ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σπίτι του Παιδιού: Παραπομπές για 1.565 παιδιά από 2017 ως τον Οκτώβριο 2022

Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που εξυπηρετήθηκαν ήταν τα 12 έτη και η πιο συχνή ηλικία 14

ΚΥΠΕ

Από τη μέρα λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού (ΣτΠ) τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022, έχουν ληφθεί παραπομπές για 1.565 παιδιά προς διερεύνηση για σεξουαλική κακοποίηση, αναφέρει σε ανακοίνωση η Οργάνωση Hope For Children, με αφορμή τη σημερινή ευρωπαϊκή μέρα για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Κακοποίησης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το 2017-2018 που το ΣτΠ λειτουργούσε μόνο στη Λευκωσία, παραπέμφθηκαν 136 παιδιά, ενώ το 2019 που πλέον το ΣτΠ λειτουργούσε Παγκύπρια χειρίστηκε 294 παιδιά, το 2020 - 324 παιδιά, το 2021- 481 παιδιά και για την χρονιά που διανύουμε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2022 λήφθηκαν παραπομπές για 330 παιδιά.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την στατιστική ανάλυση του 2022, όσον αφορά το φύλο, το 23,3% ήταν αγόρια και το 76,7% ήταν κορίτσια, στοιχεία που συμφωνούν και με τα δεδομένα του 2021.

Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που εξυπηρετήθηκαν ήταν τα 12 έτη και η πιο συχνή ηλικία 14. Ποσοστό που αγγίζει το 60% των θυμάτων έχουν Κυπριακή υπηκοότητα, και ακολουθούν άλλες υπηκοότητες σε πολύ μικρότερα ποσοστά.

Σχετικά με τη μορφή της σεξουαλικής κακοποίησης που διαπιστώνεται από την ανάλυση των δεδομένων, το 49,7% (164 παιδιά) αφορούσε σε σεξουαλική κακοποίηση με σωματική επαφή, το 23,3% (77 παιδιά) αφορούσε σεξουαλική κακοποίηση χωρίς σωματική επαφή ενώ το 20,3% (67 παιδιά) αφορούσε άλλο είδος δηλ. έκθεση ή εκμετάλλευση (π.χ. φωτογραφίες ή βίντεο στο ίντερνετ).

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι αριθμοί αυτοί συμφωνούν τόσο με διεθνείς και ευρωπαϊκές έρευνές καθώς και δεδομένα που προκύπτουν από αντίστοιχες δομές.

Με τη λειτουργία του ΣτΠ, τα παιδιά που θα διερευνηθούν για σεξουαλική κακοποίηση, λαμβάνουν άμεσα στήριξη μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης στο Δικαστήριο.

«Προκύπτει ανάγκη τέτοιου είδους συντονισμένες ενέργειες να λαμβάνονται για όλες τις μορφές βίας και να μην γίνεται διάκριση ως προς τη διαχείρισή τους», σημειώνεται.

Προστίθεται ότι το ΣτΠ έχει κατορθώσει να φέρει κοντά επαγγελματίες από εντελώς διαφορετικές ειδικότητες και να μπορούν να μοιράζονται την ίδια γλώσσα και φιλοσοφία, σχετικά με την αποφυγή της περεταίρω θυματοποίησης του παιδιού επαναφηγώντας την ιστορία του.

Στην ανακοίνωση δημοσιοποιείται και μια δήλωση από παιδί που έλαβε υπηρεσίες στο ΣτΠ και έχει επέλθει αποκατάσταση: «Τα δύσκολα γίνονται ευκολότερα όταν τα μοιραστείς με αυτούς που θα σε στηρίξουν. Θα ήθελα τώρα με τη σειρά μου να βοηθήσω κι άλλα παιδιά».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται εξάλλου πως το “Hope For Children” στηρίζει και προωθεί την εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης “Getting it right: ensuring child-friendly justice through Barnahus structures in Europe” η οποία προσκαλεί τα κράτη-μέλη να εστιάσουν την προσοχή τους στα πρότυπα δομής Barnahus («Σπίτι του Παιδιού» στα Ισλανδικά).

Το ΣτΠ στην Κύπρο λειτουργεί τα τελευταία 5,5 χρόνια και η διαχείρισή του έχει ανατεθεί από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στο Hope For Children.

Υπενθυμίζεται ότι για το σχεδιασμό και τη λειτουργία αυτής της δομής, προηγήθηκαν ειδικές εκπαιδεύσεις από εμπειρογνώμονες στην Ισλανδία, Αμερική και Σουηδία.

Το ΣτΠ παρέχει υπηρεσίες όπως η δικανική συνέντευξη, ιατρικές εξετάσεις, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, θεραπεία και αποκατάσταση. Στον χώρο του Σπιτιού, συνεργάζονται επαγγελματίες από την Αστυνομία Κύπρου, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας (ΥΨΥ), την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (YEΨ) και τις Ιατρικές Υπηρεσίες.

Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2022, εγκρίθηκε και η οικοδομική επέκταση του ΣτΠ. Η επέκταση στοχεύει να καλύψει τις υφιστάμενες αυξανόμενες ανάγκες για διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Η απόφαση λήφθηκε μετά τη διαπίστωση ότι οι ανάγκες για διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι αυξανόμενες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X