ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιδράσεις για τα κυπαρίσσια της Κυριάκου Μάτση

Καταγγελίες για κόψιμο των ριζών των δέντρων κατά τις εκσκαφές, παρά τις προειδοποιήσεις Οικολόγων και Τμ. Δασών

Του Γιάννου Λύτρα

Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην Κύπρο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, προκάλεσαν την πτώση δέντρων στην οδό Κυριάκου Μάτση στην Λευκωσία, όπου πραγματοποιούνται εργασίες ανάπλασης. Το Τμήμα Δασών προέβη σε προειδοποιήσεις ως προς τον τρόπο που θα έπρεπε να γίνουν οι εκσκαφές για τα έργα ανάπλασης, καθώς τίθετο θέμα ασφάλειας. Το Κίνημα Οικολόγων, με ανακοινώσεις του, αναφέρθηκε στις εκσκαφές του εργολάβου, οι οποίες κατέστησαν και άλλα δέντρα επικίνδυνα.

Το Κίνημα Οικολόγων στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «σε επιστολή του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2019 ο Δήμος Λευκωσίας απάντησε πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δέντρων, ωστόσο το αποτέλεσμα παρουσιάζει διαφορετική εικόνα. Για την σημερινή τραγική κατάληξη προειδοποιούσε και το Τμήμα Δασών καθώς οι εκσκαφές στο σημείο έγιναν σε βάθος ενός μέτρου και σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου και από τις δυο πλευρές των δέντρων που βρίσκονται κατά μήκος της Λεωφόρου». Μάλιστα, αναφέρει ότι «υπήρξαν προειδοποιήσεις για μελλοντική ξήρανση των δέντρων λόγω επηρεασμού στο ριζικό τους σύστημα, αλλά και ανεπάρκειας στη μηχανική στήριξή τους». Παράλληλα, τονίζεται ότι «πολλά δέντρα έχουν καταστεί επικίνδυνα«, αλλά «δεν έχει παρθεί κάποιο μέτρο για την στήριξη ή προστασία τους. Από την εκκοπή του κυπαρισσιού που έπεσε προκύπτει ότι τα δέντρα είναι υγιέστατα».

Με νέα ανακοίνωσή του την Τετάρτη 08/01, το Κίνημα Οικολόγων κάκιζε την κοπή άλλων τεσσάρων δέντρων επί της Κυριάκου Μάτση. Μάλιστα, επικριτική είναι η στάση του Κινήματος όσον αφορά την μη λήψη μέτρων στήριξης των δέντρων, καθώς η απάντηση που έλαβε ήταν ότι τέτοιου είδους μέτρα θα δυσκόλευαν τον εργολάβο στην εκτέλεση των εργασιών, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Σε δηλώσεις του στην «Κ», ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ανέφερε ότι κάποια από τα δέντρα ήταν μεγάλης ηλικίας, ενώ δεν ήταν υγιή. Σε σχέση με το έργο της ανάπλασης, ο κος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι το Τμήμα Δασών είχε προειδοποιήσει τον εργολάβο του έργου ότι υπήρχε κίνδυνος για τα κυπαρίσσια, καθώς πρόκειται για δέντρα των οποίων οι ρίζες δεν εισχωρούν βαθιά στο έδαφος. Ως εκ τούτου, η αποκοπή των ριζών τους, σε συνδυασμό με το ύψος αυτών των δέντρων, τα καθιστά ευάλωτα, με το παραμικρό φύσημα του ανέμου. Όπως είπε ο κος Αλεξάνδρου, καλό είναι να μην είμαστε αρνητικοί, τονίζοντας ότι η ανάπλαση του δρόμου είναι ένα έργο που έπρεπε να γίνει, οπότε ένας αριθμός δέντρων θα έπρεπε να θυσιαστεί. Ως αντισταθμιστικό μέτρο ανέφερε την φύτευση νέων κυπαρισσιών, σχετικά ανεπτυγμένων, που θα φτάνουν περίπου τα δύο μέτρα και σε συνδυασμό με την φροντίδα τους, μπορούν σε μερικά χρόνια να αναπτυχθούν αρκετά.

Θα φυτευτούν άλλα 90

Ο Δήμος Λευκωσίας, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι προχωρά στην ανάπλαση του δρόμου, παρά το ότι υπήρξαν πολλές φωνές στο παρελθόν για αποκοπή όλων των δέντρων και διαπλάτυνση του δρόμου. Παράλληλα, αναφέρει ότι θα γίνει εμπλουτισμός του πρασίνου, με την φύτευση άλλων δέντρων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στόχος του έργου είναι η διατήρηση και αναβάθμιση του ιδιαίτερου περιβαλλοντικού χαρακτήρα του δρόμου, με την προστασία των υφιστάμενων μεγάλων δέντρων και την ενίσχυση του πρασίνου με νέες φυτεύσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπλαση της Κυριάκου Μάτση διατηρώντας τον χαρακτήρα του δρόμου, παρά τις πολλές αντίθετες φωνές που υποστήριζαν την αφαίρεση των δέντρων και τη διαπλάτυνση του δρόμου.

Με το έργο θα γίνει σημαντικός εμπλουτισμός του πρασίνου με τη φύτευση επιπλέον ενενήντα μεγάλων και ώριμων δέντρων, δημιουργώντας συνθήκες για ευχάριστη διακίνηση όλων των πολιτών.

Η πτώση των δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους και η αφαίρεση άλλων για λόγους ασφάλειας δεν ήταν θέμα των εργασιών που εκτελούνται στην περιοχή αλλά την κατάσταση των δέντρων. Παράγοντες όπως η ηλικία και η υγεία των υφιστάμενων δέντρων έχουν προκαλέσει τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί. Οι σφοδροί άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκάλεσαν την εκρίζωση και πτώση δύο δέντρων τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020. Ο Εργολάβος και οι επιβλέποντες Μηχανικοί του Δήμου έσπευσαν άμεσα στο χώρο και απομάκρυναν τα δέντρα. Στη συνέχεια υπεύθυνοι λειτουργοί του έργου επισκέφθηκαν το εργοτάξιο μαζί με εκπροσώπους του Τμήματος Δασών για επαναξιολόγηση της κατάστασης όλων των υφισταμένων δέντρων. Τέσσερα επιπλέον δέντρα, 3 κυπαρίσσια και ένας πεύκος, κρίθηκαν επικίνδυνα και ασταθή και αποφασίστηκε η υλοτόμηση και απομάκρυνσή τους. Επίσης, για δέκα δέντρα έγιναν υποδείξεις για επιλεκτικό κλάδεμα της κόμης τους.

Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020 εκδόθηκε άδεια υλοτόμησης από το Τμήμα Δασών για τα 4 δέντρα που κρίθηκαν ασταθή και επικίνδυνα για την ασφάλεια του κοινού και ο εργολάβος προέβη στην υλοτόμησή τους. Έγινε επίσης το κλάδευμα στα δέντρα όπως είχε υποδειχθεί. Τα δέντρα που αποκόπηκαν θα αντικατασταθούν με μεγάλα ώριμα δένδρα του ιδίου είδους στην νέα τοπιοτέχνιση που περιλαμβάνεται στο έργο. Σημειώνουμε ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία με το Τμήμα Δασών στην κοινή προσπάθεια διατήρησης των υφιστάμενων δέντρων της Λεωφόρου, συνεργασία η οποία θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη υλοποίηση του έργου ανάπλασης του δρόμου.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Λευκωσίας υλοποιεί μια εις βάθος και πολυεπίπεδη φιλική προς το περιβάλλον πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτή περιλαμβάνει μεταξύ πολλών άλλων, τη δημιουργία δικτύου μικρών λεωφορείων, τη δημιουργία δικτύου πεζοδρομίων και τη φύτευση πέραν των 5000 ώριμων μεγάλων δέντρων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X