ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υιοθετήθηκαν επίσημα από το Συμβούλιο της ΕΕ τα μέτρα κατά της Ρωσίας

Τι περιλαμβάνουν

ΚΥΠΕ

Την επίσημη υιοθέτηση των στοχευμένων μέτρων ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ ως ανεξάρτητες οντότητες, ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το απόγευμα της Τετάρτης.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, περιορισμούς στις οικονομικές σχέσεις με τις δύο περιοχές και οικονομικούς περιορισμούς στην ίδια τη Ρωσία.

Μετά τη σημερινή απόφαση, τα περιοριστικά μέτρα αφορούν για τις παραβιάσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας αφορούν συνολικά 555 φυσικά πρόσωπα και 52 οντότητες. Τα μέτρα ισχύουν αμέσως μετά την δημοσιοποίησή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Η ΕΕ δηλώνει ακόμα έτοιμη να υιοθετήσει ταχέως ακόμα πιο ευρείες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις εάν χρειαστεί, και επαναλαμβάνει την αμέριστη υποστήριξη και δέσμευσή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να ανακαλέσει την αναγνώριση των δύο περιοχών και καλεί άλλα κράτη «να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις ανακηρύξεις ανεξαρτησίας» των δύο περιοχών.

Ειδικότερα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι τα εξής:

Στοχευμένα περιοριστικά μέτρα

Η ΕΕ επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα που ήδη ισχύουν εντός του υφιστάμενου πλαισίου κυρώσεων ώστε να καλύψουν «και τα 351 μέλη της ρωσικής Κρατικής Δούμας τα οποία ψήφισαν στις 15 Φεβρουαρίου υπέρ της έκκλησης του σώματος προς τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθείσων "δημοκρατιών" του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ».

Επίσης επιβάλλονται στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε ακόμα 27 προβεβλημένα άτομα και οντότητες που είχαν ρόλο στην υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, όπως:

- μέλη της κυβέρνησης οι οποίοι συμμετείχαν στις παράνομες αποφάσεις, τράπεζες και επιχειρηματίες/ ολιγάρχες που στηρίζουν οικονομικά ή υλικά τις ρωσικές επιχειρήσεις στα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ή επωφελούνται από αυτές,
- ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματικοί, οι οποίοι διαδραμάτισαν ρόλο στην εισβολή και τις ενέργειες αποσταθεροποίησης και
- άτομα που είναι υπεύθυνα για την καθοδήγηση πολέμου παραπληροφόρησης κατά της Ουκρανίας.

Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα άτομα και τις οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, ενώ εις βάρος τους ισχύει επιπρόσθετα ταξιδιωτική απαγόρευση που εμποδίζει την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

Περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Τα νέα μέτρα στοχεύουν το εμπόριο από τις δύο περιοχές από και προς την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν σαφείς οικονομικές συνέπειες για τις παράνομες και επιθετικές ενέργειές τους.

«Ειδικότερα, η σημερινή απόφαση θα εισάγει απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, περιορισμούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις που σχετίζονται με ορισμένους οικονομικούς τομείς, απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών και απαγόρευση εξαγωγών για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες».

Οικονομικοί περιορισμοί

Το Συμβούλιο εισάγει τομεακή απαγόρευση χρηματοδότησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας. «Με τον περιορισμό της δυνατότητας πρόσβασης του ρωσικού κράτους και της ρωσικής κυβέρνησης στις κεφαλαιαγορές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, η ΕΕ στοχεύει να περιορίσει τη χρηματοδότηση πολιτικών κλιμάκωσης της έντασης και επιθετικών πολιτικών», αναφέρεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση