ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι ΗΠΑ στέλνουν drones και βαρύ πυροβολικό - «Μπλόκο» στα πλοία που συνδέονται με Ρωσία

Τι είπε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας Σοϊγκού

Οι ΗΠΑ προσφέρουν επιπλέον 800 εκατ. δολ. ενίσχυσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι «κανένα πλοίο που πλέει υπό ρωσική σημαία ή που ανήκει ή λειτουργεί από ρωσική οντότητα δεν θα επιτρέπεται να ελλιμενίζεται σε λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών ή να έχει πρόσβαση στις ακτές μας».

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

17:35 - Ο Μπάιντεν απαγορεύει στα λιμάνια των ΗΠΑ πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαγορεύσουν τα πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία από τα αμερικανικά λιμάνια, ακολουθώντας έτσι τις αποφάσεις του Καναδά και των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Λευκός Οίκος θα εκδώσει ανακοίνωση με περισσότερες λεπτομέρειες.

«Αυτό σημαίνει ότι κανένα πλοίο που πλέει υπό ρωσική σημαία ή που ανήκει ή λειτουργεί από ρωσική οντότητα δεν θα επιτρέπεται να ελλιμενίζεται σε λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών ή να έχει πρόσβαση στις ακτές μας. Κανένα», είπε ο Μπάιντεν.

17:13 - Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ στέλνουν drones και βαρύ πυροβολικό

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε διάγγελμα του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν επιπλέον 800 εκατ. δολάρια ενίσχυσης. Αυτό το νέο πακέτο περιλαμβάνει βαρύ πυροβολικό, drones, πυροβόλα τύπου Howitzers και πυρομαχικά. Ο Μπάιντεν τόνισε ότι αυτά τα όπλα «θα πάνε απευθείας στην πρώτη γραμμή της ελευθερίας».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται αδιάκοπα πληροφορίες με την Ουκρανία, λέγοντας ότι είμαστε σε κρίσιμο σημείο καθώς η Ρωσία έχει στήσει το σκηνικό για την επόμενη φάση του πολέμου».

«Η μάχη του Κιέβου ήταν μία ιστορική νίκη για τους Ουκρανούς», είπε, συμπληρώνοντας ότι «τώρα πρέπει να επιταχύνουμε την παροχή βοήθειας».

«Οι ΗΠΑ θα δεχτούν έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος», ανακοίνωσε ο Μπάιντεν.

17:06 - Το Κίεβο ζητά επειγόντως τη δημιουργία διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για την εγκαθίδρυση επειγόντως ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την χαλυβουργία Azovstal.

Οι άμαχοι «που κατέφυγαν σε μεγάλο αριθμό» στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας «δεν εμπιστεύονται τους (Ρώσους) στρατιώτες», τόνισε το ουκρανικό υπουργείο με ανάρτηση στο Twitter. «Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι αναγκαίος επειγόντως» με «εγγυήσεις ότι οι άνθρωποι θα είναι ασφαλείς», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 200 άνθρωποι περιμένουν να απομακρυνθούν από την πόλη, αλλά μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες κανένα λεωφορείο δεν είχε φτάσει για να τους παραλάβει.

17:02 - Δέκα στρατιώτες και 9 πολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων

Δέκα στρατιωτικοί και εννέα πολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι σε μια νέα ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία, ανακοίνωσε το Κίεβο, χωρίς να αποκαλύψει τον αριθμό των Ρώσων που παραδόθηκαν στη Μόσχα.

«Έγινε μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων. Παίρνουμε πίσω 19 άτομα, μεταξύ των οποίων 10 στρατιώτες (συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών) και εννέα πολίτες», δήλωσε με μήνυμά της στο Telegram η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, η Ιρένα Βερεσούκ. «Αυτή τη φορά υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των αποφυλακισμένων και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τώρα θα έχουν μια ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη...», είπε.

Η προηγούμενη ανταλλαγή με τη Ρωσία είχε επιτρέψει την απελευθέρωση 76 Ουκρανών, τόνισε.

16:50 - Ζελένσκι: 120.000 άνθρωποι παγιδευμένοι στη Μαριούπολη

Ο Ουκρανός πρόεδρος, αφού η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης, είπε ότι 120.000 άμαχοι εμποδίστηκαν να φύγουν από την πολιορκημένη πόλη την Μ. Πέμπτη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει «προσφέρει όλες τις επιλογές» στη Ρωσία για να βοηθήσει την ασφαλή διέλευση στρατευμάτων και αμάχων μακριά από τη Μαριούπολη. Ωστόσο, τόνισε ότι εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση της Ρωσίας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα ελέγχει μεγάλο μέρος της Μαριούπολης, αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα παραμένουν σε ένα τμήμα της, σε υπόγειες αποθήκες στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, μαζί με περίπου 1.000 πολίτες.

16:26 - Το 17% του πληθυσμού της Ουκρανίας είναι εκτοπισμένο στο εσωτερικό

Τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης διαπίστωσαν ότι 600.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά στην Ουκρανία στις αρχές Απριλίου.

Τα τελευταία στοιχεία, για την 1η Απριλίου έως τις 17 Απριλίου, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 7,7 εκατομμύρια από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 17% του ουκρανικού πληθυσμού έχει εκτοπιστεί εντός της χώρας.

Η πλειοψηφία αυτών - το 60% - είναι γυναίκες.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους ανθρώπους έχουν αναφέρει έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα.

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει ότι περίπου πέντε εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέχρι στιγμής.

Η πλειονότητα αυτών που εγκαταλείπουν την Ουκρανία έχουν εισέλθει στην Πολωνία, ενώ άλλοι έχουν καταφύγει στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

16:12 - Τι είπε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, Σοϊγκού, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι κατέλαβαν τη Μαριούπολη, πλην του εργοστασίου του Αζόφσταλ.

Σε ανακοίνωση του το Ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι ο Πούτιν δήλωσε:

«Πρέπει να προσφέρετε σε όλους εκείνους που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα τους τη δυνατότητα να το κάνουν. Η Ρωσία τους εγγυάται τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή νομικά κείμενα. Όλοι οι τραυματίες θα λάβουν ιατρική βοήθεια.

Ολοκληρώσατε με επιτυχία τη μάχη για την απελευθέρωση της Μαριούπολης. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για αυτήν την περίσταση και παρακαλώ να μεταφέρετε τα συγχαρητήριά μου στα στρατεύματα. Πρέπει να (...) εξετάσουμε τρόπους διαιώνισης της μνήμης εκείνων των συντρόφων μας που επέδειξαν ηρωισμό και θυσίασαν τη ζωή τους, ώστε ο λαός μας στο Ντονμπάς να ζήσει ειρηνικά και να επιτρέψει στη Ρωσία, τη χώρα μας, να ζήσει ειρηνικά».

15:55 - Οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν πτώματα από τη Μαριούπολη στο κοντινό χωριό

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, επιβεβαίωσε αναφορές ότι βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι στο χωριό Μανγκούς.

Μιλώντας μέσω βίντεο από άγνωστη τοποθεσία, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «σκουπίζουν τα εγκλήματά τους» στη Μαριούπολη και κρύβουν πτώματα σε ομαδικούς τάφους στην περιοχή του Ντόνετσκ.

«Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα που κλείνει τελείως. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να μπει. Σκουπίζουν τον χώρο», τόνισε και πρόσθεσε: «Κρύβουν τα εγκλήματα που διέπραξε η Ρωσική Ομοσπονδία στη Μαριούπολη. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περισσότεροι από 20.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από χτυπήματα πυροβολικού και πυραύλων του εχθρού στους δρόμους της πόλης μας. Έχουμε επίσης στοιχεία από τις δημοτικές υπηρεσίες της πόλης. Έχουν δει αυτά τα πτώματα και τώρα βλέπουμε αυτά τα πτώματα να εξαφανίζονται».

«Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου που τα κρύβουν», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι αυτό που συνέβαινε στη Μαριούπολη ήταν «ειδεχθή γενοκτονία» και υπήρξαν πολλά περιστατικά όπου οι κάτοικοι είχαν «βασανιστεί και κακομεταχειριστεί».

 

15:49 - Ουκρανία και Ρωσία ανταλλάσσουν 19 κρατούμενους

Η Ρωσία απελευθέρωσε 19 Ουκρανούς, συμπεριλαμβανομένων 9 αμάχων, στην ανταλλαγή αιχμαλώτων της Πέμπτης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας Ιρίνα Βερέστσουκ.

15:35 - Περισσότερα από 1.000 πτώματα πολιτών στα νεκροτομεία του Κιέβου

Τα πτώματα 1.020 αμάχων φυλάσσονται σε νεκροτομεία μέσα και γύρω από το Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Όλγα Στεφανίσινα.

Τα σχόλιά της έγιναν αφότου η αστυνομία είπε ότι ανακάλυψε τα λείψανα εννέα πολιτών στην πόλη Μποροντιάνκα, περίπου 54 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, θαμμένα σε κοινόχρηστους τάφους και με σημάδια βασανιστηρίων.

Τα θύματα «είτε σκοτώθηκαν είτε βασανίστηκαν μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών», σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη του Κιέβου, προσθέτοντας: Οι ιατροδικαστές εξετάζουν τώρα τα πτώματα, αλλά αυτό που είδαμε ήταν χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, τα πόδια τους δεμένα και πυροβολημένα μέσα από τα άκρα και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

15:14 - Το Βατικανό ζητά εκεχειρία στην Ουκρανία για το Ορθόδοξο Πάσχα

Το Βατικανό ζήτησε σήμερα επίσημα να κηρυχθεί εκεχειρία στην Ουκρανία για τις ημέρες του Ορθόδοξου Πάσχα.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε απευθύνει έκκληση υπέρ της εκεχειρίας ήδη πριν από το Πάσχα των Καθολικών, το οποίο γιορτάσθηκε την περασμένη Κυριακή.

Σε επίσημη ανακοίνωση της Αγίας Έδρας υπογραμμίζεται σήμερα ότι το Βατικανό και ο ποντίφικας ενώνουν τις φωνές τους -υπέρ της εκεχειρίας- με εκείνες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του επικεφαλής των Ελληνοκαθολικών της Ουκρανίας Σβιάτοσλαβ Σεβτσούκ. O στόχος είναι «να επιτευχθεί εκεχειρία με την ευκαιρία του εορτασμού του Πάσχα, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, στις 24 Απριλίου».

«Με την επίγνωση ότι για τον Θεό τίποτα δεν είναι αδύνατο, ζητούν από τον Κύριο ο πληθυσμός, ο οποίος είναι παγιδευμένος σε εμπόλεμες περιοχές, να μπορέσει να απομακρυνθεί το γρηγορότερο δυνατό και να αποκατασταθεί η ειρήνη. Ζητούν, δε, από όσους ηγούνται των διαφόρων εθνών, να εισακούσουν την φωνή του κόσμου, που ζητά ειρήνη», υπογραμμίζει η Αγία Έδρα.

15:08 - Ουκρανία: 21.000 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί στη διάρκεια της εισβολής

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι 21.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής του Κρεμλίνου στις 24 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ 2.118 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού και 829 άρματα μάχης έχουν καταστραφεί.

Τον περασμένο μήνα, ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι 1.351 από τους στρατιώτες του είχαν σκοτωθεί και 3.825 είχαν τραυματιστεί εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

14:45 - Τραγωδία χωρίς τέλος στην Μπιούκα

Οικογένειες στην Μπούκα έψαχναν σακούλες πτωμάτων σε νεκροτομείο για να βρουν τα λείψανα αγαπημένων προσώπων, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Τετρακόσια πτώματα ανακαλύφθηκαν στην πόλη, βορειοδυτικά του Κιέβου, από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βιτάλι Λόμπας είπε ότι περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς εξακολουθούν να είναι αγνώστων στοιχείων.

14:44 - Το Χάρκοβο δέχεται σφοδρά πυρά

Η Ρωσία «βομβαρδίζει με μανία» το Χάρκοβο, λέει ο δήμαρχος της. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, είπε ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στη πόλη.

Περίπου το 30% του πληθυσμού έχει εκκενωθεί - κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Επίσης στην περιοχή του Χάρκοβο, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν απαγορεύσει κάθε εκκένωση ή ανθρωπιστική βοήθεια από τη συνοριακή πόλη Βελίκι Μπουρλούκ.

14:42 - Ιαπωνία – Νέα Ζηλανδία: Εντείνουν την πίεση στη Ρωσία

Με κοινή ανακοίνωση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι ηγέτες της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, και της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, έκαναν γνωστό πως «θα συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος για τους αρχιτέκτονες της παράνομης και αδικαιολόγητης επίθεσης της Ρωσίας» κατά της Ουκρανίας.

14:35 - Στο Κίεβο σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ

Μαζί του και η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν.

Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa/Handout via REUTERS 

14:13 - Το Λονδίνο προσθέτει άλλα 26 ονόματα στον κατάλογο με τις κυρώσεις

Η Βρετανία προσέθεσε σήμερα 26 νέα ονόματα στον κατάλογο με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων και αμυντικές εταιρείες.

Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στον επικαιροποιημένο κατάλογο των βρετανικών κυρώσεων βρίσκονται ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Νικολάι Μπογκντανόφσκι, ο οποίος είναι ο πρώτος υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, η εταιρεία Military Industrial Company και ο βιομηχανικός όμιλος Promtech-Dubna.

14:08 - Βρετανία: Το νέο πακέτο κυρώσεων πλήττει Ρώσους στρατηγούς και εταιρείες του τομέα της Άμυνας

Ο νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας στοχεύει στρατηγούς που είναι υπεύθυνοι για τις φρικαλεότητες στην Ουκρανία, καθώς και άτομα και επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τις ρωσικές δυνάμεις.

«Το σημερινό νέο κύμα κυρώσεων πλήττει τους στρατηγούς και τις εταιρείες που έχουν αίμα στα χέρια τους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρους.

13:53 - Η Μόσχα κλείνει προξενεία χωρών της Βαλτικής, απελαύνει υπαλλήλους

Η Ρωσία έδωσε εντολή να κλείσουν τα προξενεία της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας και ζήτησε από τους υπαλλήλους τους να αποχωρήσουν σε μια κίνηση αντιποίνων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι κλείνει τα προξενεία της Λετονίας στην Αγία Πετρούπολη και στο Πσκοφ, το προξενείο της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη και το γραφείο της στο Πσκοφ καθώς και το προξενείο της Λιθουανίας στην Αγία Πετρούπολη.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Λετονία και η Εσθονία είχαν δώσει εντολή να κλείσουν δύο ρωσικά προξενεία λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ η Λιθουανία έχει ζητήσει από τον Ρώσο πρεσβευτή να αποχωρήσει.

13:37 - Ο άμαχος πληθυσμός εγκαταλείπει τη Μαριούπολη

(Φωτογραφίες Reuters)

13:31 - Κίεβο: Η Ρωσία ετοιμάζεται για ίδρυση «Λαϊκής Δημοκρατίας» στην Χερσώνα

Σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει δημοψήφισμα για την ίδρυση «Λαϊκής Δημοκρατίας» στην περιοχή της Χερσώνας.

13:11 - Κρεμλίνο: Συνεχίζονται οι συνομιλίες με την Ουκρανία

Οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας συνεχίζονται κανονικά ανέφερε το Κρεμλίνο, τονίζοντας πως έχει «μπερδευτεί» από τις δηλώσεις Ζελένσκι ότι «το Κίεβο δεν έχει δει ή ακούσει για ένα υποτιθέμενο έγγραφο που το Κρεμλίνο λέει ότι έχει στείλει στην Ουκρανία σε σχέση με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα, σημειώνεται πως «η Μόσχα περιμένει ακόμη απαντήσεις στις ρωσικές προτάσεις», ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση του Ουκρανού προέδρου για ανταλλαγή αιχμαλώτων που να περιλαμβάνει στρατιώτες που βρίσκονται στο εργοστάσιο του Azovstal, το Κρεμλίνο σημειώνει πως έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν τα όπλα και να φύγουν μέσω ασφαλών διαδρόμων.

13:05 - Αμύνονται οι ουκρανικές δυνάμεις στο Χάρκοβο

(Φωτογραφίες Reuters)

12:57 - Περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου, σύμφωνα με Ουκρανή αξιωματούχο

Περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια Ουκρανή αξιωματούχος, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους ότι «σφαγίασαν» εκατοντάδες αμάχους στο διάστημα που κατείχαν την περιοχή, το Μάρτιο.

«Χίλια είκοσι πτώματα αμάχων, αποκλειστικά αμάχων, βρίσκονται (στα νεκροτομεία) στο σύνολο της περιφέρειας του Κιέβου», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα στην πόλη Μποροντιάνκα.

12:53 - Έφτασαν στο Κίεβο Σάντσεθ και Φρεντέρικσεν

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφτασε στο Κίεβο μαζί με τη Δανέζα ομόλογό του Μέτε Φρεντέρικσεν. Τους υποδέχτηκε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Όλγα Στεφανίσινα.

Reuters

12:27 - Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων στη Μαριούπολη 

  • Η Ρωσία, μέσω του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊλού, ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει το σύνολο της πόλης, πλην του εργοστασίου Azovstal, υποστηρίζοντας ότι εκεί παραμένουν περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι πάνω από 1.400 έχουν παραδοθεί
  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Σοϊλού για την «επιτυχημένη επιχείρηση». 
  • Ακύρωσε την επιχείρηση εφόδου στο εργοστάσιο και διέταξε σκληρό αποκλεισμό των εγκαταστάσεων, προκειμένου, όπως είπε, «να μην περνάει ούτε μύγα».
  • Δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία θα «σεβαστεί» όσους παραδοθούν. 
  • Από την πλευρά του, το Κίεβο, απηύθυνε αίτημα προς τη Μόσχα «να ανοίξουν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για αμάχους και τραυματίες στρατιώτες. 

12:26 - Ρωσικό ΥΠΕΞ: Παρέχεται τροφή, νερό και απαραίτητη βοήθεια στους δύο Βρετανούς αιχμαλώτους

Οι δύο Βρετανοί μαχητές που συνελήφθησαν στην Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις, σιτίζονται κανονικά, τους προσφέρεται νερό και απαραίτητη βοήθεια, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί τη Βρετανία να σταματήσει να στέλνει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία.

12:17 - Ρωσία: Πρόστιμο 4 εκατ. ρουβλίων στη Google για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» για την Ουκρανία

Η Ρωσία επέβαλε πρόστιμο ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ρουβλίων (50.000 δολάρια) στην Google επειδή δεν διέγραψε αυτό που χαρακτηρίζει «ψευδείς» πληροφορίες στο YouTube σχετικά με την «ειδική της επιχείρηση (σ.σ. όπως την κατονομάζει)» στην Ουκρανία.

12:05 - Το Χάρκοβο δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς

Σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου της πόλης «το Χάρκοβο δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις».

11:51 - Ρωσία - Λευκορωσία: Θα υπάρξει απάντηση στην ενίσχυση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα

Η Ρωσία και η Λευκορωσία θα απαντήσουν στην ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα των χωρών τους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο Ρώσο διπλωμάτη.

«Μαζί με τους συμμάχους της Λευκορωσίας πρέπει να απαντήσουμε στη στρατιωτική ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα και να συντονίσουμε τα γεωπολιτικά μας βήματα», δήλωσε στο TASS ένας Ρώσος διπλωμάτης.

11:23 - Κίεβο προς Μόσχα: Άμεση αποχώρηση αμάχων, τραυματιών στρατιωτών από το Αζοφστάλ

Αίτημα προς τη Ρωσία να επιτρέψει «άμεσα» την αποχώρηση αμάχων και τραυματισμένων στρατιωτών από το Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, διατύπωσε η Ουκρανή αντιπρόεδρος, Ιρίνα Βέρεστσουκ, μέσω διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματίες στρατιώτες στο εργοστάσιο. Πρέπει να αποχωρήσουν σήμερα, είπε. 

11:09 - Ουκρανία: Εννέα πτώματα αμάχων εντοπίστηκαν στην Μποροντιάνκα, κάποια φέρουν «σημάδια βασανιστηρίων»

Τα πτώματα εννέα αμάχων βρέθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Μποροντιάνκα, κοντά στο Κίεβο, ορισμένα εκ των οποίων φέρουν «σημάδια βασανιστηρίων», ανακοίνωσε η αστυνομία της ουκρανικής πρωτεύουσας στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

Στην Μποροντιάνκα έγιναν, σύμφωνα με το Κίεβο, «σφαγές αμάχων» στη διάρκεια του Μαρτίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υπό την κατοχή τους την πόλη.

«Σε έναν ομαδικό τάφο, υπήρχαν δύο 35χρονοι άνδρες, και δίπλα σε αυτούς ένας έφηβος 15 ετών», διευκρίνισε ο Νεμπίτοφ.

«Σε έναν άλλον, οι δυνάμεις της τάξης βρήκαν τα πτώματα έξι ανθρώπων: τεσσάρων ανδρών και δύο γυναικών», οι οποίοι «μπόρεσαν να αναγνωριστούν ως κάτοικοι της πόλης», πρόσθεσε.

10:52 - Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Επλήγησαν 1.001 στόχοι στη Ουκρανία τη νύχτα

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, επλήγησαν με πυραύλους και βολές του πυροβολικού 1.001 στόχοι στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

10:38 - Τζόνσον: Οι συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας είναι καταδικασμένες εξαιτίας του «κροκόδειλου» Πούτιν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία είναι πιθανό να αποτύχουν, καθώς συνέκρινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη διαπραγμάτευση με ένα κροκόδειλο.

10:16 - Ο Πούτιν διέταξε ματαίωση της εισβολής στο εργοστάσιο Azovstal

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον Σοϊγκού για «την επιτυχημένη επιχείρηση στη Μαριούπολη».

Ο Πούτιν διέταξε η επιχείρηση εισβολής στο εργοστάσιο Azovstal να ματαιωθεί, ενώ έδωσε οδηγίες να «μπλοκαριστούν» οι εγκαταστάσεις, ώστε, όπως είπε, «να μην περνάει ούτε μύγα».

Είπε ακόμη ότι η Ρωσία εγγυάται για τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών που θα εγκαταλείψουν το εργοστάσιο, σημειώνοντας ότι θα «τους μεταχειριστούμε με σεβασμό». 

10:10 - Σοϊγκού σε Πούτιν: Έχουμε καταλάβει τη Μαριούπολη

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει η Μαριούπολη.

O ίδιος υποστήριξε πως περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν στο πολιορκούμενο εργοστάσιο Azovstal, ενώ, όπως ισχυρίζεται, πάνω από 1.700 έχουν παραδοθεί. Παράλληλα, ανέφερε πως η Ρωσία έχει επιτρέψει την εκκένωση περισσότερων από 142.000 αμάχων.  

10:05 - Στο Κίεβο Σάντσεθ και Φρέντερικσεν

Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Δανίας Πέδρο Σάντσεθ και Μέττε Φρέντερικσεν θα επισκεφθούν σήμερα το Κίεβο για να εκφράσουν την στήριξη τους στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Σάντσεθ έφτασε ήδη στο Κίεβο, ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.

09:45 - Μαριούπολη: Αναχώρησαν 4 λεωφορεία με άμαχο πληθυσμό

Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αναχωρήσουν από τη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που η πόλη δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

09:44 - NEXTA: Η Λιθουανία παρέδωσε στην Ουκρανία μια παρτίδα βαρέων όλμων

08:54 - Δυνάμεις της Ρωσίας προωθούνται προς την Κραματόρσκ

Μονάδες του ρωσικού στρατού προωθούνται από χώρους συγκέντρωσης στο Ντονμπάς προς την Κραματόρσκ, η οποία συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς με ρουκέτες, αναφέρει συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο του βρετανικού στρατού για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δραστηριότητα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζει παράλληλα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, καθώς επιδιώκει να προσφέρει υποστήριξη εκ του σύνεγγυς στις χερσαίες επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και να καταστρέψει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, κατά τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

«Η Ρωσία πιθανόν επιθυμεί να δείξει πως κατήγαγε σημαντικές επιτυχίες» στον πόλεμο στην Ουκρανία ενόψει «του ετήσιου εορτασμού της Ημέρας της Νίκης την 9η Μαΐου», προστίθεται στο ενημερωτικό δελτίο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. «Αυτό ίσως επηρεάσει το πόσο γρήγορα και σθεναρά (οι ρωσικές δυνάμεις) θα προσπαθήσουν να διεξαγάγουν επιχειρήσεις».

08:31 - Ουκρανικές «βολές» κατά του Ερυθρού Σταυρού

Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε χθες Τετάρτη τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ότι δεν συνεργάζεται με τη χώρα της για να εξακριβωθεί η τύχη ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία, για «συνέργεια» στους «εκτοπισμούς», πράγμα που διέψευσε κατηγορηματικά η ΔΕΕΣ.

«Η ΔΕΕΣ δεν εκπληρώνει την αποστολή της» όσον αφορά τους πρόσφυγες που μεταφέρονται όπως είπε παρά τη θέλησή τους και διά της βίας στη Ρωσία από τα ρωσικά στρατεύματα.

Τις κατηγορίες εξαπέλυσε η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

07:57 - Οι περιοχές που κατέχουν οι Ρώσοι στον χάρτη

Sky News

07:55 - Δοκιμή νέου διηπειρωτικού πυραύλου από τη Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πραγματοποίησε δοκιμή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, ενός στρατηγικού όπλου που, όπως είπε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού ανάλογος του, ο οποίος θα κάνει όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία να το ξανασκεφτούν.

07:51 - Η G7 υπόσχεται πάνω από 24 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανακοίνωσαν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία που θα ξεπεράσει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν περισσότερα αν χρειάζεται.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκειά για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνή φόρα, ανάμεσά τους την G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα αυτή την εβδομάδα.

«Οι διεθνείς οργανισμοί και τα πολυμερή φόρα δεν μπορούν να συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία ακολουθώντας την πεπατημένη», υποστήριξαν. Διεμήνυσαν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν την πίεση στη Μόσχα.

07:50 - Ζητούν συνομιλίες για τη Μαριούπολη οι Ουκρανοί διαπραγματευτές

Το Κίεβο είναι έτοιμο να αρχίσει συνομιλίες με τη Μόσχα για την Μαριούπολη και μάλιστα χωρίς να θέτει όρους, ανέφερε ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ένας από τους συμβούλους του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και διαπραγματευτής στις συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Είμαστε έτοιμοι να έρθουμε ανά πάσα στιγμή για αυτές τις διαπραγματεύσεις, μόλις λάβουμε επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια στο Telegram.

07:43 - Καντίροφ: Το Αζόφσταλ στη Μαριούπολη θα «πέσει» σήμερα

Πεπεισμένος ότι εντός της ημέρας το εργοστάσιο χάλυβα Αζόφσταλ στη Μαριούπολη θα πέσει στα χέρια των Ρώσων εμφανίστηκε ο Τσετσένος ηγέτης, Ραμζάν Καντίροφ.

Συγκεκριμένα, ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Τσετσενίας, διεμήνυσε ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Αζόφσταλ στη Μαριούπολη -ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα- θα καταληφθεί εντός της ημέρας.

07:40 - Η ΕΕ οργανώνει διάσκεψη δωρητών για να εγγυηθεί «τη νίκη» των δυνάμεων του Κιέβου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οργανώσει διεθνή σύνοδο δωρητών την 5η Μαΐου για να εξασφαλιστεί «η νίκη της Ουκρανίας» στον πόλεμο με τη Ρωσία, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χθες Τετάρτη στο Κίεβο. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία διότι θέλουμε τη νίκη της Ουκρανίας», τόνισε ο κ. Μισέλ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Διευκρίνισε ότι η σύνοδος θα οργανωθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των 27 κρατών μελών και άλλων διεθνών παραγόντων.

Σκοπός της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας αυτής είναι να συγκεντρωθούν δωρεές για την υποστήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας και της ανοικοδόμησης και της ανάκαμψής της αφού συγκεντρωθεί ο πόλεμος, πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

07:35 - Ζελένσκι: Oι σύμμαχοι «αρχίζουν να καταλαβαίνουν» τις ανάγκες της για οπλισμό

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ικανοποίηση στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του για το ότι οι σύμμαχοι και εταίροι της χώρας του «αρχίζουν» να κατανοούν τις ανάγκες της για όπλα, μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Κιέβου για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

«Μπορώ να πω με μεγάλη ικανοποίηση, και με συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι εταίροι μας άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες μας. Να καταλαβαίνουν τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Και πότε το χρειαζόμαστε».

«Όχι σε εβδομάδες, όχι σε έναν μήνα. Άμεσα. Τώρα αμέσως, διότι η Ρωσία αρχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της».

Ukrainian Presidential Press Office via AP

07:31 - «Η έφοδος της Ρωσίας στο Ντονμπάς δεν έχει αρχίσει ακόμη»

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη. 

Επιθέσεις πράγματι καταγράφονται σε όλες τις γραμμές των μετώπων στο Ντανιέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο από το πρωί της Τρίτης, είπε ο κ. Ντανίλοφ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό χθες Τετάρτη, όμως είναι πιθανόν «δοκιμαστικές».

Ο ίδιος είπε πως η Μόσχα πιθανόν θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο ως τέσσερις εβδομάδες.

AP Photo/Alexei Alexandrov

07:29 - NATO: Νίκη έστω συμβολικού χαρακτήρα ενόψει της 9ης Μαΐου επιδιώκει η Ρωσία

Τουλάχιστον μια συμβολική νίκη επί της Ουκρανίας έως την 9η Μαΐου, ημέρα της επετείου της νίκης της Ρωσίας επί των Ναζί, επιδιώκει ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, γνωστός ως «ο σφαγέας της Συρίας», αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider επικαλούμενος εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ. 

07:27 - Το 80% του Λουγκάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο

Μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι μέσω Telegram αργά χθες βράδυ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.

Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι, κατά τον περιφερειάρχη Χαϊντάι. Εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων την Κυριακή, σημείωσε ο ίδιος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν για την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση