ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχιεπισκοπικές Εκλογές: Οι ενδιαφερόμενοι του θρόνου

Ενόψει η διαδικασία πλήρωσης του Αρχιεπισκοπικού θρόνου

Σύμφωνα με τον νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου η εκλογή αρχιεπισκόπου γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 19-21. Όπως προνοεί το Άρθρο 19 και η παράγραφος 1 αμέσως μετά τη χηρεία του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, ο πρώτος, κατά την τάξη, από τους εν ενεργεία Μητροπολίτες αναλαμβάνει την προσωρινη διοίκηση του, ως Τοποτηρητής, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, όπου σήμερα αυτός είναι ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Την αμέσως επόμενη εβδομάδα η Ιερά Σύνοδος θα θέσει και επίσημα την Εκκλησία σε διαδικασία πλήρωσης του Αρχιεπισκοπικού θρόνου

Την αμέσως επόμενη εβδομάδα η Ιερά Σύνοδος θα θέσει και επίσημα την Εκκλησία σε διαδικασία πλήρωσης του Αρχιεπισκοπικού θρόνου. Όπως αναφέρεται σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» του συνάδελφου Απόστολου Κουρουπάκη η διαδικασία εκλογής (Άρθρο 22), για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου, διεξάγεται σε δύο στάδια, με πρώτο την κατάρτιση του τριπροσώπου, με καθολική ψηφοφορία, και δεύτερο την εκλογή του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο ενώ όπως αναφέρεται στο Άρθρο 20, εκλόγιμοι για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο είναι όλοι οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου, και όσοι έχουν τα προς αρχιερατεία προσόντα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 30.

Οι ενδιαφερόμενοι

Στους ενδιαφερόμενους φέρεται να εντάσσονται οι ακόλουθοι:

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος -του οποίου είναι γνωστές οι σχέσεις με τη Μονή Βατοπεδίου-

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαίας (προσκείμενος προς το ρωσικό στοιχείο που διαμένει στην Κύπρο

Καθώς και οι Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και Αμμοχώστου & Κωνσταντίας Βασίλειος που θεωρούνται της αρχιεπισκοπικής ομάδας των Ιεραρχών.

Παρά ταύτα δεν θα θεωρηθεί έκπληξη, η περίπτωση να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση