ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανώτατο: Το παιδί θα μείνει με την μητέρα

Στις 16/2 θα κληθεί στο δικαστήριο και η πλευρά του πατέρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανατροπή στην υπόθεση της 29χρονης μητέρας που αγωνίζεται στο να μην χάσει το παιδί της αφού ο πατέρας του διεκδικεί την κηδεμονία του και την επιστροφή στις ΗΠΑ. Με απόφαση του δευτροβάθμιου οικογενειακού δικαστηρίου επιτρέπει στην μητέρα να μείνει μαζί με το παιδί της μέχρι τις 16/2 όπου θα κληθεί στο δικαστήριο και η πλευρά του πατέρα.

Θυμίζουμε πως αρχικά, απορρίφθηκε η έφεση που υπέβαλε η μητέρα του παιδιού για αναστολή της απόφασης του Δικαστηρίου που καλεί την 29χρονη να παραδώσει το παιδί της στον πατέρα της στην Αμερική.

Η μητέρα, μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Βορκά, υπέβαλε έφεση και ζήτησε αναστολή της απόφασης επικαλούμενη οκτώ λόγους, μεταξύ των οποίων την υπέρμετρη καθυστέρηση στην αποπεράτωση της διαδικασίας και δη στην έκδοση απόφασης, κατά παράβαση του άρθρου 11 της Σύμβασης για τις αστικές πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών. Σύμφωνα με τους λόγους της έφεσης, επιχειρείται η ανατροπή του ευρήματος του Δικαστηρίου ότι δεν τελούσε εις γνώση ή δεν είχε υποψία ο πατέρας του ανήλικου υιού της ότι είχε διαφύγει με τον μικρό στην Κύπρο, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2017, αλλά και του ευρήματος ότι δεν υφίσταται σοβαρός κίνδυνος ότι η επιστροφή του ανήλικου στις ΗΠΑ θα τον εκθέσει σε φυσική ή ψυχική δοκιμασία και ή σε αφόρητη κατάσταση.

Η μητέρα επίσης μέσω της έφεσης εξέφρασε την διάθεση της να αποδεχτεί οποιουσδήποτε όρους και να υπογράψει οποιαδήποτε εγγύηση απαιτείται, χρηματική ή μη, για την περίοδο στην οποία θα είναι σε ισχύ ή αναστολή εκτέλεσης. Δεσμεύτηκε δεν πως εάν το επιθυμεί ο πατέρας, παρόλο που όπως ισχυρίζεται δεν το έπραξε τόσο καιρό, θα βοηθήσει όπως αυτός επικοινωνήσει με τον γιο του.

Η καταγγελία και η κακοποίηση

Κύπρια μητέρα θα πρέπει να αποχωριστεί το πεντάχρονο παιδί της μετά από απόφαση του δικαστηρίου. Η καταγγελία έγινε από τον πατέρα του παιδιού και πρώην σύζυγο της 29χρονης Κύπριας, ο οποίος διαμένει στην Αμερική. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος η μητέρα του παιδιού, απήγαγε τον γιο τους και τον μετέφερε στην Κύπρο με παράνομο τρόπο και χωρίς την έγκρισή του.

Η 29χρονη μητέρα ενώπιον του Δικαστηρίου Πάφου, υποστήριξε πως ο πατέρας του παιδιού την κακοποιούσε και αυτός ήταν ουσιαστικά ο λόγος που τους ώθησε να φύγουν το 2017 από την Αμερική και έρθουν μόνιμα στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Πάφο.

Η ίδια φέρεται ότι τότε, προτού εγκαταλείψει την πόλη όπου ζούσε με τον σύζυγο και το παιδί της, απευθύνθηκε σε αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ για προστασία και στην συνέχεια, να κατάφερε να εξασφαλίσει την κυπριακή υπηκοότητα του παιδιού, μέσω του προξενείου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, χωρίς όμως την συγκατάθεση του πατέρα.

Το Δικαστήριο δεν πείστηκε με την μαρτυρία της 29χρονης, αλλά έκρινε αξιόπιστη αυτή του πατέρα. Σημειώνεται πως με βάση την απόφαση του δικαστηρίου η μητέρα καλείται να παραδώσει το παιδί της ως τις 10/2 και να πληρώσει τόσο τα έξοδα του ταξιδιού όσο και τα δικαστικά έξοδα.

Διαμαρτυρία έξω από το Δικαστήριο:

Έξω από το Δικαστήριο Πάφου, πραγματοποιήθηκε χθες διαμαρτυρία για την εν λόγω απόφαση.

Συγγενείς και φίλοι της οικογένειας της νεαρής μητέρας συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου και διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Οικογενειακού Δικαστηρίου. Το παρών έδωσε και η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεικών Οικογενειών και Φίλων, Αργεντούλα Ιωάννου, η οποία ανέφερε πως συμπαραστέκονται στη μητέρα, η οποία βρίσκεται με το παιδί της στην Κύπρο εδώ και τρεισήμισι περίπου χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή μέχρι την Τρίτη, για να παραμείνει κοντά στις μέσες κλιματολογικές ...
ΚΥΠΕ
 |  ΚΥΠΡΟΣ