτίμηση είναι ότι το Ισραήλ και το Ιράν θα συνεχίσουν να ανταλλάσσουν στρατιωτικά χτυπήματα τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες. Πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα των δύο χωρών να αντέξουν μια παρατεταμένη σύγκρουση αυτής της έντασης, η οποία σαφώς θα επηρεαστεί από το επίπεδο εμπλοκής παραγόντων όπως οι ΗΠΑ στη συνέχεια.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η επίθεση από τη μεριά του Ισραήλ τελικά θα φέρει το Ιράν πιο κοντά στην πυρηνική του ικανότητα καθώς η Τεχεράνη θα σταματήσει να συνεργάζεται. Συμφωνείτε με την άποψη;

Αναμφίβολα, μετά την επίθεση του Ισραήλ, το Ιράν θα επιχειρήσει να ενδυναμωθεί ώστε να κλιμακώσει την επιδίωξή του για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, η ικανότητά του να εκπληρώσει αυτόν τον στόχο έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, κυρίως λόγω των δολοφονιών της πλειοψηφίας των πυρηνικών επιστημόνων του. Στο μεταξύ, η ιρανική κοινή γνώμη θα εγείρει σίγουρα το ερώτημα για το εάν αυτή θα ήταν η καλύτερη επένδυση των ιδιαίτερα περιορισμένων πόρων του Ιράν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X