ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:39
 

Σειρά των Λόρδων να εξετάσουν το νομοσχέδιο του Brexit

Το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης της χώρας από την Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων

ΠΗΓΗ: skai.gr

Στη Βουλή των Λόρδων προς αναλυτική εξέταση και συζήτηση βρίσκεται από σήμερα το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων από πλειοψηφία 99 βουλευτών.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι λόρδοι αναμένεται να κληθούν να ψηφίσουν επί διαφόρων προτάσεων τροπολογιών. Η υπερψήφιση κάποιας τροπολογίας θα καθυστερούσε για λίγες ημέρες την οριστική έγκριση του νομοσχεδίου και της Συμφωνίας Αποχώρησης, καθώς αυτό θα έπρεπε να να επιστραφεί για περαιτέρω συζήτηση στους βουλευτές.

Αξιοποιώντας την ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει αποκτήσει μετά από τις πρόσφατες εκλογές, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να καταψηφίσει όλες τις τροπολογίες που είχε προτείνει η αντιπολίτευση.

Η Βουλή των Λόρδων, ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν είναι απίθανο να εγκρίνει τουλάχιστον δύο τροπολογίες.

Κυριότερη αυτών είναι η τροπολογία που ορίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αποδέχεται αυτομάτως στο έδαφός της σε συνεννόηση με την ΕΕ ανήλικους πρόσφυγες από τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, οι οικογένειες των οποίων βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διάταξη αυτή υπήρχε στην προ των εκλογών εκδοχή του νομοσχεδίου, αλλά αφαιρέθηκε μετά από την κυβέρνηση Τζόνσον. Επανήλθε ως πρόταση τροπολογίας από την αντιπολίτευση, αλλά απορρίφθηκε από τους βουλευτές.

Ο υποκινητής αυτής της τροπολογίας είναι ο Εργατικός λόρδος Νταμπς, ο οποίος είχε διασωθεί ως παιδί από την κατεχόμενη από τους Ναζί Τσεχοσλοβακία μεταφερόμενος υπό άκρα μυστικότητα μαζί με αλλά παιδιά στη Βρετανία.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο 88χρονος βαρόνος αποκάλυψε ότι ακόμα και μέλη του Συντηρητικού Κόμματος τον παροτρύνουν να επιμείνει στην τροπολογία του, λέγοντάς του ότι στο παρασκήνιο πιέζουν και οι ίδιοι την κυβέρνηση να αλλάξει στάση. «Νομίζω ότι υπάρχει μια πιθανότητα να μπορέσουμε να το κερδίσουμε αυτό στους Λόρδους. Ελπίζω ότι στην πορεία της διαδικασίας η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει», πρόσθεσε ο λόρδος Νταμπς.

Μια δεύτερη τροπολογία με πιθανότητες έγκρισης από τους λόρδους επαναφέρει τον ενεργό ρόλο του κοινοβουλίου στην εποπτεία των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών. Και αυτή η πρόνοια αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, εντός της επόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο αναμένεται να γίνει νόμος του βρετανικού κράτους, κάτι που θα επιτρέψει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει το πράσινο φως στη Συμφωνία Αποχώρησης, κατά πάσα πιθανότητα στη συνεδρίαση της ολομέλειας στις 29 Ιανουαρίου. Με τον τρόπο αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθεί εκτός ΕΕ τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου.

Θα ακολουθήσει μια μεταβατική περίοδο 11 μηνών κατά την οποία θα επιχειρηθεί η συναφή μιας συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Στα €20,74 δισ. το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 2019

«Αν αποφεύγονταν διάφορα έξοδα όπως για παράδειγμα η `συντήρηση` των παρασιτικών συνοδών του προέδρου ...»
ΑΚΑ  |  09:33

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Κάντε αυτό το έτος ένα αξιοσημείωτο και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Κάντε αίτηση ...»
Martin Laura  |  16:38

#PoliticsBlog Αυτή τη λιμουζίνα ποιος θα την πάρει;

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ο γνωστός βουλευτής να μας έλεγε και τι στάση κράτησε όταν ο γνωστός συρφετός ...»
leo  |  13:09

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X