ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Ισλαμικό Κράτος στους δρόμους της Καμπούλ

Τελευταίες πληροφορίες και νέα δημοσιεύματα θέλουν ένοπλες ομάδες ξένων εξτρεμιστών να ελέγχουν περιοχές της Καμπούλ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ένοπλοι άνδρες που δεν γνωρίζουν την Αφγανική γλώσσα εμφανίζονται στις πόρτες των νοικοκυριών της Καμπούλ. Οι ξένοι πολεμιστές διεξάγουν έρευνες στις κατοικίες και ζητούν από τα νοικοκυριά τρόφιμα και γεύματα. Στους δρόμους της Καμπούλ δε, σε διάφορα σημεία έχουν αναπτυχθεί ομάδες ξένων πολεμιστών.

Οι παραπάνω πληροφορίες βρίσκουν αντίκτυπο τις τελευταίες ημέρες σε ξένα, αραβικά και τουρκικά δίκτυα ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πρωτεύουσες που παρακολουθούν από κοντά την κρίση στο Αφγανιστάν, οι συγκεκριμένες πληροφορίες έρχονται να μεγεθύνουν τις ανησυχίες των ξένων διπλωματών για το ενδεχόμενο της εκ νέου ανάπτυξης εξτρεμιστικών στοιχείων στην επικράτεια του Αφγανιστάν.

Το Ισλαμικό Κράτος στην Καμπούλ

Στην επίμαχη νέα εξέλιξη εστίασε πριν από λίγες ώρες, η εφημερίδα «The Hindu», της Ινδίας, μια χώρα που τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκε στο πλευρό της έκπτωτης κυβέρνησης του Αφγανιστάν και σήμερα εκφράζει έντονη ανησυχία για την άνοδο του εξτρεμισμού στην γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την «The Hindu» τις τελευταίες ημέρες «ένας μεγάλος αριθμός μαχητών που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος, στην Οργάνωση Τζάϊς Μοχάμμεντ και στην Οργάνωση Λασκάρ-α Ταλίμπαν εισήλθαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ».

Το ινδικό δημοσίευμα προσθέτει ότι οι ομάδες ξένων μαχητών δραστηριοποιούνται σε διάφορα σημεία της Καμπούλ, ανεξάρτητα από τους Ταλιμπάν που πλέον ελέγχουν τις εγκαταστάσεις και τις δομές της αφγανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με προηγούμενη συμφωνία των Ταλιμπάν με την κυβέρνηση του Ντόναλτ Τραμπ, η αφγανική οργάνωση δεσμεύεται για τον τερματισμό της δράσης ξένων ένοπλων εξτρεμιστικών ομάδων στα αφγανικά εδάφη.

Η απαισιοδοξία των Αμερικανών

Για την νέα εξέλιξη στην Καμπούλ, η «New York Times» τις προηγούμενες ώρες δημοσίευσε την άποψη του Nathan Sales, του πρώην συντονιστή του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την αντιτρομοκρατία. Σύμφωνα με τον Αμερικάνο ερευνητή η επιστροφή των εξτρεμιστικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν είναι πλέον δεδομένη και αναπόφευκτη εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον Raffaello Pantucci από το «Royal United Services Institute» που μίλησε επίσης στην «New York Times», οι πανηγυρισμοί των εξτρεμιστών στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιλούν από μόνοι τους και ρίχνουν φως στην σοβαρότητα της όλης κατάστασης.

Ελέγχουν οι Ταλιμπάν;

Σε όλα τα παραπάνω η «The Hindu» προσθέτει μια άλλη ανησυχητική εξέλιξη. Σύμφωνα με την ινδική εφημερίδα, την παρούσα στιγμή οι Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις και δυσκολίες ως προς τον έλεγχο των ξένων ένοπλων ομάδων στην Καμπούλ.

Πηγή της εφημερίδας στο Αφγανιστάν, η οποία βρίσκεται κοντά στην μέχρι στιγμής εξόριστη ηγεσία του κινήματος στο Κατάρ, παραδέχεται την σοβαρότητα της όλης κατάστασης και επισημαίνει ότι οι Ταλιμπάν έχουν ήδη ζητήσει από τις ξένες ομάδες να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν.

Η ανησυχία των ξένων πρωτευουσών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα, μια πρωτεύουσα που πριν από λίγα εικοσιτετράωρα προσέγγιζε θετικά την ιδέα της λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα της Καμπούλ, παρακολουθεί με προσοχή και προβληματισμό τις πληροφορίες που θέλουν τις διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες να αναπτύσσουν νέα δράση στο Αφγανιστάν.

«Δεν είμαστε μόνο εμείς. Όλες οι τουρκόφωνες δημοκρατίες της περιοχής, και μαζί τους η Ρωσία παρακολουθούν με προσοχή την όλη κατάσταση. Επίσης, και η Κίνα εστιάζει στην δράση των εξτρεμιστών στο Αφγανιστάν», επισήμαιναν το πρωί της Τετάρτης τουρκικές πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Το reality check του Μπάιντεν

Το reality check του Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε και δημοσίως πως η Ρωσία πιθανόν να επιτεθεί της Ουκρανίας με μια δήλωση-πρόβλεψη
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ