ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ρόλο πυροσβέστη η Γαλλία στην κρίση του Ιράν

Μία νέα συμφωνία με την Τεχεράνη είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τραμπ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η Γαλλία αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση του Ιράν για να αποφευχθούν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια στον Περσικό Κόλπο και εντατικοποιεί την προσπάθειά της για να ελεγχθεί η μεγάλη κρίση στις σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από τα διεθνή μέσα, το Ιράν χαιρετίζει τις προσπάθειες της Γαλλίας για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, την ώρα που υψηλόβαθμος διπλωματικός σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν επισκέφθηκε την Τεχεράνη για συνομιλίες που στοχεύουν στην άμβλυνση της κρίσης. Υπενθυμίζουμε ότι το Ιράν απείλησε τη Δευτέρα να ενεργοποιήσει τους απενεργοποιημένους φυγοκεντρητές και να αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό καθαρότητας 20%. Με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η συμφωνία του 2015. Η Τεχεράνη πιέζει τους ευρωπαϊκούς υπογράφοντες της συμφωνίας του 2015 για την προστασία του Ιράν από τις Αμερικανικές κυρώσεις, τις οποίες η Ουάσιγκτον επέβαλε εκ νέου μετά την αποχώρησή της από το σύμφωνο, το προηγούμενο έτος.

 

Το νέο μήνυμα της Ουάσιγκτον

Ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν.

Εν τω μεταξύ, ένα νέο σημαντικό μήνυμα για την κρίση στον Περσικό Κόλπο έρχεται από τον κύκλο του Προέδρου του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν σε μια συμφωνία με το Ιράν που θα εγκριθεί από το Κογκρέσο και θα αντικαταστήσει τη πυρηνική συμφωνία του 2015, την οποία ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε πέρυσι. Αυτό το μήνυμα στέλνει ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ. Μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, ο Αμερικανός διπλωμάτης προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν. Δήλωσε, επίσης, ότι τα αραβικά κράτη του Κόλπου θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του Ιράν, αν ήταν ενωμένα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας με το Ιράν, ένας στόχος, που, όπως όλα δείχνουν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για το αμερικανικό διπλωματικό σώμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X