
ΚΥΠΕ
Τη διαλειτουργικότητα του «Ψηφιακού Πολίτη», της επίσημης εφαρμογής για κινητές συσκευές (mobile application) της Κυπριακής Δημοκρατίας, και της αντίστοιχης εφαρμογςή της Ελληνικής Δημοκρατίας Gov.gr Wallet, ανακοίνωσαν, τη Δευτέρα, από κοινού ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου Νικόδημος Δαμιανού και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου.
Όπως ανακοίνωσαν οι δύο Υπουργοί, ο «Ψηφιακός Πολίτης» και το Gov.gr Wallet μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Κύπρο. Σε πρώτη φάση η διαλειτουργικότητα θα αφορά μόνο δύο έγγραφα, το δελτίο ταυτότητας και την άδεια οδήγησης.
«Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε νόμιμη χρήση εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά δεν αποτελούν ταξιδιωτικά έγγραφα», είπε ο κ. Δαμιανού, μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ταυτότητα και η άδεια οδήγησης πλέον μπορούν να αναγνωριστούν αμοιβαία και να επαληθευθούν σε Κύπρο και Ελλάδα για μια σειρά διαδικασιών όπως για την ταυτοποίηση σε δημόσιες υπηρεσίες, ΚΕΠ, τράπεζες, την ενοικίαση αυτοκινήτου ή και οποιαδήποτε άλλη καθημερινή δραστηριότητα, όπου η επίδειξη ψηφιακών εγγράφων μέσω των εφαρμογών «Ψηφιακός Πολίτης» και Gov.gr Wallet είναι απολύτως ισοδύναμη με την επίδειξη των φυσικών εγγράφων.
Ο κ. Δαμιανού είπε ότι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς αρχικούς στόχους και της συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτόν τον τομέα και πρόσθεσε πως αυτό αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα» για την ψηφιακή συνεργασία των δύο χωρών, ενισχύοντας και υλοποιώντας «αυτό που ονομάζεται ψηφιακή οικονομία».
«Είμαστε εδώ, διότι έχουμε κοινή αντίληψη και κοινό στόχο. Θέλουμε να δώσουμε στους πολίτες απλές, ουσιαστικές, σύγχρονες υπηρεσίες μέσα από την τεχνολογία, οι οποίες θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους, στον τρόπο που συνδιαλέγεται και επικοινωνεί (ο πολίτης) με το δημόσιο αλλά και ευρύτερα σε αυτό που ονομάζουμε ψηφιακή οικονομία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, είπε ότι «είμαστε ένας έθνος, δύο κράτη, που έρχονται και ενώνουν τα πληροφορικά τους συστήματα σιγά - σιγά με πιο σημαντικό το να μπορούμε πλέον οι Έλληνες στην Κύπρο και οι Κύπριοι στην Ελλάδα, να χρησιμοποιούν εύκολα και με ασφάλεια την ψηφιακή ταυτότητα και την άδεια οδήγησής τους».
Ανέφερε ότι αυτό «είναι μόλις το πρώτο βήμα για την παροχή περισσότερων κοινών ψηφιακών υπηρεσιών».
«Αμοιβαία θεωρούμε αυτονόητο ότι οφείλουμε να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε στην πορεία της ψηφιακής μετάβασης. Για παράδειγμα, μοιραζόμαστε την τεχνογνωσία, που έχουμε αποκτήσει μέσω της εξέλιξης του πολύ επιτυχημένου Gov.gr Wallet», πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, οι δύο Υπουργοί προχώρησαν σε ζωντανή επίδειξη της διαλειτουργικότητας, με τον κ. Δαμιανού να σκανάρει live το δελτίο ταυτότητας του Έλληνα Υπουργού μέσω της εφαρμογής “Ψηφιακός Πολίτης”, αποδεικνύοντας στην πράξη την άμεση και ασφαλή επαλήθευση εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Κύπριος Υφυπουργός είπε ότι Κύπριος πολίτης που βρίσκεται στην Ελλάδα ή Έλληνας πολίτης που βρίσκεται στην Κύπρο, όπου χρειάζεται να δείξουν την ταυτότητα τους ή το δίπλωμα οδήγησης τους σε Ελλάδα ή Κύπρο, αντίστοιχα, μπορούν να το πράξουν απλά μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο με τη χρήση της εφαρμογής Ψηφιακός Πολίτης για τον Κύπριο πολίτη και μέσω του Gov.gr Wallet για τον Έλληνα πολίτη που βρίσκεται στην Κύπρο.
Δίνοντας ένα παράδειγμα Κύπριου πολίτη, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, ο κ. Δαμιανού είπε ότι ο Κύπριος πολίτης ανοίγει τον «Ψηφιακό Πολίτη», επιλέγει το έγγραφο το οποίο θέλει να δείξει προς επαλήθευση ή έλεγχο και όταν βρίσκονται πλέον στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου οι λεπτομέρειες του προσωπικού ψηφιακού εγγράφου, επιλέγει να δείξει τον κωδικό QR, ο οποίος αφορά το συγκεκριμένο έγγραφο.
Πρόσθεσε πως με τη σειρά του ο αρμόδιος λειτουργός στην Ελλάδα, ο οποίος θέλει να επαληθεύσει αυτό το έγγραφο χρησιμοποιεί το Gov.gr Wallet, επιλέγει τη λειτουργία έλεγχος εγγράφου, σαρώνει το QR και αυτόματα έχει στην οθόνη του απάντηση κατά πόσον είναι γνήσιο το έγγραφο.
Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος θα ενταχθεί εντάσσεται σύντομα στο AI Factory “Pharos” της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στα επόμενα βήματα για την εξέλιξη της εφαρμογής “Ψηφιακός Πολίτης”, με αμέσως επόμενη προσθήκη την ενσωμάτωση της Κάρτας Φιλάθλου τον Ιούνιο του 2025.
Πρόσθεσε πως ακολούθως θα επεκταθεί η πρόσβαση και σε αλλοδαπούς που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα καταχώρησης του δελτίου ταυτότητας ανηλίκων στην εφαρμογή κινητού του γονέα.
Ο κ. Δαμιανού είπε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό ξεκίνησε πέρσι, μετά την υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντίληψης, που στόχο είχε "να συνεργαστούμε, να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία, να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές και πρωτίστως εμπειρίες, αλλά και να υλοποιήσουμε κοινές λύσεις προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών".
Ανέφερε, επίσης, ότι η συνεργασία των δύο χωρών επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως αυτών της τεχνητής νοημοσύνης, των τεχνολογιών διαστήματος και της τεχνολογικής αιχμής, οι οποίες «αναμένεται ότι όχι μόνο θα επηρεάσουν, αλλά θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το ψηφιακό μας μέλλον».
Πρόσθεσε ότι «θα επηρεάσουν σίγουρα ουσιαστικά τις οικονομίες χώρων και επιβάλλεται σε αυτούς τους τομείς η συνεργασία κρατών καθώς είναι κάτι που επιδιώκει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
Ο κ. Δαμιανού, αφού σημείωσε ότι η εφαρμογή του Ψηφιακού Πολίτη ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 είπε ότι είναι μια εφαρμογή την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Κύπριος πολίτης ούτως ώστε αφού ταυτοποιηθεί με τον κοινό μηχανισμό ταυτοποίησης το Cylogin, το οποίο «πλέον ενσωματώνουμε σε όλο το φάσμα των συστημάτων της Κυβέρνησης», να μπορεί αμέσως μετά να δημιουργήσει το προφίλ του και με ασφάλεια να προσθέσει ψηφιακά πιστά αντίγραφα επίσημων εγγράφων του κράτους.
Ο Υφυπουργός είπε ότι σήμερα στον Ψηφιακό Πολίτη μπορεί κάποιος να προσθέσει το δελτίο ταυτότητάς του, την άδεια οδήγησής του και το πιστοποιητικό καταλληλότητας του κάθε οχήματος, το οποίο έχει στην κατοχή του.
Σημείωσε ότι τον περασμένο Μάρτιο ενεργοποιήθηκε η χρήση του Ψηφιακού Πολίτη για νέους άνω των 14 ετών και «ενσωματώσαμε εντός του Ψηφιακού Πολίτη τη χρήση πρόσβασης στο εργαλείο Ψηφιακός Βοηθός που είναι ένα εργαλείο παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Κύπριος πολίτης για να λάβει απαντήσεις μέσα από συνομιλία".
«Αναμένουμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αυτό το εργαλείο θα εμπλουτισθεί σημαντικά με νέες θεματικές», πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας είπε ότι οι χρήστες του Gov.gr Wallet στην Ελλάδα ανέρχονται σε 5,6 εκατομμύρια, ενώ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι την ακαδημαϊκή ταυτότητα την έχουν ήδη κατεβάσει 168.000 πολίτες, την άδεια χειριστή ταχυπλόου περίπου 50.000, την κάρτα δακτυλίου 132.000 πολίτες, το δίπλωμα 3,4 εκατομμύρια, την ταυτότητα 4,4 εκατομμύρια, την ασφαλιστική ικανότητα 566.000 και την κάρτα ανεργίας 271.000.
Ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό αυτό που ορθά επέλεξε να κάνει η Κύπρος ως πρώτο επόμενο βήμα» που είναι τα εισιτήρια των αγώνων και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα είχαμε πολύ ακραίες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να χαθεί και μια ζωή ενός αστυνομικού πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.
Ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν ήταν τρία, οι κάμερες σε όλα τα γήπεδα, η αυτοματοποίηση των ποινών, και ότι πλέον κάθε εισιτήριο κουμπώνει στο πορτοφόλι και «άρα έχουμε απόλυτη ταυτοπροσωπία του ποιος αγοράζει το εισιτήριο, ποιος το έχει χρεωθεί και μόνο έτσι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε κάποιος να μπαίνει στα γήπεδα».
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο ταυτοποιημένα εισιτήρια για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και 477.000 εισιτήρια για τους αγώνες μπάσκετ.
Αναφέρθηκε επίσης στο kids wallet που λειτούργησε πριν δύο εβδομάδες και το οποίο είναι η ταυτότητα του ανηλίκου, ο σχολικός του έλεγχος και το πιο σημαντικό η αντιμετώπιση του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο.