ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Ισραήλ ξανά στις κάλπες: «Ευκαιρία» για τον Νετανιάχου να επιστρέψει

Το Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Kathimerini.gr

Οι Ισραηλινοί επιστρέφουν στις κάλπες το φθινόπωρο, με την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση να είναι η κατά σειρά πέμπτη που πραγματοποιείται στη χώρα τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Το δύσκολο στοίχημα της οκτακομματικής συγκυβέρνησης υπό τους κ.κ. Μπένετ και Λαπίντ δεν επρόκειτο τελικώς να μακροημερεύσει.

Με το που συμπλήρωσαν 12 μήνες στην εξουσία, οι κ.κ. Μπένετ και Λαπίντ ανακοίνωσαν πως ανοίγουν τον δρόμο για τη διάλυση του κοινοβουλίου και την πτώση της κυβέρνησης, με το Ισραήλ έτσι να επιστρέφει σε τροχιά πρόωρων εκλογών.

Οι επόμενες εκλογές το πιο πιθανό είναι πως θα λάβουν χώρα το ερχόμενο φθινόπωρο (δημοσιεύματα αναφέρουν ως πιθανό μήνα εκλογών τον Οκτώβριο).

Η επερχόμενη θα είναι, μάλιστα, η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση που πραγματοποιείται στο Ισραήλ από τον Απρίλιο του 2019 και έπειτα.

«Οι νέες εκλογές δίνουν άλλη μια ευκαιρία στον κ. Νετανιάχου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους ώστε να σχηματίσει τον δικό του πλειοψηφικό συνασπισμό», γράφει ο Πάτρικ Κίνγκσλεϊ, επικεφαλής του γραφείου των New York Times στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις δημοσκοπήσεις, το Λικούντ (Likud), το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «θα είναι εύκολα πρώτη δύναμη στο επόμενο ισραηλινό κοινοβούλιο, αλλά οι σύμμαχοί του μπορεί να μην έχουν τις έδρες που απαιτούνται προκειμένου να μπορέσει ο Νετανιάχου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία» στην Κσενέτ.

Παράλληλα, δε, υπάρχει και το ενδεχόμενο ορισμένα κόμματα, σύμφωνα με τους New York Times, να δηλώσουν ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με το Λικούντ θέτοντας όμως ως όρο την προηγούμενη παραίτηση του κ. Νετανιάχου από την ηγεσία του κόμματος. Όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα πολύμηνη περίοδο διαπραγματεύσεων, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση