ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:40
 

Το Κίεβο ζητά την απελευθέρωση των 24 Ουκρανών ναυτών

Η Ρωσική Ομοσπονδία έθεσε υπό τον έλεγχο της και συνέλαβε τρία πολεμικά πλοία, τα «Μπερντινιάκ» «Νικόπολ» και «Γιανι Κάπου»

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Η Ουκρανία ζήτησε την Παρασκευή την απελευθέρωση των 24 Ουκρανών ναυτών που κρατούνται στη Ρωσία με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα στον πορθμό του Κερτς, κατηγορώντας την Μόσχα ότι «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

«Κάθε επιπλέον μέρα κράτησης του εντείνει την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών» δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ελένα Ζερκάλ η οποία εκπροσώπησε τη χώρα της στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS), που έχει την έδρα του στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Η Ζερκάλ μετά την ολοκλήρωση ης ακροαματικής διαδικασίας στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο τη Θάλασσας δήλωσε ότι η Ουκρανία απαιτεί από την Ρωσική Ομοσπονδία να αποδεσμεύσει και να επιστρέψει άμεσα τα τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία που έχει συλλάβει, να σταματήσει τις δικαστικές διώξεις κατά των 24 Ουκρανών ναυτών, να τους απελευθερώσει και να τους αφήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας Πακ Τζιν Χιόν, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας σε σχέση με την προσφυγή της Ουκρανίας, δήλωσε ότι θα εκδώσει την απόφαση του στις 25 Μαΐου.

Η Ρωσία δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με την προσφυγή της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν είναι αρμόδιο για να αποφανθεί για το «συμβάν του Κερτς».

Στις 6 Μαΐου η ρωσική πλευρά ενημέρωσε το Διεθνές Δικαστήριο για το ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας για την υπόθεση αυτή στις 16 Απριλίου με εντολή του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε Ουκρανία στις 16 Απριλίου, στις 25 Νοεμβρίου του 2018 η Ρωσική Ομοσπονδία έθεσε υπό τον έλεγχο της και συνέλαβε τρία πολεμικά πλοία, τα «Μπερντινιάκ» «Νικόπολ» και «Γιανι Κάπου», καθώς και 24 ναύτες.

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης τους, σύμφωνα με την αγωγή, τα πλοία βρισκόντουσαν στη Μαύρη Θάλασσα με προορισμό το λιμάνι της Οδησσού.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά τα τρία πολεμικά πλοία στις 25 Νοεμβρίου παραβίασαν τους κανόνες διέλευσης πολεμικών μέσω των Στενών του Κερτς μέσω των ρωσικών χωρικών υδάτων κατά την πορεία τους από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Αζοφική. Εν συνεχεία αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της ρωσικής ακτοφυλακής να σταματήσουν, όπως προβλέπουν οι κανόνες διέλευσης του πορθμού του Κερτς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στο ψάξιμο συμμάχων για τις κυρώσεις

«Αρχίσαμε την επίρριψη ευθυνών στους άλλους. Η αντίσταση κάποιων μελών της Ε.Ε είναι δεδομένη, θα πρέπει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:39

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«Γειά σου, Συμπλήρωμα της εποχής σε όλους σας, κάνουν το νέο έτος μετράνε και τα όνειρά σας γίνονται ...»
Martin Laura  |  12:51

Μάχη μέχρι την υστάτη για αλλαγές στο ψήφισμα

«Αντί να μεμψιμοιρούμε για την νέα εξέλιξη, θα μπορούσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να υποβάλουμε ...»
YIANNOULIS  |  11:47

Ακιντζί: Στο Βερολίνο προέκυψε νέα ευκαιρία για λύση

«Λετε να ειναι τοσο βλακες οι ελληνοκυπριοι που θα παραδωσουν τα ενεργειακα κοιτασματα στους τουρκους ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  23:33

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X