

Του Απόστολου Τομαρά
Τα όσα είπε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης για το ηλεκτρικό καλώδιο πρέπει να εκλαμβάνονται ως καμπάνα για το τι μέλει γενέσθαι με το μεγαλεπήβολο ενεργειακό έργο. Δημόσια πλέον οι ηγέτες Κύπρου και Ελλάδας επισφράγισαν το χάσμα που υπάρχει πυκνώνοντας τα σύννεφα που έχουν σκεπάσει το έργο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμό με την κυπριακή πλευρά να γίνεται αποδέκτης έντονων πιέσεων προκειμένου να μετακινηθεί από τη σημερινή της θέση. Για την ώρα τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά επιδίδονται σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ προκειμένου να επιβάλλουν τους όρους τους για άρση του αδιεξόδου. Μια κατάσταση που δημιουργεί αλγεινή εικόνα που επιβαρύνεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο σε Αθήνα όσο και Λευκωσία με την Άγκυρα μέσω του τουρκικού τύπου σχεδόν να πανηγυρίζει.
Η Λευκωσία
Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ φαίνεται να έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης άφησε πίσω τις αποστάσεις που είχε τηρήσει την προηγούμενη εβδομάδα επικεντρωνόμενος μόνο στον ΑΔΜΗΕ, σήκωσε το γάντι που έριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει το ηλεκτρικό καλώδιο. «Θέλω να το επαναλάβω για πολλοστή φορά, να το ακούσουν στην Κύπρο, να το ακούσουν στην Ελλάδα, να το ακούσουν στις Βρυξέλλες, να το ακούσουν όπου ενδιαφέρονται. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απόλυτα δεσμευμένη σε αυτό το γεωστρατηγικής σημασίας έργο». Το έντονο ύφος του Προέδρου της Δημοκρατίας πηγάζει από την ανησυχία που υπάρχει στη Λευκωσία ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πιέσεις προς την κυπριακή πλευρά προκειμένου να καταβάλει σε πρώτη φάση €25 εκατ. στον ΑΔΜΗΕ που αποτελούν την πρώτη δόση για το κόστος ανάκτησης εξόδων του έργου. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει δημόσια πως δεν υπάρχουν δυο σχολές σκέψης εντός της κυβέρνησης για το καλώδιο. Αυτό σημαίνει πως συμφωνεί με τις απόψεις του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού ο οποίος απερίφραστα ανάφερε στη συνέντευξή του στην «Κ» πως δεν πρόκειται να εκταμιεύσει ούτε ένα σεντ για ένα έργο που θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο ακόμα και αν η ΡΑΕΚ έχει πάρει σχετική απόφαση.
Η Αθήνα
Εν αντιθέσει με άλλες φορές στην προκειμένη περίπτωση η Αθήνα δεν κράτησε τις διαφωνίες της κάτω από το τραπέζι. Από την τοποθέτηση Μητσοτάκη για το ηλεκτρικό καλώδιο πρέπει να συγκρατηθούν δυο σημεία. Το πρώτο η ξεκάθαρη αναφορά πως η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης δεν βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Αθήνας σε σχέση με άλλα ενεργειακά έργα της χώρας. «Η διασύνδεση με την Κύπρο είναι σημαντική, αλλά η σημασία της για την Ελλάδα είναι μικρότερη σε σχέση με άλλα έργα που έχουμε σε προτεραιότητα. Είναι εθνικά επωφελής πρωτίστως για την Κύπρο». Το δεύτερο σημείο μπορεί να θεωρηθεί ως απάντηση στον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Μάκη Κεραυνό και που δείχνει πως οι δυο πλευρές αντιλαμβάνονται με εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο την επίλυση του προβλήματος. «Εφόσον υπάρξει η σχετική δέσμευση και καταβολή του τιμήματος, θα κινηθούν και οι διαδικασίες από την πλευρά μας». Δηλαδή η κυπριακή πλευρά λέει ξεκινήστε τις έρευνες και θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις ή δεν ελληνική εκπληρώστε τις υποχρεώσεις σας για να ξεκινήσουν οι έρευνες.
Χάσμα και νουθεσίες
Οι εξελίξεις μέσω δημοσίων δηλώσεων των ηγετών Κύπρου και Ελλάδας δεν επιβεβαιώνουν διαρροές του προηγούμενου διαστήματος για στενή επαφή των δυο ηγετών για το θέμα του καλωδίου. Η κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται μπορεί να λάβει προεκτάσεις στον άξονα Αθηνών – Λευκωσίας. Μάλιστα ο Νίκος Χριστοδουλίδης πέρα από τις παροτρύνσεις «όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το έργο να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους» επικαλέστηκε και θέματα εθνικής κυριαρχίας προφανώς από τον δημόσιο διάλογο που διεξάγεται. Τη στιγμή μάλιστα που το όλο θέμα πήρε προεκτάσεις από τα όσα είπε στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Μάκης Κεραυνός. Ο ίδιος πάντως όπως δήλωσε «δεν πρόκειται μέσα από δημόσιες δηλώσεις να θέσω υπό κίνδυνο ή υπό αμφισβήτηση τα εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».