ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:17
 

Σε πολιτική αστάθεια οδηγείται η Τουρκία

Ο Ερντογάν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και ψάχνει νομική διαδικασία.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μια εβδομάδα μετά το τέλος των δημοτικών εκλογών και την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, η γειτονική χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολιτικής αστάθειας. Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της χώρας αμφισβητεί δημοσίως το αποτέλεσμα των εκλογών, μια κίνηση που έχει ως αποτέλεσμα τη νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα επιμείνει στις προσπάθειες για την ανατροπή του αποτελέσματος των τοπικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

«Κλέφτες και παρατυπίες»

Υπήρχαν «κλέφτες στα εκλογικά κέντρα» και εκτεταμένες παρατυπίες, δήλωσε ο Ερντογάν σε δημόσια παρέμβασή του στην Κωνσταντινούπολη πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα. «Δεν υπάρχουν μόνο λίγες παρατυπίες, αυτές παρατηρούνται σε όλες τις κάλπες. Όπως είπα και πριν, η εκλογική διαδικασία έχει τελειώσει. Τώρα είναι ώρα για τη νομική διαδικασία. Το σημείο αναφοράς αυτής της νομικής διαδικασίας είναι η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK)», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

«Έχουμε δει ότι έχουν διαπραχθεί οργανωμένα εγκλήματα. Το βλέπουμε. Ως πολιτικό κόμμα, παρατηρήσαμε επίσης ότι έχουν λάβει χώρα οργανωμένες επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι οι εισαγγελείς εξετάζουν πλέον τις εγκληματικές πτυχές των εκλογών της Κωνσταντινούπολης.

Πιέζει η αντιπολίτευση

Τη στιγμή που ο πρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποιούσε αυτές τις δηλώσεις η αξιωματική αντιπολίτευση ζητούσε δημοσίως από το YSK να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, με τον αρχηγό της να κάνει λόγο για παρατυπίες στο έργο του συμβουλίου.

Νέα κατρακύλα για τη λίρα

Εξαιτίας των νέων εξελίξεων η τουρκική λίρα έχασε το 0,8 το αξίας της μέσα σε λίγη ώρα. Ο κύριος δείκτης μετοχών BIST 100 υποχώρησε 1% σε 97.814 μονάδες. Οι Τούρκοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η πτώση μπορεί να συνεχιστεί εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής. Ορισμένοι οικονομολόγοι και αναλυτές που καλύπτουν την Τουρκία τονίζουν ότι ανησυχούν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να επιτύχει την ανατροπή του αποτελέσματος στην Κωνσταντινούπολη, οδηγώντας ξένους επενδυτές στην πώληση τουρκικών περιουσιακών στοιχείων.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υπέβαλε αίτηση στην εξεταστική επιτροπή το σαββατοκύριακο για πλήρη καταμέτρηση των άκυρων ψήφων στις εκλογές της Πόλης, που καταμέτρηση είναι ήδη σε εξέλιξη. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου βρίσκεται μπροστά με σχεδόν 16.000 ψήφους, ενώ το 90% ψήφων έχει ήδη μετρηθεί.

Η τελευταία κίνηση του Ερντογάν έρχεται να περιπλέξει τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, με την γειτονική χώρα πλέον να κινείται σε τροχιά εσωτερικής πολιτικής αστάθειας, σε μια στιγμή που η Άγκυρα δέχεται μεγάλες πιέσεις στα πεδία της οικονομίας και της διπλωματίας.

Σε περίπτωση που τελικά το κόμμα του κ. Ερντογάν καταφέρει να ανατρέψει το αποτέλεσμα της Κωνσταντινούπολης, η Τουρκία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές με αχαρτογράφητα νερά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X