ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Σιωπηλοί θάνατοι» από τον κορωνοϊό στα γηροκομεία της Βρετανίας

Κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου, ο ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Κρις Ουίτι, εκτίμησε πως περίπου το 13,5% των οίκων ευγηρίας είχαν περιστατικά κορωνοϊού.

Newsroom Κ, Αθήνα

Εκπρόσωποι των οίκων ευγηρίας στη Βρετανία εξέπεμψαν σήμερα σήμα συναγερμού για την κατάσταση των ιδρυμάτων τους, καταγγέλλοντας τους πολυάριθμούς «σιωπηλούς θανάτους» που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός και δεν περιλαμβάνονται στους επίσημους απολογισμούς, ενώ καυτηρίασαν και την έλλειψη εξοπλισμού.

Στη Βρετανία η πανδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 11.000 θανάτους στα νοσοκομεία, έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς στην Ευρώπη. Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά από το υπουργείο Υγείας δεν υπολογίζουν τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας, συδαυλίζοντας τον φόβο πως ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Εχουν εγκαταλειφθεί ως πρόβατα επί σφαγήν»

Κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την πανδημία χθες, Δευτέρα, ο ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Κρις Ουίτι, εκτίμησε πως περίπου το 13,5% των οίκων ευγηρίας είχαν περιστατικά κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο COVID-19 είχε προκαλέσει 217 θανάτους έως τις 3 Απριλίου σε οίκους ευγηρίας της Αγγλίας και της Ουαλίας. Συνολικά, σύμφωνα με αυτή την πηγή, η πανδημία είχε προκαλέσει μέχρι τότε 6.235 θανάτους, δηλ. 15% περισσότερους από εκείνους που είχαν καταγραφεί στα νοσοκομεία.

Οι ηλικιωμένοι έχουν «εγκαταλειφθεί ως πρόβατα επί σφαγήν», κατήγγειλε σήμερα η βαρόνη Ρος Άλτμαν που προασπίζεται εδώ και δεκαετίες τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην Daily Mail, κάνει λόγο για «κρυμμένους σιωπηλούς θανάτους».

Οι επαγγελματίες ανησυχούν για τον αριθμό θυμάτων, που έκτοτε έχει ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη, με την ομοσπονδία Care England να κάνει λόγο την περασμένη εβδομάδα για περίπου 1.000 θανάτους.

Διευθυντής μιας διαχειριστικής εταιρίας, ο Ντέιβιντ Μπίαν, δήλωσε σήμερα στο BBC ότι ένα τρίτο του δικτύου οίκων ευγηρίας που διαχειρίζεται η εταιρία του έχει πληγεί, καταγράφοντας τουλάχιστον 300 θανάτους που θα μπορούσαν να συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό.

Σε επιστολή που εστάλη χθες στο υπουργείο Υγείας, διάφορες οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση.

«Έχουμε επείγουσα ανάγκη διαγνωστικών μέσων και προστατευτικού εξοπλισμού για τους οίκους ευγηρίας», ανέφεραν. Όπως τονίζουν οι ηλικιωμένοι δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο και «είναι αποκομμένοι από τις οικογένειές τους, τη στιγμή που τις έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Βρετανία, σχεδόν τα μισά θύματα του ιού βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε μια ομάδα της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (London School of Economics) σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Γαλλία), ποσοστό 42% έως 57% του συνόλου των θανάτων που συνδέονται με τον ιό ήταν ένοικοι οίκων ευγηρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X