ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στ. Κυριακίδου: Ευθύνη όλων η βελτίωση της ζωής 32 εκατ. Ευρωπαίων με διαβήτη

Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την αντιμετώπιση του διαβήτη, ανέφερε η Επίτροπος

ΚΥΠΕ

Ο διαβήτης έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή πολλών πολιτών καθώς 32 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν με διαβήτη, τόνισε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε δήλωσή της με την ευκαιρία της Παγκόσμια Ημέρας για τον Διαβήτη που έχει οριστεί ως η 14η Νοεμβρίου, προσθέτοντας είναι ευθύνη των κρατών μελών να συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής όσων επηρεάζονται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στους πάντες, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την ηλικία και το φύλο τους. Σήμερα, ένας στους δέκα ενήλικες, ή περισσότεροι από 32 εκατομμύρια άνθρωποι, πάσχουν από διαβήτη στην ΕΕ. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος απ’ ό,τι πριν από μια δεκαετία» σημείωσε.

«Ο διαβήτης επιβαρύνει σημαντικά τις κοινωνίες μας και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης δυνητικά επικίνδυνων καρδιαγγειακών παθήσεων. Γνωρίζουμε επίσης ότι αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών για τα άτομα που νοσούν με κορωνοϊό. Και επιβαρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς μας για την υγεία, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2019 ο διαβήτης ανερχόταν στο 9% των δαπανών της ΕΕ για την υγεία» εξήγησε.

«Συνεπώς, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Η επιβάρυνση του διαβήτη τύπου 2 μπορεί, για παράδειγμα, να μειωθεί με παρεμβάσεις που υποστηρίζουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος» όπως είπε.

Η κ. Κυριακίδου τόνισε πως, όπως και με τον καρκίνο, έτσι και στις μη μεταδοτικές νόσους «η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία», για αυτό και η Κομισιόν «επεξεργάζεται ήδη δράσεις για την καλύτερη πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπιση των μη μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, με πιο ολοκληρωμένο τρόπο».

Σύμφωνα με την Επίτροπο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τις μη μεταδοτικές νόσους «Healthier Together» έχουν ήδη δρομολογηθεί δράσεις ύψους 156 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος EU4Health για το 2022, καθώς τα κράτη μέλη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης του διαβήτη και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, για παράδειγμα, μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου.

«Τα παιδιά και οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών» τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμα στη διάθεση 75 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο κοινών δράσεων για τους καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία, για την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον διαβήτη και άλλες μη μεταδοτικές νόσους, με σκοπό την καλύτερη κατανόησή τους και τη στήριξη δράσεων για τον μετριασμό τους.

Τα κράτη μέλη έχουν επίσης στη διάθεση τους 53 εκατομμύρια ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2023 στο πλαίσιο της κοινής δράσης για τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, προκειμένου να λάβουν περαιτέρω μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

«Συνεργαζόμαστε επίσης με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη για την εξεύρεση του καλύτερου τρόπου ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σχετικά με την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των μη μεταδοτικών νόσων, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη σωματική άσκηση, τη διατροφή και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η κατανάλωση καπνού. Καλώ όλους να χρησιμοποιήσουν εργαλεία της ΕΕ, όπως την πύλη βέλτιστων πρακτικών για την κοινοποίηση βέλτιστων πρακτικών, και την πλατφόρμα για την πολιτική υγείας της ΕΕ για τη διάδοση πληροφοριών» συνέχισε η Επίτροπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση