ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προκαταρκτική συμφωνία για το Brexit στις Βρυξέλλες

Ανοίγει ο δρόμος για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Βρετανία έφθασε σε μια προκαταρκτική συμφωνία σχετικά με τους όρους εξόδου από την ΕΕ την Παρασκευή, κατοχυρώνοντας ειδικά δικαιώματα για τέσσερα εκατομμύρια πολίτες (χωρών της Ε.Ε. που θα υποστούν τις συνέπειες του Brexit) και καταβάλλοντας 40-60 δισ. ευρώ σε έναν σκληρό αγώνα διαζυγίου από την Ε.Ε. που ανοίγει το δρόμο για εμπορικές συνομιλίες το επόμενο έτος.

«Επρεπε να πετύχουμε τη συμφωνία σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Τερέζα Μέι το πρωί της Παρασκευής.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο. Ο Γιούνκερ, είπε επίσης, ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «η συμφωνία αυτή διασφαλίζει τα δικαιώματα 4 εκατ. ανθρώπων που θα υποστούν τις συνέπειες του Brexit αλλά και μια χαλαρή πολιτική ελέγχου στα σύνορα με την Ιρλανδία, επισημαίνοντας ότι έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία αυτή «απαιτούσε υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές ωστόσο πρόκειται για μια δίκαιη "ρύθμιση" για τους Βρετανούς φορολογούμενους».

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP, στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση της Μέι, ανακοίνωσε ωστόσο ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα. «Ο τρόπος που θα ψηφίσουμε στην δεύτερη φάση της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της».

Οι όροι που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για την επίτευξη προόδου αφορούσαν τους τρεις μεγάλους φακέλους της διαπραγμάτευσης. Tο θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία. «Οι πολίτες της Ενωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στην ΕΕ των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ», διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Λονδίνο ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της θέσπισης συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, αλλά οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να αφήσουν το χρόνο στα κοινοβούλια να υποστηρίξουν οποιαδήποτε συμφωνία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ συναντήθηκαν νωρίς την Παρασκευή για να υπογράψουν μια 15σέλιδη «έκθεση προόδου» κάτι που θα επέτρεπε στους διαπραγματευτές της ΕΕ να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση συνομιλιών για τις σχέσεις μετά το Brexit.

Λίγο μετά την έναρξη της συνάντησης ο επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Μάρτιν Σέλμαϊρ ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες με λευκό καπνό να βγαίνει από μια καπνοδόχο, αφήνοντας υπόνοιες ότι η συμφωνία επετεύχθη.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ταξίδεψαν τα ξημερώματα προς τις Βρυξέλλες για να έχουν νέες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της Μέι.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ και κατόπιν με την (βρετανίδα ομόλογό του) Τερέζα Μέι.

Οι Ευρωπαίοι είχαν δώσει προθεσμία ως την Κυριακή στο Ηνωμένο Βασίλειο για την οριστικοποίηση αυτής της πρώτης προσωρινής συμφωνίας, προκειμένου να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο ώστε οι ηγέτες των 27 να τη μελετήσουν και να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο.

Σημειώνεται ότι η Αρλίν Φόστερ, η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού ενωτικού κόμματος που υποστηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, διαπραγματευόταν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σχετικά με το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση