ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Κώστας Γενάρης

Με μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκα τον θάνατο του εκλεκτού φίλου και έγκριτου δημοσιογράφου, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Πρόεδρος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας (30/12) ο δημοσιογράφος Κώστας Γενάρης. Τον άτυχο 74χρονο εντόπισε αναίσθητο η σύζυγός του.

Ο δημοσιογράφος εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Την είδηση του θανάτου του, έκανε γνωστή ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος μέσω ανάρτησής του.

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020, η ώρα 1400, θα τελεστεί, στην εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, η κηδεία του.

Η οικογένεια θα δεχθεί συλλυπητήρια μεταξύ 13.00-14.00.

Ο Κώστας Γεννάρης γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 13 Σεπτεμβρίου 1946. Σπούδασε στο Λονδίνο νομικά και στη συνέχεια εργασιακές σχέσεις. Στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας της χούντας στην Ελλάδα, άρχισε και τη δημοσιογραφική του πορεία. Είχε τότε εμπλακεί ενεργά τόσο στο φοιτητικό κίνημα, όσο και στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Στην Κύπρο επέστρεψε στο τέλος του 1976 και εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και αρχισυντάκτης σε Κυπριακά έντυπα.

Από το 1982 ως το 1989 διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα. Εκεί του απονεμήθηκε το παράσημο του Φοίνικα.

Επιστρέφοντας στην Κύπρο εργοδοτήθηκε στο ΡΙΚ ως πολιτικός συντάκτης αρχικά, και αρχισυντάκτης αργότερα, από όπου και κάλυψε όλη την πορεία του Κυπριακού. Παράλληλα ήταν ανταποκριτής στη Λευκωσία της ΕΡΤ και της Καθημερινής Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του καριέρας κάλυψε αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, καθώς και πολεμικές συρράξεις στη Βόρειο Ιρλανδία, το Λίβανο, τη Βοσνία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και αλλού. Άρθρα και αναλύσεις του δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε ξένα περιοδικά και επετηρίδες.

Ανέλαβε επίσης την παραγωγή δεκάδων τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ και αναλυτικών ρεπορτάζ για ποικίλα πολιτικά θέματα, καθώς και ανεξάρτητες παραγωγές ντοκιμαντέρ για τα Ηνωμένα Έθνη, τους Πρεσβύτερους και τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους. Επιπλέον, υπήρξε συνεργάτης του CΝΝ στην κάλυψη θεμάτων από την Κύπρο. Το Κυπριακό αποτέλεσε και το αντικείμενο περισσότερων από εκατό τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, την ΕΡΤ, και το CNN WORLD REPORT. Είναι ο συντάκτης δεκάδων άρθρων στα Ελληνικά και τα αγγλικά σε εφημερίδες, περιοδικά και σε εξειδικευμένες περιοδικές εκδόσεις, με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό.

Έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία του:
Who Is Who, Εκδόσεις Target. Λευκωσία, 1989.
Εξ Ανατολών, 2001, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα. Κυκλοφόρησε και στα αγγλικά από τους Elliot and Thomson, Λονδίνο.
Περί Κύπρου Αλήθειες, Λευκωσία, 2011. Εκδόσεις Πάργα.
Κύπρος: Το DNA της κρίσης, Λευκωσία 2016. Εκδόσεις Πάργα.

Τον τελευταίο καιρό, ετοίμαζε μεταξύ πολλών άλλων ανέκδοτων μελετών του, το πέμπτο του βιβλίο με τίτλο το «Απόβλητο της Ιστορίας», που αποτελεί μια κριτική προσέγγιση της διαχρονικής διαχείρισης του Κυπριακού από τη δεκαετία του 50 έως σήμερα, με βάση συγκεκριμένα επίσημα έγγραφα, εκθέσεις, αναφορές, απόρρητες μελέτες, καθώς και σε προσωπικές συνεντεύξεις με όλους τους πρωταγωνιστές της πορείας του Κυπριακού, εντός και εκτός Κύπρου.

Η ανακοίνωση του Προέδρου

Είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκα τον θάνατο του εκλεκτού φίλου και έγκριτου δημοσιογράφου Κώστα Γενάρη.  Ο Κώστας Γενάρης υπήρξε ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην κυπριακή δημοσιογραφική οικογένεια.

Με το κύρος, την εμβρίθεια και την αγάπη του για τη δημοσιογραφία και τον τόπο συνέβαλε στην αναβάθμιση του επιπέδου του δημόσιου λόγου στην πατρίδα μας.

Ο Κώστας Γενάρης υπήρξε ένας υπέροχος πατέρας, ένας αξιαγάπητος οικογενειάρχης. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα παιδιά του για τη μεγάλη τους απώλεια

Θλίψη στη δημοσιογραφική οικογένεια από τον θάνατο του Κώστα Γεννάρη

Βαθιά θλίψη σκόρπισε στη δημοσιογραφική οικογένεια και γενικά στην κοινή γνώμη, η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του σημαντικού και ευρέως γνωστού δημοσιογράφου Κώστα Γεννάρη, που απεβίωσε λίγο μετά τα μεσάνυκτα της 29ης Δεκεμβρίου 2019. Ο μεταστάς υπήρξε διακεκριμένος πολιτικός αναλυτής, βαθύς γνώστης των διεργασιών για το Κυπριακό και έγκυρος σχολιαστής των διεθνών εξελίξεων.

Ο Κ. Γεννάρης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1946 και άρχισε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1968 στα νεανικά του χρόνια, συνεργαζόμενος με διάφορα έντυπα, ελληνόφωνα και αγγλόφωνα. Ύστερα διατέλεσε Ακόλουθος Τύπου στην πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε ως λειτουργός στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Την περίοδο 1990-2006, μέχρι την αφυπηρέτηση του, εργάστηκε ως συντάκτης στο Τμήμα Ειδήσεων του ΡΙΚ. Υπήρξε συνεργάτης του CNN και για πολλά χρόνια ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κύπρο.

Ως δημοσιογράφος ο Κ. Γεννάρης διακρινόταν για την αναλυτική του δεινότητα, την τεκμηρίωση και τη νηφαλιότητα των επιχειρημάτων του, αλλά και τη διεισδυτική του ματιά πίσω και πέρα από τα πασιφανή γεγονότα της πρώτης γραμμής. Δεκάδες εκτενή τηλεοπτικά ρεπορτάζ του, συναφή ντοκιμαντέρ αλλά και συνεντεύξεις με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα διεθνούς εμβέλειας, θα παραμείνουν ουσιαστική παρακαταθήκη για την ιστορία και τα επιτεύγματα της κυπριακής δημοσιογραφίας.

Ο Κ. Γεννάρης έγινε μέλος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου το 1992 και έφερε αριθμό μητρώου 467. Τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε δραστηριότητα στον Κλάδο Βετεράνων Δημοσιογράφων της ΕΣΚ και ήταν αναπληρωματικό μέλος της αρμόδιας επιτροπής. Το ενδιαφέρον του για τα κοινά της δημοσιογραφικής οικογένειας ήταν αδιάπτωτο και παρακολουθούσε ανελλιπώς την όλη δραστηριότητα της ΕΣΚ.

Ο μεταστάς καταλείπει σύζυγο και δύο ενήλικα τέκνα. Η κηδεία του θα τελεστεί την προσεχή Πέμπτη 2 Ιανουαρίου. Η ΕΣΚ θερμά συλλυπείται τους οικείους του. Αντιπροσωπεία της ηγεσίας της οργάνωσης θα παραστεί στην κηδεία και θα καταθέσει στεφάνι.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του δημοσιογράφου Κώστα Γεννάρη.

Ο Κώστας Γεννάρης αποτελεί ιστορική φυσιογνωμία της κυπριακής δημοσιογραφίας, στον Τύπο και στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Στα φοιτητικά του χρόνια εντάχθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα και σε όλη του την πορεία υπερασπίστηκε τη δημοκρατική ιστορική μνήμη στην Κύπρο και την Ελλάδα, την ανεξαρτησία και την υπόθεση της επανένωσης του τόπου και του λαού μας. Διατύπωσε με τόλμη προοδευτικό λόγο και σκέψη στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα του τόπου μας. Πορεύτηκε με ήθος και ακεραιότητα στη δημοσιογραφία και τη δημόσια ζωή. Πολύτιμη παρακαταθήκη στην υπόθεση της ιστορικής αλήθειας στην Κύπρο συνιστά το ερευνητικό του έργο του Κώστα Γεννάρη για την προδοσία και την τραγωδία της πατρίδας μας, για τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για τις αφώτιστες πτυχές της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου. Η Κύπρος έχασε ένα ενεργό πολίτη και δημοσιογραφική οικογένεια ένα καταξιωμένο δημοσιογράφο.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κώστα Γεννάρη και σε ολόκληρο το δημοσιογραφικό κόσμο του τόπου μας.

ΔΗΠΑ: Συλλυπητήρια για το θάνατο του Δημοσιογράφου Κώστα Γενάρη

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του Δημοσιογράφου Κώστα Γενάρη. Ο Κώστας Γενάρης υπηρέτησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας με ανιδιοτέλεια, ήθος και αγάπη.

Ο θάνατος του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά και στους οικείους του. 

Συλλυπητήρια Δημοκρατικού Συναγερμού για το θάνατο του Κώστα Γενάρη

Ο Κώστας Γενάρης υπήρξε εκ των κορυφαίων μιας γενιάς δημοσιογράφων που συνταύτισαν την πορεία τους με την πορεία της σύγχρονης Κύπρου, καταγράφοντας μέσα από τη δημοσιογραφική του πένα και πάντα με εφόδια την αντικειμενικότητα και την ψύχραιμη ματιά στην πρώτη γραμμή, όλα τα γεγονότα που καθόρισαν ιστορικά τον τόπο μας. Στοιχεία που αναγνωρίστηκαν από όλους και του προσέδιδαν σεβασμό και από τους συναδέλφους του αλλά και από την κυπριακή κοινωνία.

Η απώλεια του δεν είναι μόνο απώλεια ενός δημοσιογράφου που υπηρέτησε με ζήλο το επάγγελμά του αναβαθμίζοντάς το ποιοτικά με τα χαρακτηριστικά που έφερε ο ίδιος. Τους ήπιους τόνους και την προσήνεια, μεταξύ άλλων.

Αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό και ως άνθρωπος στους οικείους και την οικογένειά του αλλά και στους πιστούς φίλους που απέκτησε στην πολυετή πορεία του στο χώρο της δημοσιογραφίας.

Ο Πρόεδρος και η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για τον θάνατό του.

Συλλυπητήρια Προέδρου Βουλής για τον θάνατο του δημοσιογράφου Κώστα Γενάρη

Bαθιά θλίψη για τον θάνατο του δημοσιογράφου Κώστα Γενάρη εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης. «Η φυγή του Κώστα Γενάρη συνιστά απώλεια για τη δημοσιογραφική οικογένεια. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», προσθέτει ο κ. Συλλούρης.

Θλίψη του Κ.Σ. ΕΔΕΚ για το θάνατο του δημοσιογράφου Κώστα Γεννάρη

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του δημοσιογράφου Κώστα Γεννάρη.Ο Κώστας Γεννάρης διακρινόταν για τον επαγγελματισμό του, τις εκπομπές του για τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και για τα ντοκιμαντέρ του για τη δεκαετία του 1970.

Στέλνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Αιωνία του η μνήμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση