ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναμένεται κλήση του Ιεράρχη από τους ανακριτές για κατάθεση

Πολύ σοβαρή η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση γυναίκας το 2011 λένε αστυνομικές πηγές

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μορφή χιονοστιβάδας τείνουν να προσλάβουν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών, με πρωταγωνιστή ανώτερο κληρικό της Εκκλησίας της Κύπρου και μη ενεργό μέλος της Ιεράς Συνόδου. Από τότε που ξέσπασε ο σάλος, τρία πρόσωπα φέρεται να έχουν σπάσει τη σιωπή τους δημοσιοποιώντας με τον ένα ή άλλο τρόπο τα όσα φαίνεται να βίωσαν, σε ανύποπτο χρόνο, από τον συγκεκριμένο Ιεράρχη. Ωστόσο ενώπιον της Αστυνομίας, μέχρι σήμερα, υπάρχει μια επίσημη καταγγελία από πρόσωπο το οποίο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, φαίνεται να παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από τον φερόμενο δράστη, το 2011. Για την περίπτωση αυτή η Αστυνομία έχει ανοίξει φάκελο διερεύνησης των ισχυρισμών, λαμβάνοντας καταθέσεις από διάφορα πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τον οποίο οι ανακριτές της υπόθεσης επισκέφθηκαν στην Αρχιεπισκοπή, την περασμένη εβδομάδα. Από πλευράς Αστυνομίας, πηγές, χαρακτηρίζουν πολύ σοβαρά τα όσα έχουν καταγγελθεί, από το φερόμενο θύμα καθώς και από το υλικό που έχει συλλεχθεί από τους ανακριτές. Για τις άλλες δυο περιπτώσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, οι ίδιες πηγές λένε πως οι σχετικές διαδικασίες είναι σε πρώιμο στάδιο με τους ανακριτές να αξιολογούν τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ή φθάνουν στα αστυνομικά γραφεία. Ειδικά για μια από τις δυο, αστυνομική πηγή έλεγε στην «Κ» πως αναμένεται να έλθει στην Κύπρο το φερόμενο θύμα προκειμένου να καταθέσει και να ανοίξει φάκελος της υπόθεσης.

Ο Ιεράρχης

Για την πρώτη περίπτωση, αυτή του 2011, οι ανακριτές παρουσιάζονται να έχουν στα χέρια τους ισχυρά στοιχεία τα οποία δικαιολογούν την κλήση του φερόμενου δράστη για κατάθεση. Τον εν λόγω πρόσωπο, εδώ και μερικά χρόνια, απέχει από τα διοικητικά καθήκοντα που είχε στη Μητροπολιτική περιφέρειά του, ασκώντας μόνο τα ιερατικά του. Λόγω τον προβλημάτων υγείας που φαίνεται να αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος Ιεράρχης, αστυνομικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι ανακριτές να μεταβούν στο χώρο στον οποίο διαβιώνει τα τελευταία χρόνια. Οι καταγγελίες έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο χώρο της Εκκλησίας η οποία βρίσκεται στο μέσω μιας θύελλας με απροσδιόριστη κατάληξη. Εκκλησιαστικές πηγές, με τις οποίες μίλησε η «Κ», έλεγαν πως ουδέποτε από το 2011 και μετά δεν υποβλήθηκαν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου καταγγελία ή καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Εάν είχε γίνει κάτι τέτοιο, όπως σημειώνεται, η Ιεράς Σύνοδος θα ξεκινούσε διερεύνηση μέσω των διαδικασιών που προβλέπει ο νέος Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που υπάρχουν πως οι καταγγελίες έγιναν στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο οποίο τις χειρίστηκε χωρίς να τις παρουσιάσει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως τονίζεται από εκκλησιαστικούς κύκλους, η Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί να κάνει και πολλά νοουμένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διερεύνηση των καταγγελιών από όργανα του κράτους. Η Ιερά Σύνοδος θα ασχοληθεί με το όλο ζήτημα εάν και εφόσον η υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και υπάρχει αποτέλεσμα που να δικαιολογεί την παρέμβασή της.

Πέραν των δέκα

Στο γενικότερο ζήτημα των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση, από την Αστυνομία λέγεται πως ενώπιον της, βρίσκονται πέραν των δέκα καταγγελιών που τυγχάνουν διερεύνησης. Από τις σοβαρότερες για τις οποίες έχουν εντοπισθεί ισχυρά στοιχεία είναι αυτή που αφορά προπονητή στίβου. Οι έρευνες για τη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν ολοκληρωθεί και ο σχετικός φάκελος, όπως έγραψε χθες Δευτέρα η «Κ», είναι στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες και αναμένεται η καταχώρηση υπόθεσης στο Δικαστήριο. Το συγκεκριμένο πρόσωπο παρουσιάζεται να έχει καταγγελθεί από τέσσερα πρόσωπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση