ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπέρβαση, η παρέμβαση Ελεγκτή στο γραφείο της Επ. Διοικήσεως

Αυστηρό μήνυμα από το συνέδριο των δεκατεσσάρων ευρωπαίων Ombudsman που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σοβαρό κίνδυνο να βρεθεί εκτεθειμένη, απέναντι στην Επιτροπή της Βενετίας. του Συμβουλίου της Ευρώπης διατρέχει η Κύπρος, από τη στάση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας έναντι του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις δυο κορυφαίων αξιωματούχων, του περιφερειακού και διεθνούς δικτύου Ombudsman οι οποίοι βρέθηκαν στη Λευκωσία, για την διεξαγωγή του συνεδρίου με θέμα «Οι αρχές της Βενετίας και ο ρόλος τους, στην ενδυνάμωση του θεσμού του διαμεσολαβητή» (The Venice Principles in strengthening the Ombudsman Institutions), που διοργανώθηκε από το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και το Μεσογειακό Σύνδεσμο Επιτρόπων Διοικήσεως. Τόσο ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Επιτρόπου κ. Peter Tyndall όσο και ο Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα και πρόεδρος του Μεσογειακού Συνδέσμου Επιτρόπων Διοικήσεως, δεν επικρότησαν τη στάση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, έναντι του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως. Στάση που χαρακτηρίστηκε ως υπέρβαση και εκτός του πλαισίου δράσης και λειτουργίας των Επιτρόπων, όπως αυτή καθορίζεται από τις αρχές της Βενετίας που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Παρεμβάσεις

Ιδιαίτερα δηκτικός ήταν ο επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτης της Ελλάδας και πρόεδρος του Μεσογειακού δικτύου των Επιτρόπων Διοίκησης, Ανδρέας Ποττάκης. Με αφορμή και το θέμα του συνεδρίου ρωτήσαμε τον κ. Ποττάκη αν συνιστά παρέμβαση ή όχι στο έργο του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το αίτημα για ελέγχους που ξεπερνούν τον έλεγχο των οικονομικών διαδικασιών τα τελευταία δυο χρόνια, από πλευράς Γενικού Ελεγκτή. Ο κ. Ποττάκης μας ανάφερε πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εις γνώσιν τόσο του Μεσογειακού όσο και Διεθνούς Δικτύου Ombudsman, με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Δικτύου, όπως μας είπε, να έχει κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις πάνω στο ζήτημα αυτό. Ο κ. Ποττάκης ήταν ξεκάθαρος για τα όρια δικαιοδοσίας, στην προκειμένη περίπτωση του Γενικού Ελεγκτή. «Ο έλεγχος που μπορεί να γίνεται στην οικονομική διαχείριση ενός Συνηγόρου περιορίζεται και δεν μπορεί να επεκτείνεται πέραν της νομιμότητας. Δεν μπορεί να αγγίζει ζητήματα σκοπιμότητας, τρόπου δηλαδή λειτουργίας του γραφείου».

Υπέρβαση

Καθιστώντας επιτακτική ανάγκη αλλά και υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πιστή τήρηση των αρχών της Βενετίας, ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη και πρόεδρος του Μεσογειακού Δικτύου μας είπε πως επανειλημμένα προσπάθησαν να αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο και τα όρια ελέγχου που μπορούν να ασκηθούν σε ένα Επίτροπο Διοίκησης. «Υπάρχει νομίζω μια υπέρβαση που θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα και φαντάζομαι πως οι αρμόδιες αρχές εδώ στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη και όσα έχουν προσυπογράψει, γιατί οι αρχές της Βενετίας έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή των Υπουργών των κρατών μελών, θα πρέπει να συμμορφωθούν και θα πρέπει να προστατεύσουν το Θεσμό της Επιτρόπου Διοικήσεως, προκειμένου ανεξάρτητα να επιτελέσει το σημαντικό της έργο». Ο κ. Ποττάκης κατέστησε σαφές το πλαίσιο που θέτουν οι αρχές της Βενετίας. «Έλεγχος επί της οικονομικής διαχείρισης ενός Επιτρόπου μπορεί αν γίνεται μόνο ως προς τη νομιμότητα της εκτέλεσης των δαπανών, όχι ως προς την σκοπιμότητα και τον τρόπο με ένα γραφείο θα αποφασίσει να διαχειριστεί τις υποθέσεις του, όχι με τον τρόπο που θα αποφασίσει να διαχειριστεί τον προϋπολογισμό του».

Το συνέδριο

Με κολακευτικά λόγια για την Κύπρο και το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλωσόρισε τους συνέδρους ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Επιτρόπου κ. Peter Tyndall. Με έντονες αναφορές στην διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των Επιτρόπων από εξωτερικές παρεμβάσεις, ο κ. Tyndall την ομιλία του αναφέρθηκε και στην Επίτροπο Μαρία Στυλιανού Λοττίδη λέγοντας πως είναι γνωστή και σεβαστή από τους υπόλοιπους Ombudsman, ενώ στο πρώτο διάλειμμα του συνεδρίου δεν έκρυβε την ικανοποίησή του που βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο για ένα τόσο σημαντικό συνέδριο. Ο πρόεδρος του Μεσογειακού Δικτύου Ανδρέας Ποττάκης ανέφερε πως οι αρχές της Βενετίας, όπως διαμορφώθηκαν από την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα αποτελούν το κατευθυντήριο κείμενο που θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν και θα προστατεύονται οι Συνήγοροι του Πολίτη, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Είναι πολύ σημαντικό και για εμάς τους Συνηγόρους αλλά και για τις εθνικές δικαιοδοσίες, να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο οι Συνήγοροι του Πολίτη μπορούν να συμβάλουν στην διασφάλιση των δημοκρατικών αρχών, της διαφάνειας, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στοιχεία τα οποία είναι άκρος σημαντικά για όλους μας».

Τιμή για Κύπρο

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, καλωσορίζοντας τους συνέδρους έκανε λόγο για μοναδική ευκαιρία του συνεδρίου να ασχοληθεί με τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο Θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως . Η Επίτροπος στην ομιλία της είπε πως έχει ιδιαίτερη σημασία, η διεξαγωγή του συνεδρίου στη Λευκωσία, στην τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως είπε με έμφαση. Περιγράφοντας την ατζέντα του συνεδρίου η κ. Λοττίδη αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι διαμεσολαβητές, αλλά και στις παρεμβάσεις που υπάρχουν προς ένα ανεξάρτητο Θεσμό, όπως αυτός του Επιτρόπου Διοικήσεως ο οποίος έχει ως βασική αρμοδιότητα την διαφύλαξη και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Επίτροπος Διοικήσεως της Κύπρου, επικαλέστηκε της αρχές της Βενετίας οι οποίες όπως τόνισε, καθορίζουν με σαφέστατο τρόπο πως οι Επίτροποι δεν λαμβάνουν οδηγίες από καμία άλλη ανεξάρτητη αρχή.

Διεθνής υποχρέωση η προστασία της ανεξαρτησίας της Επιτρόπου

Το ίδιο δηκτικός με τον πρόεδρο του Μεσογειακού Δικτύου ήταν και ο πρόεδρος του Διεθνούς, Peter Tyndall, ο οποίος αφού εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του, υπέδειξε πως ο Γενικός Ελεγκτής «θα πρέπει να ελέγχει μόνο οικονομικές διαδικασίες ». Συμπλήρωσε δε πως «οι αρχές της Βενετίας που διέπουν τη λειτουργία των Ombudsman και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αμφότερα αναφέρουν ότι η ανάμειξη στο έργο των Ombudsman υπονομεύει την ανεξαρτησία του θεσμού των επιτρόπων». Ο κ. Tyndall εξέφρασε την υποστήριξή του, στο έργο του Γραφείου του Επιτρόπου ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του, και να μην υπάρχουν παρεμβάσεις. Ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου Επιτρόπων αποκάλυψε πως επικοινώνησαν με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εξέφρασαν τις ισχυρές απόψεις τους, σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το ζήτημα. «Είδαμε ως τώρα κάποια βελτίωση, αλλά μένει να δούμε να μπει ένα τέλος σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, στο έργο του Γραφείου». Επίσης, ο κ. Tyndall υπέδειξε πως η Κύπρος είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι δεσμευμένη από τις αποφάσεις του Συμβουλίου. «Είναι διεθνής υποχρέωση η προστασία της ανεξαρτησίας του Γραφείου της Επιτρόπου, πράγμα που είναι θεμελιώδες για τη δημοκρατία. Η Κύπρος, λοιπόν, θα πρέπει να ακολουθεί αυτές τις αρχές της Βενετίας, που είναι πολύ σαφείς. Ο έλεγχος στο γραφείο της Επιτρόπου θα πρέπει να αφορά μόνο σε οικονομικά ζητήματα και όχι σχετικά με τη λειτουργία του».

ΈΝΤΥΠΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση