ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα καθολικά και τα τοπικά lockdown στην Ευρώπη

Ξεκάθαρη είναι η προσπάθεια αποφυγής της διατάραξης της σχολικής χρονιάς

Του Νικόλα Βωνιάτη

Σε μερικά ή καθολικά lockdown φαίνεται να κινούνται οι χώρες της γηραιάς ηπείρου σε μια προσπάθεια ανακοπής της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με στόχο όμως την αποφυγή νέων καθολικών lockdown, οι κυβερνήσεις καταφεύγουν στην κατάρτιση ζωνών επιδημιολογικού κινδύνου, όπου θα εφαρμόζονται ξεχωριστά μέτρα, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης και του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων. Παρά όμως την επιβολή νέων περιορισμών από ένα μεγάλο αριθμό χωρών, γενικής αποδοχής φαίνεται να είναι η ανάγκη για την αποφυγή του κλεισίματος των σχολείων και διατάραξης μιας ακόμη σχολικής περιόδου. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2020, έχουν αναφερθεί 6.694.006 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ε.Ε., Ε.Ο.Χ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνεται ότι η η Ευρώπη κατέγραψε 100.000 ημερήσια κρούσματα για πρώτη φορά στις 12 Οκτωβρίου 2020.

Ελλάδα: Σε αναμονή νέων μέτρων

Στο «επίπεδο 4», Αυξημένου Επιδημιολογικού Κινδύνου θα βρίσκονται από την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης, μετά και από ανακοίνωση του Έλληνα υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Στο επίπεδο 3, ανεβαίνουν επίσης οι περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Έβρου, Δράμας, Ξάνθης, Κιλκίς, Καβάλας, Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής.

Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τον αριθμό κρουσμάτων που εμφανίζει κάθε περιοχή. Στα επίπεδα 3 (αυξημένης επιτήρησης) και 4 (αυξημένου κινδύνου), η χρήση μάσκας είναι είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, ενώ τίθεται σε εφαρμογή και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 00:30 έως τις 05:00.

Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας κατά της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα: ΕΔΩ

Όπως προανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργούς, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου, την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «στόχος παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών». «Μία πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο», πρόσθεσε.

Γαλλία: Καθολικό lockdown ανακοίνωσε ο Μακρόν

Σε ισχύ από την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου τίθενται τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως σημείωσε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, η χώρα έχει «βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της COVID-19», ενώ η μη λήψη μέτρων θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θανάτους» εντός λίγων μηνών.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, απαγορεύεται η διακίνηση των πολιτών με εξαίρεση την αγορά αγαθών, την παροχή ιατρικής βοήθειας και τη σωματική άσκηση, με χρονικό όριο της μίας ώρας την ημέρα.

Οι Γάλλοι πολίτες ενθαρρύνονται να δουλεύουν από το σπίτι, εκτός στην περίπτωση που ο εργοδότης τους κρίνει αλλιώς, ενώ σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown στη χώρα, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Ηνωμένο Βασίλειο: Σύστημα τριών βαθμίδων για την αναχαίτιση του ιού

Σύμφωνα με το Reuters, που με τη σειρά του επικαλείται επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, τα κρούσματα στη χώρα να διπλασιάζονται κάθε εννέα μέρες, με τον ρυθμό αναπαραγωγής «R» του κορωνοϊού, να έχει φτάσει πλέον το 1,6, από το 1,15 που βρισκόταν στις αρχές Οκτωβρίου.

Η χώρα εφαρμόζει ένα σύστημα τριών βαθμίδων για τον χαρακτηρισμό του επιδημιολογικού κινδύνου από την πανδημία, με διαφορετικά μέτρα να λαμβάνονται σε κάθε βαθμίδα για την προστασία των πολιτών.

Στην τρίτη βαθμίδα, με πολύ υψηλό τοπικό επίπεδο συναγερμού, μέχρι στιγμής περιλαμβάνονται η ευρύτερη περιοχή της πόλης του Μάντσεστερ, το Λανκασάιρ, το Νότινχαμσάιρ, το Νότιο Γιορκσάιρ, το Γουόρινγκτον και η περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ.
Συστήνεται η αποφυγή των μετακινήσεων από και προς τις πιο πάνω περιοχές.

Τα μέτρα στην τρίτη βαθμίδα προβλέπουν το κλείσιμο των παμπ και των μπαρ που δεν προσφέρουν γεύμα, την απαγόρευση συναντήσεων ατόμων που δεν μένουν στην ίδια κατοικία, των στεγασμένων παιδότοπων, το κλείσιμο των καζίνο, των κέντρων στοιχημάτων και των γυμναστηρίων.

Στην δεύτερη βαθμίδα βρίσκεται η πρωτεύουσα, Λονδίνο, με παμπ και εστιατόρια να αναγκάζονται να κλείνουν τις πόρτες τους από τις 10 μ.μ. και γενική απαγόρευση συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων. Παράλληλα, οι αρχές συνιστούν την αποφυγή Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως τα λεωφορεία, τα τρένα και ο υπόγειος σιδηρόδρομος.

Γερμανία: Μερικό lockdown έως τα τέλη Νοεμβρίου

Την επιβολή μερικού lockdown ανακοίνωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Τετάρτης, 28 Οκτωβρίου. «Ομοσπονδία και κρατίδια έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία, την εργασία και την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων», σημείωσε κατά το διάγγελμα της.

Σύμφωνα με την Καγκελάριο, από την Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου, και έως το τέλος του μήνα, όλες οι επιχειρήσεις εστίασης θα παραμείνουν κλειστές, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως 10 ατόμων, τα οποία θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά.

Σχολεία, παιδικοί σταθμοί και επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν ανοιχτά.

Ιταλία: Νέοι περιορισμοί για τη διάρκεια ενός μήνα

Η χώρα-επίκεντρο της έξαρσης της πανδημίας στην γηραιά ήπειρο κατά το πρώτο κύμα του ιού στις αρχές του έτους, αναγκάστηκε να εισάγει νέους περιορισμούς. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης τα οποία θα ισχύουν για ένα μήνα, όλα τα μπαρ και εστιατόρια σε ολόκληρη τη χώρα πρέπει να κλείνουν μέχρι τις 18:00.

Γυμναστήρια, πισίνες, θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστά, ενώ τα μουσεία μπορούν να συνεχίσουν την λειτουργία τους μέχρι νεωτέρας. Απαγορεύονται επίσης η συγκεντρώσεις, οι γάμοι, βαπτίσεις και κηδείες.

Εκτός από τον περιορισμό λειτουργίας χώρων εστίασης και αναψυχής, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στην Καμπανία, ενώ στο Λάτσιο, περιφέρεια στην οποία ανήκει και η Ιταλική πρωτεύουσα, μεγάλο μέρος της διδασκαλίας σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνεται διαδικτυακά.

Ισπανία: Εθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας

Σύμφωνα με απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης, από την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, η χώρα έχει τεθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, στους πολίτες σε όλες τις περιφέρειες εξαιρουμένων των Κανάριων Νήσων, απαγορεύεται η ελεύθερη διακίνηση, μεταξύ 23:00 και 06:00.

Παράλληλα, στην Καταλονία, η οποία αποτελεί ένα από τα hot spots του κορωνοϊού, ανακοινώθηκε την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, η απαγόρευση στις μετακινήσεις εντός και εκτός της περιφέρειας, για διάστημα 15 ημερών.

Βέλγιο: Δεύτερο χειρότερο κατά κεφαλήν ποσοστό κρουσμάτων στην Ευρώπη

Η χώρα βρίσκεται «σε μια κρίσιμη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, κατά την διάρκεια ομιλίας του την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

Παρά τις εκκλήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση αρνείται να εισέλθει σε ένα καθολικό lockdown, με τις τοπικές αρχές όμως να λαμβάνουν ξεχωριστά μέτρα.

Στις Βρυξέλλες, από την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, έχει επιβληθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22:00 μέχρι τις 06:00, το κλείσιμο των πολιτιστικών κέντρων, όπως θέατρα και οι κινηματογράφοι, την απαγόρευση πέραν των 10 καλεσμένων σε γάμους και την απαγόρευση της συγκέντρωσης άνω των τεσσάρων ατόμων σε δημόσιους χώρους.

Παράλληλα έχει αποφασιστεί το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 20:00 και η ακύρωση των μη επαγγελματικών αθλητικών διοργανώσεων. Υποχρεωτική είναι πλέον η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, καταγράφηκε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, με τον αριθμό τους να αγγίζει τα 17,709.

Ιρλανδία: Εθνικό lockdown από τις 22 Οκτωβρίου

Η χώρα ήταν η πρώτη στην Ευρώπη στην οποία αναγκάστηκε να τεθεί σε ισχύ ένα δεύτερο lockdown ελπίζει ότι «Τα Χριστούγεννα θα εορταστούν όπως πρέπει».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μίχαελ Μάρτιν, κατά την ανακοίνωση του, ανέφερε ότι ολόκληρη η χώρα έχει ενταχθεί στο υψηλότερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου, επίπεδο 5, με τα μέτρα να ισχύουν για μια περίοδο έξι εβδομάδων.

Κατά το διάστημα αυτό όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στις οικίες τους, ενώ τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα θα είναι κλειστά. Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Πολωνία: Ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων και lockdown.

Η Πολωνία ανέφερε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, μετά την ανεύρεση 20.156 νέων κρουσμάτων και 301 θανάτων.

Όλες οι περιοχές της χώρας ησήλθαν «κόκκινο επίπεδο», με αποτέλεσμα το lockdown σε εθνικό επίπεδο. Παραμένουν ωστόσο ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία και τα εστιατόρια.

Τσεχία: Μερικό lockdown και κλείσιμο σχολείων

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η χώρα κατέχει το χειρότερο ποσοστό κρουσμάτων ανά 100 χιλ. άτομα στην Ευρώπη, με αυτά να ανέρχονται σε 1.448 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες, σε διάστημα μόλις 14 ημερών.

Στη Τσεχία έχει επιβληθεί ένα ολικό lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές, ενώ στην υπόλοιπη επικράτεια έχει κηρυχθεί μερικό lockdown. Ακόμη, τα σχολεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά, καθώς τα μέτρα που επέβαλε η τσεχική κυβέρνηση θα ισχύουν μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Βωνιάτη

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση