ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Απειλούν ηλικιωμένους ότι δεν θα ξαναδούν τα εγγόνια τους»

Πέραν των 220 καταγγελιών για κακοποίηση ηλικιωμένων προσώπων φέτος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023 το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας δέχθηκε 220 τηλεφωνήματα για κακοποίηση ηλικιωμένων προσώπων. Αυτό δήλωσε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Δήμος Αντωνίου, Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα περιστατικά γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, μένουν αθέατα και δεν καταγγέλλονται. Η συντριπτική πλειοψηφία, πρόσθεσε, λαμβάνει χώρα σε σπίτια από οικιακές βοηθούς, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κακοποίησης από συγγενείς.

Τα περιστατικά αφορούν σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, παραμέληση, οικονομική εκμετάλλευση και ηλικιακό ρατσισμό. Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως οι περισσότερες καταγγελίες φτάνουν στο Παρατηρητήριο από τηλεφωνήματα ηλικιωμένων οι οποίοι θέλουν να το «βγάλουν από μέσα τους». Υποστήριξε ότι οι πλείστοι ηλικιωμένοι δεν προβαίνουν σε καταγγελίες λόγω της αγάπης που τρέφουν προς τα συγγενικά τους πρόσωπα, της εξάρτησής τους, επειδή δεν θέλουν να στιγματιστούν, φοβούνται εκδικητικές συμπεριφορές, πιστεύουν ότι το αξίζουν ή δεν έχουν εμπιστοσύνη στις αρχές.

Ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε σε περιπτώσεις ηλικιωμένων που δέχονται απειλές ότι δεν θα ξανά δουν τα εγγόνια τους αν δεν προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, περιπτώσεις όπου τους πέταξαν έξω αφού τους πήραν την περιουσία τους, περιπτώσεις ηλικιωμένων που έδιναν τη σύνταξή τους στα παιδιά τους, ενώ έκανε λόγο και για περίπτωση 97χρονης η οποία ήταν στα τελευταία στάδια της ζωής της λόγω καρκίνου και εξομολογήθηκε, επειδή δεν ήθελε να το κρατά μέσα της, πως είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά στα 20 της χρόνια. Τέλος, σημείωσε ότι πρώτος στόχος του Παρατηρητηρίου είναι να πιέσει ώστε να αλλάξει η νομοθεσία και να αυστηροποιηθούν οι ποινές για την κακοποίηση και εκμετάλλευση ηλικιωμένων αλλά και τον ηλικιακό ρατσισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση