ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σι Τζινπίνγκ: 3η θητεία στην ηγεσία του κόμματος και της Κίνας

Θα αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τον Μάρτιο του 2023.

Kathimerini.gr

Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε την τρίτη του θητεία στην ηγεσία της χώρας του, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, μετά το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο οποίο ο 69χρονος ηγέτης ενίσχυσε περαιτέρω την εξουσία του.

Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα αναδεικνυόταν για άλλα πέντε χρόνια Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ στην ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι θα αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τον Μάρτιο του 2023.

 

Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε σήμερα πως «ο κόσμος έχει ανάγκη την Κίνα», απευθυνόμενος στον Τύπο αφού εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και άρα της χώρας του.

«Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο κόσμος έχει επίσης ανάγκη την Κίνα», είπε ο κ. Σι, μιλώντας με ικανοποίηση για τα «δύο θαύματα» στη χώρα του: «την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και την μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα».

Ο κινέζος πρόεδρος εγκατέστησε αρκετούς από τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή, το επταμελές όργανο το οποίο θεωρείται πως κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της εξουσίας στον ασιατικό γίγαντα.

Ο Λι Τσιανγκ, ο επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σαγκάη, ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, ιδιαίτερος γραμματέας του αρχηγού του κράτους, και ο Λι Σι, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στην Γκουανγκντόνγκ (κεντρικά), είναι ανάμεσα στα νέα μέλη της Επιτροπής, κατέγραψαν οι κάμερες της κρατικής τηλεόρασης στο Παλάτι του Λαού, το κτίριο σοβιετικού στιλ που δεσπόζει στην αχανή πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

Η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, κάποιου είδους «Κοινοβουλίου» του ΚΚΚ, αποκαλύφθηκε.

Τέσσερα κορυφαία στελέχη του ΚΚΚ, ανάμεσά τους, ο σημερινός πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ – ο οποίος αποχωρεί από τα καθήκοντά του τον Μάρτιο -δεν περιλαμβάνονται στη νέα σύνθεση, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο τρίτος στην ιεραρχία της κινεζικής ηγεσίας, ο Λι Τζανσού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χαν Τζενγκ και ο Γουάνγκ Γιάνγκ, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Πολιτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού, αποχωρούν επίσης από την Κεντρική Επιτροπή.

Ο Γουάνγκ Γιάνγκ, θεωρούμενος μία από τις πλέον φιλελεύθερες φωνές του Κόμματος, ήταν από τα φαβορί για την πρωθυπουργία, μετά την αποχώρηση του Λι Κετσιάνγκ.

Η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του AFP, η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής είναι ανανεωμένη κατά 65% σε σχέση με την σύνθεση του 2017.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή αποτελούμενη από 205 άτομα, ανάμεσά τους 11 γυναίκες, θα συνέλθει αύριο για πρώτη φορά. Θα ορίσει τα 25 μέλη του Πολιτικού Γραφείου καθώς και την Μόνιμη Επιτροπή. Το όργανο αυτό αποτελούμενο από επτά μέλη κρατά στην πραγματικότητα στα χέρια του την εξουσία στην Κίνα.

Η νέα Μόνιμη Επιτροπή θα απαρτίζεται «στην πλειονότητά της» από ανθρώπους πιστούς στον Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με τον Νις Γκύνμπεργκ, του Ινστιτούτου Mercator κινεζικών μελετών (Merics) του Βερολίνου. Πολλοί σινολόγοι εκτιμούν ότι κανείς πιθανός διάδοχος δεν πρόκειται να αναδειχθεί.

Είναι βέβαιο ότι η θητεία του Σι Τζινπίνγκ ως γενικού γραμματέα θα ανανεωθεί. Η διαδικασία αυτή θα του επιτρέψει να εξασφαλίσει τον Μάρτιο, γεγονός πρωτοφανές, τρίτη προεδρική θητεία για μία ακόμη πενταετία. Για να παραμείνει στην εξουσία, ο Σι Τζινπίνγκ απάλειψε το 2018 από το Σύνταγμα το όριο των δύο θητειών. Ετσι, στα 69 του χρόνια, μπορεί να ελπίζει σε ισόβια παραμονή στην εξουσία.

Σήμερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα ενέταξε στο καταστατικό του «τον κεντρικό ρόλο του συντρόφου Σι Τζινπίνγκ», σε μία απόφαση που εγκρίθηκε ομοφώνως και ενισχύει περαιτέρω την εσωκομματική του εξουσία.

Η καταλεπτώς σκηνοθετημένη και χορογραφημένη σημερινή τελετή λήξης σημαδεύτηκε από την απομάκρυνση από την αίθουσα του πρώην προέδρου Χου Τζιντάο, εμφανώς χωρίς την θέλησή του, «για λόγους υγείας», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα, σε μία σκηνή που, το λιγότερο, θεωρείται ταπεινωτική μεταχείριση προς την τελευταία, πριν από τον Σι, γενιά των ηγετών της Κίνας.

Το 20ό Συνέδριο του ΚΚΚ από την ίδρυσή του το 2021 πραγματοποιήθηκε σε μία δύσκολη συγκυρία για την Κίνα, που αντιμετωπίζει επιβράδυνση της οικονομικής της ανάπτυξης εξαιτίας των συνεχών lockdown και διπλωματική ένταση με την Δύση.

Εδώ και μία εβδομάδα, οι 2.300 σύνεδροι συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών με αποστολή τον ανασχηματισμό της ηγετικής ομάδας του ΚΚΚ και την χάραξη των μελλοντικών κατευθύνσεων για την χώρα. Από την ανάληψη της εξουσίας στο τέλος του 2012, ο Σι Τζινπίνγκ έχει συγκεντρώσει τις εξουσίες στην κορυφή της κινεζικής ηγεσίας και έχει ηγηθεί της ενίσχυσης των εξουσιών του καθεστώτος.

Αρχηγός του Κόμματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Κράτους… ο Σι δεσμεύθηκε για τη συνέχεια των πολιτικών του κατά την εναρκτήρια ομιλία του. Η στρατηγική της μηδενικής covid, παρά τις καταστροφικές συνέπειες για την κινεζική οικονομία και την αγανάκτηση του πληθυσμού, θα συνεχισθεί.

Για πρώτη φορά, το ΚΚΚ αποφάσισε να περιλάβει στο καταστατικό του ειδική μνεία στην «αντίθεσή» του στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Μετά την απόφαση αυτή, η Ταϊπέι κάλεσε σήμερα το Πεκίνο να απαλλαγεί από την «παλιά νοοτροπία». «Καλούμε τη νέα διεύθυνση της κινεζικής κομμουνιστικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει την παλιά νοοτροπία της εισβολής και της σύγκρουσης και να επιλύσει τις διαφορές με ειρηνικά, ισότιμα και ρεαλιστικά μέσα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν, του οργανισμού που καθορίζει την κυβερνητική πολιτική του νησιού των 23 εκατομμυρίων κατοίκων απέναντι στο Πεκίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση