ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:49
 

Ποινική δίωξη του υπαρχηγού Αστυνομίας από Γ. Εισαγγελέα

Το πόρισμα των Ποινικών Ανακριτών έχει διαβιβασθεί στον Αρχηγό της Αστυνομίας και στον Υπουργό Δικαιοσύνης

Newsroom K

Ενδελεχώς θα μελετηθεί και θα αποφασιστούν οι περαιτέρω ενδεικνυόμενες ενέργειες αναφορικά με το πόρισμα των Ανεξάρτητων Ποινικών Ανακριτών για τη διαφθορά στην Αστυνομία αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει.

Προσθέτει ότι «το πόρισμα των Ανεξάρτητων Ποινικών Ανακριτών έχει διαβιβασθεί με συνοδευτική επιστολή από τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, σήμερα το μεσημέρι στον Αρχηγό Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου».

Στοιχεία που δικαιολογούν την ποινική δίωξη του υπαρχηγού της Αστυνομίας Α. Κυριάκου εντόπισαν οι τρείς ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που είχαν διοριστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή μελών της Αστυνομίας ή άλλων προσώπων σε υποθέσεις διαπλοκής, διαφθοράς και άλλων αδικημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα μετά από μελέτη των στοιχείων από το κύριο μέρος της ποινικής ανάκρισης αλλά και συμπληρωματικών καταθέσεων προκύπτει να δικαιολογείται η ποινική δίωξη του υπαρχηγού της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα ο υπαρχηγός Αστυνομίας είναι ύποπτος για την διαρροή πληροφοριών τόσου του φακέλου της Ιντερπολ για τους Σέρβους εκτελεστές όσο και της μελέτης για πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία.

Σε σχέση με τις πληροφορίες εμπιστευτικής φύσεως που διαβιβάστηκαν από τις σερβικές στις κυπριακές αρχές που αφορούσαν την κάθοδο στην Κύπρο εκτελεστών με σκοπό δολοφονικές πράξεις, έγιναν δύο διοικητικές έρευνες στην Αστυνομία, οι οποίες αφορούσαν τη διαρροή και τη δημοσίευση στον ηλεκτρονικό και στον έντυπο τύπο αυτών των πληροφοριών. Καμιά όμως δεν κατάληξε σε θετικό αποτέλεσμα ως προς την ταυτότητα του προσώπου ή των προσώπων που ευθύνονται για τις διαρροές.

Οι διαρροές αφορούσαν, αν όχι ολόκληρο το περιεχόμενο του τηρουμένου φακέλου της Interpol Κύπρου, το συντριπτικό μέρος του, περιλαμβανομένων και φωτογραφιών κάποιων εγγράφων. Για το θέμα των Σέρβων εκτελεστών όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η ενδελεχής διερεύνηση  από τους ανακριτές και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή των εμπιστευτικών αυτών και ευαίσθητων πληροφοριών, ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Α. Κυριάκου.

Η μελέτη και η εκτίμηση του μαρτυρικού υλικού ως συνόλου οδηγεί σε συμπέρασμα στοιχειοθέτησης ποινικής υπόθεσης και δικαιολογεί την έναρξη ποινικής δίωξης για Παραβίαση Υπηρεσιακού Απορρήτου στη βάση του άρθρου 135 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154, καθώς επίσης και για το συναφές αδίκημα του άρθρου 16 του περί Κανονισμών Ασφαλείας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, Εγγράφων και Υλικού και για Συναφή Θέματα Νόμου του 2002 – Νόμος αρ. 216(Ι)/2002.

Για την δε διαρροή της μελέτης ο Κώστας Κληρίδης αναφέρει. «Η μελέτη αυτή ετοιμάστηκε κατόπιν οδηγιών του νυν Αρχηγού της Αστυνομίας, από πενταμελή επιτροπή με πρόεδρο τον Βοηθό Αρχηγό Στ. Παπαθεοδώρου και παραδόθηκε στον ίδιο τον Αρχηγό στις 20.1.15. Αν και δεν είχε ειδικά διαβαθμιστεί η μελέτη, εν τούτοις θεωρείται ως υπηρεσιακό έγγραφο, το οποίο τυγχάνει χειρισμού ενδοϋπηρεσιακά και μόνο για υπηρεσιακούς σκοπούς. Παρά ταύτα, στις 5.7.2016, βουλευτής επεδείκνυε αντίγραφο της μελέτης κατά τη συζήτηση θεμάτων Αστυνομίας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

Επίσης, την επόμενη δημοσιεύτηκαν σε καθημερινή εφημερίδα αποσπάσματα από τη μελέτη, την οποία κατείχε η βουλευτής. Από το σύνολο της συλλεγείσας άμεσης και περιστατικής μαρτυρίας φαίνεται να εμπλέκεται στο θέμα της διαρροής ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Α. Κυριάκου. Υπό τις περιστάσεις στοιχειοθετείται το ποινικό αδίκημα του άρθρου 135 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154 για Παραβίαση Υπηρεσιακού Απορρήτου, σε σχέση με το οποίο δικαιολογείται η δίωξή του.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Παρέχουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια. Προσφέρουμε εξασφαλισμένα και μυστικά ...»
mr scott  |  11:19

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Παρέχουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια. Προσφέρουμε εξασφαλισμένα και μυστικά ...»
mr scott  |  11:19

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Ο διευθυντής της εκκλησίας Κύπρου με το πιο πτωχό λεξιλόγιο!!! »
ΑΚΑ  |  09:58

Νεκρός από πνιγμό 21χρονος χειριστής τζετ-σκι στη Μύκονο

«Έπαθε εισροφηση...Όχι αναρρόφηση...,έλεος »
Γιάννης  |  22:54

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X