ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Κάρυος: Ζημιές άνω του 40% στις πατατοφυτείες σε Κοκκινοχώρια από βροχές

«Οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν χθες στα Κοκκινοχώρια είναι υπεραρκετές, σε σημείο, που έχουν πλημμυρίσει πάρα πολλές φυτείες πατατών, που είναι και οι περισσότερες φυτείες στη περιοχή» ανέφερε

ΚΥΠΕ

Πέραν του 40%, υπολογίζονται οι ζημιές στις πατατοφυτείες στα Κοκκινοχώρια από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν χθες, αφού όλες οι φυτείες των πρώιμων, μεσοπρώιμων και όψιμων πατατών, έχουν πλημμυρίσει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Κάρυος, εκπρόσωπος των πατατοπαραγωγών.

Πρόσθεσε ότι «οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν χθες στα Κοκκινοχώρια είναι υπεραρκετές, σε σημείο, που έχουν πλημμυρίσει πάρα πολλές φυτείες πατατών, που είναι και οι περισσότερες φυτείες στη περιοχή». Όπως σημείωσε, από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες έχει επηρεαστεί ολόκληρη η πατατοφυτεία της επαρχίας. Ωστόσο, είπε, «δεν μπορούμε προς το παρόν να τις δούμε, γιατί πρέπει να περάσουν 10 – 15 μέρες προκειμένου να καταφέρουμε να μπούμε στα χωράφια και να δούμε σε πιο ποσοστό έφτασε το σάπισμα των πατατών».

Ανέφερε ακόμα ότι χωράφια πατατών πλημμύρισαν σε όλες τις Κοινότητες που φυτεύεται το συγκεκριμένο προϊόν στα Κοκκινοχώρια, από την Ορμήδεια, την Ξυλοφάγο- η οποία πλήγηκε την περασμένη εβδομάδα από χαλαζόπτωση- και το Παραλίμνι.  «Ευτυχώς η καταστροφή στις πλημμυρισμένες περιοχές πατατοφυτειών, που αφορούν τις πρώιμες, τις μεσοπρώιμες και τις όψιμες,  δεν είναι ολοκληρωτική, αλλά υπολογίζουμε ότι οι ζημιές είναι πέραν του 40%», τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κάρυος είπε πως «όταν υπάρχουν τέτοια έντονα καιρικά φαινόμενα, ενημερώνουμε τους λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας, οι οποίοι επισκέπτονται τις περιοχές και βλέπουν το πρόβλημα που υπάρχει. Ωστόσο ανακοίνωση για Δηλώσεις Ζημιάς θα γίνει, όταν οι λειτουργοί καταφέρουν να εισέλθουν στις πλημμυρισμένες πατατοφυτείες και να δουν ότι υπάρχει πέραν του 30% ζημιά».

Εξήγησε ακόμα ότι σε περίπτωση που η ζημιά κατά περιοχή είναι κάτω του 30% τότε δεν γίνεται ανακοίνωση για Δηλώσεις Ζημιάς και οι ζημιές μένουν στον παραγωγό. «Κατά τη χθεσινή μέρα η βροχόπτωση ήταν πάρα πολύ έντονη και σε συνδυασμό με τις βροχές και τη χαλαζόπτωση σε ορισμένες περιοχές την περασμένη εβδομάδα, είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν όλες οι πατατοφυτείες των Κοκκινοχωριών», σημείωσε.     

Εν τω μεταξύ λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν χθες στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου σχηματίστηκε ανεμοστρόβιλος στο Παραλίμνι και υδροστρόβιλος στη θάλασσα στη περιοχή Βρυσούδια στον Πρωταρά.

Από τον ανεμοστρόβιλο καταστράφηκε ολοσχερώς ένα θερμοκήπιο με ντομάτες και αγγουράκια με τα κομμάτια του να μεταφέρονται αρκετά μέτρα μακριά. Ευτυχώς δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα εργάτες στη περιοχή και έτσι δεν υπήρξε οποιοσδήποτε τραυματισμός.

Από τον ανεμοστρόβιλο καταστράφηκαν επίσης ορισμένες καλλιέργειες ντομάτας και αγγουριού που βρίσκονταν κοντά στο θερμοκήπιο, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε ηλιακούς θερμοσίφωνες και ντεπόζιτα νερού στο Παραλίμνι.

Στη Λάρνακα πλημμύρισαν χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης για λίγη ώρα ορισμένοι δρόμοι στο κέντρο της πόλης, ωστόσο μόλις σταμάτησε η βροχή οι δρόμοι άνοιξαν αφού οι οχετοί ομβρίων υδάτων κατάφεραν να απορροφήσουν την μεγάλη ποσότητα του νερού.

Οι δρόμοι που είχαν πλημμυρίσει ήταν η οδός Διογένους στη περιοχή Φανερωμένης, τμήμα της λεωφόρου Γρίβα Διγενή, έξω από την πρώην κατοικία του Αστυνομικού Διευθυντή και δρόμος έξω από τη Μητρόπολη Κιτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση