ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιδράσεις για το κατασκοπευτικό βαν που «βγήκε από τις σκιές»

Το άρθρο το παρουσιάζει σε δρόμους της Λάρνακας να κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων του

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Άρθρο του Thomas Brewster στο Forbes παρουσιάζει ένα μαύρο βαν το οποίο διαθέτει υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης και κυκλοφορεί στους δρόμους της Λάρνακας. Το άρθρο κυκλοφόρησε με τίτλο «A Multimillionaire Surveillance Dealer Steps Out Of The Shadows . . . And His $9 Million WhatsApp Hacking Van» που μεταφράζεται ως, «ένας πολυεκατομμυριούχος ειδικός παρακολούθησης βγαίνει από τις σκιές με το 9 εκατομμυρίων δολαρίων βαν του που έχει την δυνατότητα υποκλοπών».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο αναφέροντας ότι η συνάντηση με τον Tal Dilian έγινε σε ένα ήσυχο δρομάκι καλυμμένο με λουλούδια στην Λάρνακα. Όπως φαίνεται και στο βίντεο ο δρόμος στον οποίο αναφέρεται ο αρθρογράφος είναι πάροδος της πολυσύχναστης λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού.

Δείτε τον χάρτη:

Το βαν είναι ένα τροποποιημένο GMC ασθενοφόρο το οποίο εξοπλίστηκε με σύνεργα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, οι ειδικές αντένες του μπορούν να εντοπίσουν τι περιέχει ένα κινητό σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου και με το πάτημα ενός κουμπιού να το «αδειάσει». Ο βετεράνος των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών με εμπειρία 24 χρόνων λέει ότι μπορεί με τον εξοπλισμό του να αποκτήσει πρόσβαση στα μηνύματα του WhatsApp, στις συνομιλίες του Facebook, σε γραπτά μηνύματα, κλήσεις και ότι υλικό διαθέτει ένα «έξυπνο» κινητό.

Ο Dillan όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, μεταξύ άλλων, θέλησε να κάνει επίδειξη των δυνατών του εξοπλισμού παρακολούθησης που διαθέτει. Το «Α- Team» βαν, όπως χαρακτηρίζεται, χρεώνει για τις υπηρεσίες του από 3,5 εκατομμύρια δολάρια μέχρι 9 αναλόγως της κατασκοπευτικής τεχνολογίας που επιθυμεί ο πελάτη. Στο πρακτικό κομμάτι ο Dilian έστειλε έναν συνεργάτη του σε απόσταση περίπου 200 μέτρων λέγοντας ότι, «θα τον εντοπίσουμε, θα τον παρακολουθήσουμε και θα αποκτήσουμε πρόσβαση στο κινητό του». Στην συνέχεια το κινητό ενώθηκε σε συγκεκριμένο Wi-Fi και από εκεί έγινε εγκατάσταση λογισμικού παρακολούθησης χωρίς ο κάτοχος να καταλάβει το παραμικρό. Εντός του οχήματος αμέσως μετά που άρχισε να λειτουργεί το λογισμικό εμφανίστηκαν στην οθόνη του Dilian μηνύματα από το WhatsApp του συνεργάτη του.

Όποιος πιστεύει ότι οι συνομιλίες του στο WhatsApp ή οποιοδήποτε κομμάτι της ψηφιακής του ζωής είναι 100% ιδιωτικό θα καταλάβει ότι τρέφει ψευδαισθήσεις αν περάσει δύο μέρες με τον Dilian προσθέτει ο δημοσιογράφος.

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις των κομμάτων

Το άρθρο των Forbes έφερε αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα, με το ΑΚΕΛ να θέτει στην κυβέρνησης μια σειρά ερωτημάτων για την δράση του συγκεκριμένου οχήματος. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει «Δημοσίευμα ξένου ΜΜΕ, που αναπαράγεται και σε κυπριακά ΜΜΕ, αποκαλύπτει ότι όχημα τύπου βαν, με υπερσύγχρονα συστήματα παρακολουθήσεων και υποκλοπών, ιδιοκτησίας ενός τέως Ισραηλινού πράκτορα που παρέχει υπηρεσίες κατασκοπείας, κυκλοφορεί και δραστηριοποιείται στη Λάρνακα. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός έχει τεράστιες, ανεξέλεγκτες ουσιαστικά δυνατότητες, αφού μπορεί να εισβάλλει σε τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση εκατοντάδων μέτρων, να υποκλέπτει υλικό και συνδιαλέξεις, να αναγνωρίζει ανθρώπινη φωνή, να λειτουργεί τις συσκευές στη θέση του ιδιοκτήτη τους. Προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές;

1. Πώς και γιατί βρίσκεται στην Κύπρο ένα τέτοιο μηχάνημα;
2. Πώς και κατόπιν ποιου ελέγχου εκτελωνίστηκε;
3. Στη βάση ποιας νομοθεσίας λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες;
4. Με ποιου την άδεια παρακολουθεί ποιους;
5. Έναντι ποιων στράφηκε η λειτουργία του μέχρι σήμερα;

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις και να λογοδοτήσει στους πολίτες. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους οφείλουν να ενεργήσουν τάχιστα, να κατάσχουν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και να εμποδίσουν τη λειτουργία του μέχρι διερευνηθεί η νομιμότητα και η σκοπιμότητα της δράσης του».

Από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών ζητά εξηγήσεις για το δημοσίευμα αναφέροντας, «Το διεθνές ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης Forbes, όπως και πολλά άλλα διεθνή και ντόπια ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδουν ότι ένα μαύρο μετατρεπόμενο ασθενοφόρο τύπου GMC έχει μετατραπεί σε μονάδα κατασκοπίας και παρακολούθησης. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τελευταίας και ανεπτυγμένης τεχνολογίας κατασκοπευτικά εργαλεία, των οποίων οι δυνατότητες προκαλούν το αίσθημα τρόμου στους πολίτες. Το εν λόγω βαν επίσης φαίνεται να ανήκει σε έναν πρώην Ισραηλινό πράκτορα και ο οποίος παρέχει παρεμφερή υπηρεσίες, με έδρα τη Λάρνακα.

Η Συμμαχία Πολιτών καλεί άμεσα την Κυβέρνηση να πληροφορήσει τους πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει, αν φυσικά και η ίδια είναι ενήμερη. Αν δεν είναι, τότε τα προβλήματα του κράτους σε θέματα ασφάλειας είναι μεγαλύτερα από ότι νομίζουμε. Ταυτόχρονα απαιτούμε τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να γίνει γνωστό τι πληροφορίες έχουν περισυλλέγει από το βαν αυτό, πως αξιοποιήθηκαν, από πότε βρίσκεται στο νησί, από που ήρθε, ποιες περιοχές σάρωσε».

Προδρόμου: Δηλωμένη η εταιρεία του Ισραηλινού

Στα ερωτήματα τα οποία θέτει παραπάνω το ΑΚΕΛ απαντά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, με γραπτή του δήλωση, λέγοντας ότι η νομοθεσία καλύπτει την εισαγωγή, κατασκευή, διαφήμιση και την πώληση των εν λόγω ηλεκτρονικών προϊόντων, ενώ αναφέρει πως η εταιρεία έχει Κύπριους μετόχους και είναι δηλωμένη στον Έφορο Εταιρειών:

«Σχετικά με γραπτή δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ που αφορά διαφήμιση τεχνολογικού εξοπλισμού από ξένο επιχειρηματία, πληροφορούμε τα ακόλουθα.

Η ρύθμιση της εισαγωγής, κατασκευής, διαφήμισης και πώλησης τέτοιων ηλεκτρονικών προϊόντων προβλέπεται από το Νόμο 92 (Ι) 1996 Περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας.

Ο επιχειρηματίας στον οποίον γίνεται αναφορά, που είναι Ισραηλινός υπήκοος, δραστηριοποιείται στην Κύπρο με εταιρεία η οποία έχει Κύπριους μετόχους και είναι δηλωμένη στον Έφορο Εταιρειών.

Ορισμένα από τα διαφημιζόμενα προϊόντα εισάγονται στην Κύπρο σύμφωνα με το Νόμο 82/1967 Περί Τελωνείων και Φόρων Καταναλώσεως και όπως αυτός έκτοτε έχει τροποποιηθεί.

Παράβαση της νομοθεσίας προβλέπει χρηματικές ποινές όπως και ποινή φυλάκισης και κατάσχεση ή και τη δήμευση των προϊόντων.

Το όλο θέμα διερευνάται από την Αστυνομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση