ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης το Κουρδιστάν

Η κάλπη «έβγαλε» κυβερνητική αστάθεια

Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και την ήττα που ακολούθησε στο Κιρκούκ και στο διπλωματικό πεδίο, το Κουρδιστάν οδηγήθηκε στις κάλπες για την ανάδειξη της σύνθεσης του νέου κοινοβουλίου. Οι εκλογές που στιγματίστηκαν από φαινόμενα νοθείας και βίας, δεν κατάφεραν να παρέχουν λύσεις σε μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτόνομη επαρχία σε πολλά μέτωπα.

Σύμφωνα με τα τελευταία ανεπίσημα αποτελέσματα, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν εξασφάλισε το 44% των ψήφων. Με αυτόν τον τρόπο σημειώνει αύξηση του αριθμού των εδρών του στο κοινοβούλιο. Στην δεύτερη θέση ακολουθεί η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν με ένα ποσοστό της τάξης του 20%. Το Κίνημα Αλλαγής (Γκοράν) εξασφαλίζει το ποσοστό του 12%. Αυτά τα κόμματα ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά άλλα τρία κόμματα που εισέρχονται στην νέα βουλή.

Δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα

Η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) σε σχετική δήλωση της τονίζει ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα σε διάφορες επαρχίες, και κάνει λόγο για σοβαρές παραβιάσεις στη διαδικασία ψηφοφορίας. Παρόμοια είναι και η στάση του Κινήματος Αλλαγής που κατηγόρησε την κυβέρνηση «που έλαβε μέτρα που αποτελούν σοβαρή απειλή για την αξιοπιστία των κοινοβουλευτικών εκλογών», όπως επιτρέποντας σε πολίτες να ψηφίζουν με δόλια πιστοποιητικά.

Ξένα δημοσιεύματα υποστηρίζουν τις προαναφερόμενες κατηγορίες. Σε μια περίπτωση, τρεις παρατηρητές πολιτικών κομμάτων δήλωσαν στο Reuters ότι μια ομάδα 30 ανδρών που μετέφεραν μαχαίρια εισέβαλαν σε ένα εκλογικό κέντρο στο Sulaimaniya και απαίτησαν να ψηφίσουν, παρόλο που δεν είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα.

Χαμηλή συμμετοχή και η πιθανή παρέμβαση των ΗΠΑ

Ένα άλλο στοιχείο που άφησε την σκιά του στις εκλογές υπήρξε η χαμηλή συμμετοχή. Οι ανταποκριτές του Reuters που επισκέφθηκαν πολλά εκλογικά κέντρα στις κύριες πόλεις του Κουρδιστάν παρατήρησαν χαμηλή προσέλευση.
Υπό την σκιά των νέων ανησυχητικών εξελίξεων, στο αυτόνομο Κουρδιστάν η προσοχή της κοινής γνώμης στρέφεται τόσο στις επόμενες κινήσεις των βασικών πολιτικών πρωταγωνιστών όσο και στη στάση των περιφερειακών και μεγάλων δυνάμεων, κυρίως των ΗΠΑ. Νέα παρέμβαση της Ουάσιγκτον, η οποία δεν επιθυμεί να δει το Κουρδιστάν να κατρακυλάει σε εμφύλια σύρραξη, θα μπορούσε τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να περιορίσει την ένταση στο πολιτικό προσκήνιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση