ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανώτατο: Ξανά στο σκαμνί Ζολώτας - Φόλε

«Η έφεση επιτρέπεται. Η πρωτόδικη απόφαση ακυρώνεται. Οι κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων επαναφέρονται», σημειώνει το Δικαστήριο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε την Τετάρτη δεκτή την έφεση που καταχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία είχε διακοπεί η ποινική δίωξη των κατηγορουμένων Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε στην υπόθεση Focus.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αποφάσισε στις 7/8 τη διακοπή της δίκης για τους δύο κατηγορούμενους και την απαλλαγή τους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν λόγω κατάχρησης της δικαστικής διαδικασίας από την πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής.

Το τριμελές Εφετείο, με ομόφωνη απόφαση του, ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε καμιά καταχρηστική συμπεριφορά εκ μέρους των διωκτικών αρχών. Το Ανώτατο έκρινε, επίσης, ότι η Κατηγορούσα Αρχή δεν ενήργησε με κακή πίστη και ούτε επηρεάστηκαν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.

«Η έφεση επιτρέπεται. Η πρωτόδικη απόφαση ακυρώνεται. Οι κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων επαναφέρονται», σημειώνει το Δικαστήριο.

Ο Μιχάλης Ζολώτας αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν αδικήματα συγκάλυψης κατά παράβαση του περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου, ενώ ο Μιχάλης Φόλε αντιμετώπιζει κατηγορίες που αφορούν αδικήματα συναλλαγών που υποδηλώνουν διαφθορά, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, ενεργούς δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η απόφαση του Κακουργιοδικείου

Η διακοπή δίωξης των Ζολώτα και Φολέ είχε αποφασισθεί μετά από αίτηση που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι των δυο προσώπων. Όπως αναφέρθηκε, τότε, στην απόφαση του Δικαστηρίου αφορμή για την καταχώρηση της αίτησης, αποτέλεσε η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία ακυρώθηκαν τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί για τους δυο κατηγορουμένους.

Το Δικαστήριο μετά από εξέταση του αιτήματος κατέληξε στην απόφαση πως η συνέχιση της δίωξης των Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φολέ «συνιστά κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, που εδράζεται και συναρτάται με την παραβίαση του Συνταγματικού δικαιώματος της ελευθερίας των κατηγορουμένων. Έτσι διατάσσουμε τη διακοπή της δίκης εναντίον τους και την απαλλαγή τους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν». Όπως αναφερόταν στην απόφαση, το Δικαστήριο δέχθηκε τη θέση των συνηγόρων των κατηγορουμένων για διακοπή της δίωξης απαντώντας θετικά στο ερώτημα για παράβαση του θεμελιώδους Συνταγματικού δικαιώματος της ελευθερίας. Συγκεκριμένα οι τρείς δικαστές Λ. Καλογήρου, Πρόεδρος, Στ. Σταύρου και Ε. Γεωργίου-Αντωνίου, μέλη, θεώρησαν πως η δίωξη των δυο κατηγορουμένων άρχισε, κατά παράβαση Συνταγματικού δικαιώματος των κατηγορουμένων, με την υποχρέωση και τον εξαναγκασμό τους να εμφανιστούν ενώπιον του Δικαστηρίου, διά των ακυρωθέντων από την Ολομέλεια ενταλμάτων σύλληψης. Στην απόφαση γίνεται λόγος για παρανομία της κατηγορούσας αρχής. «Είναι πρόδηλο πως, μέσω αυτής της παρανομίας, η Κατηγορούσα Αρχή απέκτησε πλεονέκτημα εις βάρος των Κατηγορουμένων αφού εξασφάλισε την παρουσία τους στο Δικαστήριο, πετυχαίνοντας, κατ’ αυτό τον αθέμιτο τρόπο, την έναρξη της δίκης, ενώ υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα ήταν δυνατό να αρχίσει η δίκη σε σχέση με τους Κατηγορούμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X