ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:58
 

500.000 πελάτες παγκόσμια έπαιρναν το παράνομο σήμα

Η Αστυνομία θεωρεί ότι εξάρθρωσε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παράνομου διαμοιρασμού σήματος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης 7 ημερών τριών προσώπων, οι οποίοι συνελήφθησαν προχθές Τρίτη, ως ύποπτοι για υποθέσεις πώλησης παράνομου σήματος συνδρομητικών καναλιών σε διάφορες χώρες.

Το Δικαστήριο είχε συνέλθει χθες σε πολύωρη συνεδρία για εξέταση του αιτήματος της Αστυνομίας για κράτηση των τριών προσώπων και επιφύλαξε την ανακοίνωση της απόφασής του για σήμερα.

Οι τρεις συλληφθέντες, δύο άνδρες ηλικίας 48 και 52 χρόνων από τη Λεμεσό και ένας 38χρονος από τη Λάρνακα, θεωρήθηκαν ύποπτοι από την Αστυνομία για διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, παράνομης πρόσβασης σε μέρος συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, παράνομης παρέμβασης σε δεδομένα συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατάχρησης επινοήσεων, απάτης σχετιζόμενης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, αδικήματα σχετιζόμενα με παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδικήματα κατά παράβαση του άρθρου 14Β του περί πνευματικής ιδιοκτησίας Νόμου, αδικήματα του περί της παρεμπόδισης και καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Νόμου και αδικήματα κατά παράβαση του άρθρου 4 του περί της σύμβασης για τη νομική προστασία των υπηρεσιών που βασίζονται ή συνίστανται στην παροχή πρόσβασης υπό όρους.

Τα αδικήματα διαπράττονταν εδώ και χρόνια μέχρι και την 9η Ιανουαρίου 2018, στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ολλανδία.

Θα ληφθούν 400 καταθέσεις από πελάτες

Στην απόφαση του το Δικαστήριο ανέφερε ότι από την παράθεση της υπόθεσης από την Αστυνομία διεφάνη ότι οι δύο ύποπτοι από τη Λεμεσό συνδέονται ευλόγως με τα αδικήματα που εξετάζονται εναντίον τους και πως οι υποψίες εναντίον τους είναι εύλογες και καλόπιστες.

Πρόσθεσε ότι η Αστυνομία οφείλει να διερευνήσει ενδελεχώς την υπόθεση δεδομένου ότι θα πρέπει μεταξύ άλλων να ληφθούν περίπου 400 καταθέσεις από πελάτες και το οικογενειακό περιβάλλον των υπόπτων, να γίνουν έρευνες προς εντοπισμό εξοπλισμού που σχετίζεται με τα υπό διερεύνηση αδικήματα και να γίνει οικονομική έρευνα των υπόπτων.

Η Αστυνομία ζήτησε χθες την έκδοση διατάγματος κράτησης των υπόπτων για οκτώ ημέρες, ωστόσο σήμερα το Δικαστήριο εξέδωσε σχετικό διάταγμα για 7 μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρθηκε χθες στο Δικαστήριο το Γραφείο Καταπολέμησης Αδικημάτων Κλοπής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Παράνομων Στοιχημάτων και οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Βουλγαρίας της Ολλανδίας και της Ελλάδας έλαβαν από τα τέλη Μαρτίου 2017 πληροφορία από τη Νόβα Ελλάδος, ότι συγκεκριμένα άτομα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε συνεργασία με άτομα που δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία και την Κύπρο εγκατέστησαν πειρατικό δίκτυο που διαμοιράζει παράνομα με streaming, συνδρομητικό σήμα τηλεοπτικών πακέτων από Ελλάδα, Βρετανία, Ιταλία όπως Nova, Ote, Sky UK, Bein Sports, Sky Italia, Sky DE και άλλων συνδρομητικών πακέτων.

Ο κεντρικός server στη Βουλγαρία

Σύμφωνα με την πληροφορία που είχε το Γραφείο στην Κύπρο, o κεντρικός server ήταν εγκατεστημένος στη Βουλγαρία ενώ ο δεύτερος εικονικός server στην Ολλανδία.

Ακόμα η πληροφορία ανέφερε πως εκτός από συνεργάτες στη Κύπρο, το παράνομο κύκλωμα συνεργαζόταν και με πειρατικό δίκτυο στη Λεμεσό, με συγκεκριμένα άτομα με τα οποία αντάλλαζε παράνομο διαμοιρασμό streaming των καναλιών τους. Περαιτέρω οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ανέπτυξαν μεγάλη τεχνολογία που τους προστάτευε από τον εντοπισμό της εταιρείας με την οποία συνεργάζονταν αλλά και της δικής τους εταιρείας.

Περαιτέρω τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2017, το παράνομο δίκτυο εγκατέστησε μέσω διαδικτύου προγράμματα της Cablenet και της CYTA. Η ΑΤΗΚ προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες και κατάφερε να επιβεβαιώσει την πληροφορία της Νόβα αναφορικά με το παράνομο δίκτυο και τη δράση του στην Κύπρο.

Το Γραφείο εξασφάλισε διατάγματα πρόσβασης σε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα ηλεκτρονικών διευθύνσεων που είναι καταχωρημένες και λειτουργούν στην Κύπρο, οι οποίες διανέμουν ή και εμπορεύονται παράνομα μέσω διαδικτύου τηλεοπτικό περιεχόμενο ζωντανών μεταδόσεων αθλητικών διοργανώσεων της Cytavision.

Από περαιτέρω διερεύνηση έγινε κατορθωτός ο εντοπισμός και συμμετοχή των τριών υπόπτων στην υπόθεση, ενώ από επιτόπιες εξετάσεις μελών του Γραφείου διαπιστώθηκε ότι σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις σε Λάρνακα, Πάφο και Λεμεσό άτομα ασχολούνταν με την πώληση συσκευών και παράνομων συνδρομών για θέαση συνδρομητικών καναλιών τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονη επιχείρηση στις εμπλεκόμενες χώρες

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη επιχείρηση της Αστυνομίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Ολλανδία και Βουλγαρία με τη στήριξη της Europole και τη συμμετοχή του κινητού γραφείου της Εuropole στη Κύπρο.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ένα εξαιρετικά μεγάλο και καλά διακλαδωμένο δίκτυο με εταιρείες, ηλεκτρονικές διευθύνσεις και εξυπηρετητές, τους γνωστούς ως servers μέσω του οποίου γινόταν η διανομή των σημάτων στο μεγάλο πελατολόγιο.

Στο επίκεντρο του δικτύου ήταν τρεις servers στη Βουλγαρία, τα υποστατικά στην Κύπρο και ένας εικονικός server στην Ολλανδία ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιείτο για αποκοπή της σύνδεσης από τις διωκτικές αρχές των υποστατικών ελέγχου του κυκλώματος στην Κύπρο με τους servers στη Βουλγαρία.

500.000 πελάτες παγκόσμια

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο το πελατολόγιο του παράνομου δικτύου φθάνει το μισό εκατομμύριο άτομα παγκόσμια, κυρίως Έλληνες ομογενείς στους οποίους παρείχε πρόσβαση σε περίπου 1200 κανάλια, ενώ η χρέωση ανά πελάτη ανερχόταν στα 100 - 150 ευρώ ανά έτος.

Η Αστυνομία θεωρεί ότι έχει εξαρθρωθεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παράνομου διαμοιρασμού σήματος και αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών σε όλη την Ευρώπη. Ο τρόπος λειτουργίας του δικτύου ήταν εξαιρετικά εξεζητημένος και τεχνολογικά πολύπλοκος, αφού χρησιμοποιώντας νόμιμες συνδρομές, αναμετέδιδε παράνομα το σήμα σε μισό εκατομμύριο πελάτες με τα κέρδη να ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αυτοί οι δρόμοι κλείνουν σήμερα στη Λευκωσία

«Ποια η σκοπιμότητα ; Στην ανάρτηση της ‘Καθημερινής’ στο διαδίκτυο, σήμερα, Δευτέρα 17 /2 / 2020, ...»
YIANNOULIS  |  10:21

Ν. Νουρής: Στοπ σε εικονικούς φοιτητές και γάμους για άσυλο

«Κύριε Υπουργέ, θα σου βγάλω το καπέλο αν καταφέρεις αυτό που οι προηγούμενοι υπουργοί δεν κατόρθωσαν ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Πρώην και νυν ΥΠΟΙΚ αντιδρούν κατά Άντρου

«ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ… Οπωσδήποτε, με τις εμπειρίες, που ελπίζω να αποκτήσατε, στη διαχείριση των οικονομικών ...»
YIANNOULIS  |  13:22

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση την Κυριακή, κυρίως στα δυτικά και τα ορεινά.

Συννεφιά και αέρας σήμερα

Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως ανατολικοί και τοπικά µέχρι νοτιοανατολικοί, στα προσήνεµα µέτριοι µέχρι ισχυροί, ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X