ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παραβίαση διατάγματος - Αποφυλακίζεται ο 35χρονος

Θετική η έκβαση στην υπόθεση που προκάλεσε αντιδράσεις

Newsroom K

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου που στις 12/5/2020 επέβαλε σε 35χρονο από την Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου ποινή άμεσης φυλάκισης 45 ημερών.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ την Τετάρτη (13/5) ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο θέμα αυτό και ερωτηθείς ως προς το ενδεχόμενο παρέμβασής του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Νομική Υπηρεσία, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξετάζει το ενδεχόμενο παρέμβασης στο θέμα της επιβολής ποινής άμεσης φυλάκισης 45 ημερών σε 35χρονο από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για παραβίαση των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, μετά από συνεννόηση του Γενικού Εισαγγελέα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο 35χρονος αναμένεται να αφεθεί άμεσα ελεύθερος με Προεδρική Χάρη.

Θυμίζουμε ότι ο 35χρονος κρίθηκε ένοχος κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας εν σχέσει με το αδίκημα της απαγόρευσης μετακίνησης προσώπων κατά παράβαση των διαταγμάτων του Περί Λοιμοκαθαρσεως Νομου που εκδόθηκαν για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοιου.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, στις 25/03/2020 και ώρα 09:15 μ.μ. στην Δερύνεια ο 35χρονος καταγγέλθηκε από μέλη της Αστυνομίας καθότι παραβίασε το διάταγμα απαγόρευσης μετακίνησης προσώπων.

Στην απόφασή του το δικαστήριο μάλιστα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Την ίδια στιγμή μέσω των ΜΜΕ ο κόσμος ενημερωνόταν για τα κρούσματα του ιού και δυστυχώς για θανάτους, που σε διάφορες χώρες αυξάνονται μέρα με την μέρα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και ενώ με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί έχει αλλάξει δραματικά ο τρόπος ζωής της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, αυτών δηλαδή που επιλέγουν τον δρόμο της νομιμότητας και τη συμμόρφωση με τα διατάγματα, κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου ή και των συμπολιτών τους, αγνοούν τα διατάγματα και συνεχίζουν κανονικα τη ζωή τους ως αν να μην συμβαίνει τίποτε. Τέτοιες συμπεριφορές είναι βεβαίως απαράδεκτες. Μια τέτοια περίπτωση βεβαίως είναι και αυτή του κατηγορούμενου, που απλά το βράδυ αποφάσισε να πάει να δει την φιλενάδα του. Παρεμβάλλω εδώ ότι βεβαίως όλα τα αδικήματα που παραβιάζουν νόμους που αφορούν την δημόσια υγεία είναι πολύ σοβαρά. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, υπό τις δοσμένες συνθήκες και περιστάσεις, καθίστανται ιδιαιτέρως σοβαρά».

Ως προς την επιβολή της ποινής το δικαστήριο σημείωσε: «Η απάντηση λοιπόν των Δικαστηρίων σε τέτοιες συμπεριφορές για ευνόητους λόγους και προκειμένου τα Δικαστήρια να επιτελέσουν τον σημαντικό τους ρόλο στην κοινωνία αλλά και για να σταλούν τα σωστά μηνύματα, επιβάλλεται να είναι άμεση, δυνατή και κρυστάλλινη. Τούτο μπορεί να γίνει μόνον μέσα από την επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών. Για μετριασμό της ποινής λαμβάνω υπόψη μου το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, τις προσωπικές του περιστάσεις και όσα τέθηκαν από την υπεράσπιση. Καταλήγω ότι η μόνη αρμόζουσα ποινή είναι η ποινή φυλάκισης και επιβάλλω ποινή φυλάκισης 45 ημέρες η οποία θα ξεκινά από σήμερα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Δρομολογεί διώξεις η Ερευνητική

«Προς την Επιτροπή Διερεύνησης: πριν κάνετε οτιδήποτε εναντίον των οποιονδήποτε παρανομούντων ρωτείστε ...»
ΑΚΑ  |  09:46

Δρομολογεί διώξεις η Ερευνητική

«Προς την Επιτροπή Διερεύνησης: πριν κάνετε οτιδήποτε εναντίον των οποιονδήποτε παρανομούντων ρωτείστε ...»
ΑΚΑ  |  09:45

Γυμναστήριο άνοιξε παρά τα μέτρα - Περίπτερο σέρβιρε σε πελάτες

«Αυτό το γυμναστήριο είναι το Olympia στον Άγιο Αθανάσιο σε γειτονιά. Έχει πολλές μέρες που άνοιξε, ...»
Dmitiry  |  21:17

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση