ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Washington Post: Αεροπορικό αποκλεισμό της Λευκορωσίας μελετά η Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν σε μια σειρά ενεργειών για τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με τη Λευκορωσία

Kathimerini.gr

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν σε μια σειρά ενεργειών για τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με τη Λευκορωσία, απαγορεύοντας στις αεροπορικές εταιρείες να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας αφότου η ηγεσία της διέταξε την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair και συνέλαβε τον αντιφρονούντα Λευκορώσο δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Washington Post.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς έδωσε οδηγία στην πολιτική αεροπορία της χώρας του να ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας προκειμένου να «παραμείνουν ασφαλείς οι επιβάτες τους», όπως ανέφερε ο ίδιος στο Twitter.

Τόνισε, μάλιστα ότι ανέστειλε τις άδειες λειτουργίας της εθνικής αεροπορικής εταιρείας της Λευκορωσίας, Belavia, στη Βρετανία.

Η Βρετανία είναι πλέον μια από τις χώρες, όπως η Λιθουανία, η Ουκρανία και η Λετονία, που επιθυμούν να αποφεύγουν πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μετά το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν επίσης το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων, ενώ οι ερευνητές αναζητούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προσπάθεια του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο να θέσει υπό κράτηση τον Προτάσεβιτς.

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος της Ryanair πλησίαζε το Βίλνιους της Λιθουανίας, προτού οι λευκορωσικές αρχές το αναγκάσουν να αλλάξει κατεύθυνση και να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ. Στη συνέχεια συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο, ο οποίος είναι και ιδρυτής ενός αντιπολιτευόμενου μέσου ενημέρωσης και βρίσκεται αντιμέτωπος με 12 χρόνια φυλάκισης.

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες της Ε.Ε. συζήτησαν σχετικά με την επιβολή μιας ευρωπαϊκής απαγόρευσης στις πτήσεις από την Belavia, κηρύσσοντας τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ως μη ασφαλή. Εξέτασαν επίσης το ενδεχόμενο απάντησης στην εν λόγω ενέργεια.

Μια απαγόρευση κατά της Belavia θα αποτελούσε πλήγμα για την ήδη ασταθή οικονομία της Λευκορωσίας.

Με πληροφορίες από Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση