ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι συστήνει η Κομισιόν για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Θα αφορά «χώρες με παρεμφερή ή καλύτερα επιδημιολογικά στοιχεία» από τις χώρες της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν, είπε η Σουηδή Επίτροπος

Newsroom Κ, Αθήνα

Τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακό άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. παρουσίασε αναλυτικά η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, σε συνέντευξη Τύπου προ ολίγου στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε η κ. Γιόχανσον, υπήρχε «ευρεία στήριξη» μεταξύ των κρατών-μελών για παράταση της απαγόρευσης μετακινήσεων προς την Ε.Ε. από τρίτες χώρες ως τις 30 Ιουνίου (η δεύτερη παράταση της απαγόρευσης ήταν προγραμματισμένη να εκπνεύσει τη Δευτέρα).

Η σύσταση για σταδιακό άνοιγμα μετά την 1η Ιουλίου θα αφορά «χώρες με παρεμφερή ή καλύτερα επιδημιολογικά στοιχεία» από τις χώρες της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν, όπως είπε η Σουηδή Επίτροπος. Επιπλέον, πρόσθεσε, θα πρέπει οι χώρες αυτές να λαμβάνουν παρόμοια μέτρα ελέγχου της διασποράς του ιού κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και να είναι πρόθυμες, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, να ανοίξουν κι αυτές τα σύνορά τους στους Ευρωπαίους.

Στη βάση αυτών των κριτηρίων, η Επιτροπή συστήνει τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν μία κοινή λίστα ασφαλών τρίτων χωρών, η οποία στη συνέχεια θα ανανεώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις - «εβδομάδα προς εβδομάδα», όπως είπε η κ. Γιόχανσον. Στην αρχική λίστα η Επιτροπή εισηγείται να περιλαμβάνονται και τα Δυτικά Βαλκάνια. Το άνοιγμα, τόνισε, «θα γίνει βήμα-βήμα και θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν και βήματα προς τα πίσω» αν το επιτάσσει η κατάσταση. Η Επιτροπή, ανέφερε, θα δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα που θα ενημερώνει για τις νεότερες αποφάσεις των κρατών-μελών σχετικά με τη συνοριακή τους πολιτική.

Η πρώτη συζήτηση για τη λίστα αυτή θα λάβει χώρα σήμερα μεταξύ των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών. Η επίτροπος είπε ότι η εισήγηση για τα Δυτικά Βαλκάνια βασίζεται στο γεγονός ότι η επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες αυτές είναι η ίδια ή καλύτερη από αυτή που ισχύει στην Ε.Ε. (κάτι που ενδεχομένως να μην ισχύει για τη Β. Μακεδονία) και στην «ειδική σχέση» τους με την Ένωση.

Η κ. Γιόχανσον επανέλαβε τη σύσταση της Επιτροπής για άρση όλων των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν ως τις 15 Ιουνίου. Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις, τόνισε ότι η πιο σημαντική προθεσμία είναι η 30ή του μηνός. Η Κομισιόν θεωρεί κρίσιμο να έχουν ανοίξει πλήρως τα σύνορα στο εσωτερικό της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν πριν ξεκινήσει η διαδικασία ανοίγματος προς τον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμα κι αυτό όμως φαίνεται ότι δεν θα γίνει πλήρως σεβαστό: η Ελλάδα από 15.6 ανοίγει τα σύνορα της σε 12 χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. ή τη ζώνη Σένγκεν. Παράλληλα, η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παρατείνει την απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες από τρίτες χώρες ως τις 15 Ιουλίου, ενώ η Δανία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει περιορισμούς στη μετακίνηση ατόμων από συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε. και από το Ηνωμένο Βασίλειο ως τις 31 Αυγούστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση